28.01.2022

Хочеш миру — готуйся: що треба знати на випадок війни?
Останні три місяці в інфопросторі вирує інформація, що Російська Федерація готує напад на Україну. Принаймні, такі дані оприлюднили розвідки США та багатьох європейських країн. Біля кордонів РФ з Україною скупчилось близько ста тисяч військових, від яких марно очікувати мирних намірів. Ситуація, що склалась, викликає тривогу в багатьох людей, які воліють думати, що стріляють десь там, далеко, однак саме їм нічого не загрожує.

Частина наших співвітчизників майже вісім років тому вперше зіштовхнулась з бойовими діями. Це були люди, які в переважній більшості не проходили військові підготовку, не мали досвіду виживання та уявити не могли, що до їхньої домівки прийде війна. Вони швидко навчились за звуками відрізняти різні види важкого озброєння, навчились швидко ховатись від обстрілів і подекуди досі здригаються від звуків святкових феєрверків.
Чимало переселенців живе на півдні України, зокрема в Одеській області. Готуючи матеріали та слухаючи їхні історії, часто спадає думка, що підготуватись до війни — неможливо. Але мати план на випадок критичних ситуацій потрібно кожній людині. Навіть і без військових дій трапляються ситуації, коли треба мобілізуватись для порятунку себе та своїх близьких. Знання, як діяти та що треба мати під рукою, за критичних обставин можуть врятувати життя та здоров'я. Тому не слід ними нехтувати.

Коли почалися військові дії, важливо зібрати все необхідне, що може знадобитись на перший час. Бажано, щоб ці речі знаходились в одному місці, щоб їх можна було за першої миті легко взяти з собою. Передусім це документи, паспорти, водійські права, будь-які папери, що можуть посвідчувати вашу особу. Також це готівка, за яку можна придбати продукти та інші предмети на перший час. І, звісно, базова медична аптечка, щоб ви у випадку чого змогли б надати собі або людині, що цього потребує, першу допомогу.
« У вашій аптечці мають бути медичні рукавички, щоб можна було надати допомогу собі чи іншій людині. Також можуть знадобитись еластичні бинти, антисептики, бажано в пластиковій упаковці, щоб не розбились при транспортуванні. Не забудьте про джгут, що зупинить загрозливу кровотечу, клапан для штучної вентиляції легень, що захистить від респіраторних захворювань. Важлива річ, про яку часто забувають. А от універсального списку медикаментів немає, бо всі ліки мають показання та протипоказання, побічні ефекти. Бажано приймати ті з них, які були прописані після консультації з сімейним лікарем чи спеціалістом відповідного профілю », - пояснює парамедик Олександр Гоцуляк.

Олександр Гоцуляк
Всі препарати, що є у сімейній аптечці, зазвичай вже були призначені лікарем раніше. І, звісно, якщо є хронічні захворювання, то такі ліки теж мають бути у тривожній валізці. Інша річ, що велика кількість ліків у нас відпускається без рецепту, а люди часто не читають інструкції. Препарати для лікування вони подекуди обираються після перегляду реклами, не робиться спроб розібратись, для чого й від чого вони.

Зараз в медицині відбуваються реформи, зокрема з квітня антибіотики можна буде придбати тільки за рецептом лікаря. Недбайливий підхід може принести шкоду людині, тому з будь-якими пігулками варто бути обережнішим. Особливо за умов, коли лікарні перевантажені або взагалі недоступні. Військові дії це серйозне випробування навіть для тих, хто пройшов базову підготовку.
Постравматичний стресовий розлад супроводжує багатьох захисників довгі роки навіть в ситуації, коли війна залишилась давно в минулому. Аналогічним негативним впливам піддаються й люди, які опинились в епіцентрі бойових дій зовсім недовго. Наскільки це можливо, треба мінімізувати стресові обставини, в яких опинилась людина. На межі зіткнення цього зробити майже неможливо. Проте коли загроза примарна, обдумування найгіршого сценарію забирає значно більше ресурсів, ніж дає рішень.
« У стані стресу організм змушений виділяти багато енергії та спрямовувати її до органів, від яких залежить виживання. Деякі процеси прискорюються за рахунок інших. Існують соціальні та особистісні фактори стресу. Розумною стратегією у подоланні стресу є здатність адаптуватися та вміння розрізняти стреси. Варто реагувати лише на реальний, фізичний стрес-фактор і, якнайменше, - на ігри розуму. За відсутності контролю стрес призводить до стану безпорадності, тому варто контролювати лише те, що залежить від вас. Такий собі принцип: "Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є." Не варто перетворювати боротьбу зі стресом на самоціль, інакше ця боротьба призведе до погiршення стану », - говорить практичний психолог Єлизавета Дячек.

Єлизавета Дячек
Психічне здоров'я не менш важливе за фізичне. За критичних обставин важливо зберігати спокій, адже подекуди не завжди все йде так, як було заплановано. Вміння оцінити обстановку та прийняти правильне рішення в скрутних умовах може врятувати життя. Не кожній людині вдається відразу опанувати себе, проте ті, в кого вийшло, мають більше шансів вийти із загрозливої ситуації з найменшими наслідками. Якщо ви відчуваєте тривогу, скористайтесь такими способами пом'якшення стресу:
-дихальні вправи ;

-медитація ;

-помірне фізичне навантаження ;

-соціальна підтримка (турбота та спілкування) ;

-хобі та розваги ;

-регулярне харчування ;

-достатня тривалість сну;

- дотримання розпорядку дня ("Війна війною, а обід - за розкладом".)

Такі прості, на перший погляд речі, допомагають людині легше переживати проблеми у мирний час. В умовах бойових дій вони ж сприяють мобілізації всіх ресурсів. Людина, яка відпочила, менше піддається паніці, зможе відрізнити реальну небезпеку від хибної і, таким чином, більше допомогти собі та своїм близьким. Стабільна психіка швидше пристосовується до критичних обставин й знаходить точки опори для виживання. Принаймні, на короткий термін часу.

Живучи далеко від обстрілів, за сотні кілометрів від лінії фронту, нікому з нас не хочеться думати про війну. Навіть маючи серед друзів та знайомих тих, хто пережив її особисто, ми стараємось вірити, що хиткий мир буде триматися якомога довше. З іншого боку, зайвий раз переживати справа теж марна, адже підготуватись до війни в усіх її проявах майже неможливо. За будь-якого сценарію доведеться діяти за обставинами, які не завжди можна спрогнозувати. А якщо тривога виявиться хибною, то тим паче немає чого боятись.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".