23.01.2022

Партнерство заради стійкості: як Естонія підтримує Україну?
Україна останніми роками зіштовхнулась з великою кількістю проблем. Чи не найсерйозніша з них — загроза військового нападу з боку Російської Федерації. В 2014 році не встояли Крим та частина Донецької й Луганської областей. Під загрозою вторгнення опинились багато інших регіонів, зокрема й Одещина.

Наша держава за короткий час змогла мобілізуватись та зупинити подальше просування ворожих військ. Проте навіть коли активних бойових дій немає, провокації з боку агресора продовжуються і Україні теж треба знайти способи йому протистояти. Тут на допомогу нам приходять міжнародні партнери.
В нашій державі з 2016 року працює естонсько-українська програма «Стійка Україна», за підтримки Міжнародного Центру Оборони та Безпеки (ICDS). Вона включає в себе цілий комплекс заходів безпеки, орієнтований на розвиток інформаційного, комунікаційного та цифрового захисту.

Реалізувати проекти в Україні допомагає Міністерство закордонних справ Естонії. Ця програма тісно працює з представниками органів місцевого самоврядування, правоохоронними структурами, локальними ЗМІ та лідерами суспільної думки. Вона ставить за мету запровадити стандарти виміру стійкості суспільства та постійно вдосконалювати цю системи, згідно актуальних обставин, які складаються в нашій державі.

Ті, хто беруть участь в програмі, мають можливість пройти симуляційні кризові навчання. Так міжсекторальні тренінги зі стійкості, які проводить Міжнародний центр оборони та безпеки (ICDS) , орієнтовані на посилення співпраці між громадським суспільством, центральними органами влади, самоврядуванням, правоохоронцями та ЗМІ в результаті впровадження концепції стійкості.
« Систему безпеки можна порівняти з людським імунітетом. Якщо проводити паралель, то підвищення рівня імунного захисту полягає в розумінні процесів роботи біологічних функцій, свідомому ставленні людини до свого організму. Це вживання превентивних заходів, мінімізації можливих ризиків, що пов'язані зі збоєм цієї системи. Люди часто відокремлюють питання колективної безпеки держави та суспільства від своєї особистої. Цілком природним є ставити особисте на перший план. Наша рекомендація полягає в тому, що персональна безпека людини, її добробут та життєздатність в теперішній час дуже сильно залежатиме від колективної безпеки. Це розуміння спільноти є дуже важливим », – каже доктор соціологічних наук та провідний науковий співробітник Інституту соціології НАН України Сергій Дембіцький.

Сергій Дембіцький
Важливо навчити відповідальні структури, як діяти, та допомагати їм уникнути прогалин. Зокрема, експертами програми розроблений онлайн-курс з основ комунікаційної, інформаційної та кібербезпеки. Він корисний для всіх громадян, що беруть участь в суспільно-політичних процесах. В регіонах проводяться тренінги та організовуються обговорення, відбуваються навчальні поїздки до Естонії. Такі кроки сприяють посиленню міжнародних зв'язків і зміцнюють партнерські стосунки між двома країнами.

Головна мета вжитих заходів – посилення стійкості громад на півдні та сході України, популяризація відповідних реформ. Важливо захистити їх від шкідливих інформаційних впливів та когнітивних загроз. В ситуації, що склалась, це питання національної безпеки, проблема якої зараз постала дуже гостро, враховуючи велику кількість новин з приводу того, що Російська Федерація нарощує війська на кордоні з Україною. Національна стійкість - багатозначне поняття, яке включає в себе всі її політичні, соціальні, економічні елементи.
Міжнародна команда регулярно проводить соціологічні дослідження щодо питань безпеки, визначає слабкі точки у цій галузі, намагаючись привернути до них увагу як на місцях, так і на загальнодержавному рівні. Так опитування програми « Стійка Україна »в травні 2021 року охопило 3200 респондентів. Воно проводилось в дев'яти українських містах на півдні та сході України. Учасникам, загалом, поставили близько п'ятдесяти питань.

Фахівці дізнались про головні страхи мешканців міст Одеси, Херсона та Миколаєва, описали рівень стресу мешканців південних регіонів, їх ставлення до місцевої та центральної влади та розкрили інші питання.Серед мешканців Одеси останнім часом спостерігається сильна підтримки євроатлантичного вектору розвитку України. Вони готові до реформ, прагнуть позитивних змін та готові працювати заради них.

В одеситів є сильний запит на ефективне самоврядування, а більшість конфліктних ситуацій вони готові вирішувати у рамках чинного законодавства. Також представники південних регіонів демонструють значну психологічну стійкість, коли мова йде про різні суперечливі теми. Це дозволяє їм долати проблеми та знаходити вихід з найскладніших ситуацій.
« Стійкість — це здатність суспільства відроджуватись, адаптуватись та ефективно розвиватись після будь-якої кризи. Під кризою мається на увазі не тільки військова агресія. Вона може стосуватись локального, регіонального, загальнонаціонального рівнів. Проте здатність розвиватись після кризи — дуже важливий концепт, який використовують в країнах НАТО та Європейського Союзу. Треба бачити, які є можливі загрози, вразливості та розуміти, яким чином їх можна використати проти нас. В рамках дослідження, яке ми проводили в останні три роки, були виявлені ключові функціональні моделі партнерства між державою та її громадянами », – зазначає керівник програми «Стійка Україна», виконавчий директор Міжнародного центру оборони та безпеки (Таллінн, Естонія) Дмитро Теперік.

Дмитро Теперік
В зв'язку з агресією Російської Федерації, ідея вступу України до НАТО стала звучати все частіше. Навіть в тих регіонах, де до 2014 року блок не мав такої підтримки. Понад чверть жителів сходу і півдня нашої держави, за останніми даними, підтримують вступ України до Північноатлантичного альянсу, трохи менше обстоюють позаблоковий статус, однак вважають необхідною співпрацю без членства.

На сьогодні ідея долучення України до НАТО виглядає примарною, та й навіть вступ не дає стовідсоткових гарантій, що партнери підтримають нас належним чином у випадку загрози. Найважливіше те, що наші громадяни розуміють серйозність ситуації та важливість створення безпечного середовища. А згуртовано це зробити простіше, ніж поодинці.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".