18.09.2021
Медицина для дитини
Як в Одесі організовується лікарська підтримка для наймолодших?
В повітрі відчувається запах осені, разом з якою в Україні поширюються гострі респіраторні вірусні захворювання. Одеські медичні заклади звітують про готовність приймати пацієнтів та надавати їм медичну допомогу. Ситуацію вже другий рік ускладнює несприятлива епідеміологічна обстановка, викликана пандемією COVID-19. І поки немає приводів говорити, що вона найближчим часом буде подолана.

За останній рік одеські лікарні оснастили сучасною медтехнікою, проте медичного персоналу більше не стало, а ліжкомісця обмежені. Пандемія зачепила всі сфери суспільного життя, вийшовши за рамки суто медичного питання. Наплив хворих паралізував лікарні, спровокував обмеження в роботі транспорту, подорожах. Під основний "удар" потрапили люди літнього віку. Але серед постраждалих від вірусу вистачає й маленьких дітей.
"Ми, як багато інших лікарень, уклали договір із НСЗУ. Щоб його укласти, треба відповідати серйозним вимогам, які стосуються і штату співробітників, і набору повноцінного високотехнологічного обладнання, яке потрібне для надання якісної медичної допомоги. Ми маємо комісію з інфекційного контролю, яка щоденно моніторить процеси, що відбуваються в медзакладі. Наша лікарня повністю забезпечена медичними препаратами, всіма тими засобами, які потрібні для дітей, що потребують лікування", - розповідає директорка Одеської дитячої міської клінічної лікарні №3 Олена Артемова.
Діти менш уразливі до коронавірусу, ніж люди дорослого та похилого віку, однак не застраховані від нього. В минулому році, в зв'язку з пандемією COVID-19, дитяча міська лікарня №3 в Одесі стала опорною для надання допомоги дітям, хворим на коронавірус. Вона прийняла на себе перший удар, зіштовхнувшись з невідомою хворобою. На щастя, вдалось підготуватись,завдяки підтримці держави та місцевих бюджетів. Сьогодні медзаклад відповідає всім необхідним критеріям та може надавати допомогу дитячому населенню.
Сам процес госпіталізації до лікарні пов'язаний з багатьма факторами. Не можна відвезти дитину в будь-яку лікарню, яка трапиться першою на шляху. Розроблена певна маршрутизація пацієнтів, яка дозволяє надати кваліфікованішу підтримку в залежності від діагнозу. Сьогодні в місті виділені заклади, що надають допомогу відповідно до патології. Зокрема, третя дитяча лікарня лікує хворих дітей на COVID-19, здійснює повний спектр допомоги дітям з різними інфекційними захворюваннями.

За даними РНБО, станом на 18 вересня в українських лікарнях перебуває 611 дітей, з яких 70 в Одеській області. В 300 пацієнтів вже підтверджений COVID-19, а ще 311 діагноз під питанням. В Одесі діти з підозрою на коронавірус не пересікаються з пацієнтами, в яких цей діагноз підтвердився. В палатах створені умови комфортного перебування маленьких пацієнтів. Організоване харчування дітей, яке подається в одноразовому посуді, який після споживання їжі утилізується. Це теж питання безпеки, якого треба дотримуватись.
Але крім коронавірусної інфекції, вистачає й інших хвороб, патологічних станів, що негативно впливають на на дітей. Найбільш уразлива категорія — новонароджені. Тому лікарські заклади, де діти з'являються на світ, де робляться операції з перших днів життя, перебувають на особливому контролі. Пологові будинки Одеси підтримують належний стан всіх приміщень, щоб малюки народжувались в безпечних умовах і не опинялись під загрозою в перші години життя.
"З 2014 року пологовий будинок №7 сертифікований міжнародною організацією ISO-9001:2015 та відповідає міжнародним стандартам надання кваліфікованої та спеціалізованої акушерсько-гінекологічної допомоги. Завдяки дотриманню санітарно-епідеміологічного режиму, використанню сучасних дезінфікуючих засобів в пологому будинку все рідше зіштовхуються з серйозними гнійно-септичними ускладненнями як в породілль, так і в новонародженних. Згідно графіку, затвердженого Департаментом охорони здоров'я Одеської міської ради, проводиться щорічне планове закриття пологового будинку для поточного ремонту та дезінфекції", - говорить завідувачка 2-м акушерським відділенням пологового будинку №7 Лариса Дудченко.
Щоб зробити перебування породілль та немовлят перших днів життя безпечнішим, була здійснена велика робота. Медзаклад повністю забезпечений ліками та видатковими матеріалами для надання кваліфікованої допомоги. В рамках медичної реформи акушерсько-гінекологічні послуги стали доступнішими.

Так 7-й пологовий будинок уклав договір з НСЗУ, завдяки якому всі пологи та оперативні втручання проводяться на безкоштовній основі. В рамках програми "Здоров'я" мерія оснастила пологовий будинок сучасною медтехнікою. Зокрема, мова йде про апарати ШВЛ "Гамільтон" експертного класу з інтелектуальним режимом вентиляції.
Операційні обладнані моніторами пацієнта для контролю життєвих функцій. Мобільна рентген-система дозволяє проводити діагностику патологій безпосередньо в стінах пологового будинку. Дитяче відділення оснащене кювезами для комфортного перебування новонароджених. Є спеціальні кювези, призначені для транспортування малюків в тяжкому стані до інших закладів.

В минулому 2020 році медичний заклад в черговий раз підтвердив звання "лікарня, доброзичлива до дитини". Його надають тим медустановам, які надають спеціалізуються на допомозі матерям та дітям. В усьому світі існують програми, які контролюють поширення інфекцій. Вони відіграють дуже важливу роль у зниженні рівня захворюваності як пацієнтів, так і медиків.
Метою є зниження витрат медзакладів та попередження смертності. Найпростіше (та дешевше) в багатьох ситуаціях запобігти хворобі, а не боротися з її наслідками, які в окремих випадках можуть бути фатальними. Органи місцевого самоврядування намагаються надавати підтримку медичним закладам, за мірою своїх можливостей.

В Одесі працює всеукраїнський проект "Чиста лікарня безпечна для пацієнта", орієнтований на виявлення зони порушення стандартів чистоти та гігієни в ЛПЗ. Також велика увага приділяється профілактиці захворювань медичного персоналу, попередження поширення внутрішньолікарняної інфекції. Тільки комплексний підхід в роботі дозволить захистити дітей, зберігши їх життя та здоров'я.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".