19.02.2021
Бізнес з перепонами
Чому невеликі підприємства йдуть з ринку?
Малий бізнес в Україні зараз переживає скрутні часи. За інформацією платформи Opendatabot, за рік з початку березневого локдауну 2020 року в Україні закрилося 215,3 тис фізосіб-підприємців (ФОП). Якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019-2020 років, то це майже на 50 тисяч бізнесів більше, ніж раніше. Коронакриза для багатьох підприємців стала останньою соломинкою, що зламала спину верблюду. Проте проблеми в чималої кількості з них накопичувались ще задовго до пандемії COVID-19.
Жителька області Ірина разом зі своїм чоловіком нещодавно згорнули власну справу, на яку витратили десять років. Бізнес подружжя розпочинало з невеличкої пекарні, в 2012 році. А потім вони переформатувалися на натуральні продукти. Крім випічки це була яйця, молочка, овочі, фрукти, м'ясо, заморозка та консервація зокрема числі. То справді був сімейний бізнес, яким всі жили й прагнули зробити краще. Були замовлення, вдячні клієнти та постійний розвиток.

Спочатку в родини були якісь випадкові замовлення на місцевому форумі, потім на них вийшов один магазин натурпродуктів, і з цього моменту робота стала постійною, ми стали розвиватися. Започаткували цех, людей наймали на роботу, автоматизували процес. На піку розвитку ми співпрацювали із сімома магазинами, плюс мали три свої торгівельні точки. Але чим успішнішою була робота, тим складніше ставало рухатись далі.
«Коли ти стаєш трохи помітнішим, виходиш за рамки своєї кухні, то з'ясовується, що для подальшого розвитку треба більше грошей. Щоб вийти на мас-маркет потрібен великий пакет документів, сертифікації, приміщення, обладнання, і якраз на той час пік популярності екопродуктів став спадати, стали закриватися магазини. Плюс, коли з'являється своя торгівельна точка, до тебе частіше приходять перевірки. Кожна з них закінчується якимись витратами. Якщо у тебе немає свого приміщення, в якому ти господар і робиш, що хочеш, значить ти так чи інакше залежить від орендодавця. За десять років ми переїжджали вісім разів. Останній цех, який у нас був у місті, ми почали робити ремонт, тільки у проводку вбухали тисячу доларів, щоби почати працювати. Якщо немає пристойного запасу грошей, нічого робити неможливо,» - пояснює Ірина.
Витрати приходять звідки й не чекалось. Зробили частину ремонту — минуло буквально кілька місяців і з'ясувалося, що господиня поставила приміщення на продаж. Немає такої практики, щоб надавач приміщення перед орендою показував якусь документацію, що в нього все гаразд із приміщенням, немає жодних заборгованостей і на тебе нічого не повісять. Так в Ірини була неприємна ситуація, коли треба було повісити вивіску та отримати на неї дозвіл.

Цього зробити не вийшло, бо на необхідну адресу були борги у кілька тисяч гривень, які господар відмовився платити. Подружжя на свій страх і ризик встановили вивіску, однак її зрізали. Попри всі проблеми, потрібно розраховуватись зі співробітниками. Вони просто підуть до іншого, якщо їм не платити чи перестануть влаштовувати умови.
В деяких галузях знайти гарних найманих працівників, зараз стало складно. Люди, які добре працюють руками, воліють працювати самі на себе, або взагалі виїжджати за кордон. З шеф-кухарів, тістомісів, посудомийок в Україні залишаються не найкращі. Український бізнес не може конкурувати з європейськими зарплатами, тому ті хто можуть претендувати на щось більше, користуються цією можливістю.

Не всі люди надійні, керувати ними складно і навіть неможливо, немає жодних гарантій, що працівник тебе вислухає і зробить приблизно, як треба. Були випадки, що людина отримувала зарплату та не без попередження не виходили на роботу. Ці та багато інших моментів призвели до того, що Ірина з чоловіком повернулися до того, від чого прийшли. Вони відмовилися від найманої і знову стали працювати удвох. Самі відповідали за всі процеси й отриманий результат.
Шість років подружжя розвивало торгівлю, а чотири роки тому переїхало до Роздільнянського району, до села за 75 кілометрів від Одеси. Хотіли мати свій будинок та відпочити від міста. Після переїзду було піднесення, натхнення, бажання пробувати щось нове. Тоді розвиток бізнесу скерувався більше у сільськогосподарському напрямку, проте скоро пішов і спад.

Життя в селі відрізняється від міського тим, що тобі треба планувати не на місяць, а на рік. Й прибутки, у результаті, вийшли зовсім не такими, як планувались.Коли Ірина з чоловіком підбивали підсумки, то з'ясовали що собівартість сировини дуже сильно коливається. Без досвіду дуже складно передбачити, що буде взимку чи восени.

Багато додаткових ризиків пов'язано з погодними умовами. Якщо це повністю натуральне господарство, то посуха та затяжні дощі завдають збитків. Ціни треба було піднімати за підсумками, а тут ще наклалася криза після початку пандемії. Частина клієнтів просто перестала робити замовлення зовсім, або дуже зменшила свої апетити.
Таких історій, судячи з даних Opendatabot, в Україні тисячі. Кожна людина, що ризикнула почати свою справу, вкладається в неї. Не тільки грошима, а й морально, інтелектуально, постійно шукаючи нові підходи. Проте через низку зовнішніх обставин, не всім вдається втриматись. Багато говориться про реформи на рівні держави, для полегшення ведення підприємницької діяльності, про підтримку ФОПів в скрутні часи. Проте допомогти вдається далеко не всім.
«Ситуація з коронавірусом показала, що малий бізнес найбільш вразливий до нього. Україна зробила багато для того, щоб підтримати мікробізнес належним чином. На жаль ми не можемо порівнювати себе з країнами, що мають більший фінансовий ресурс для фінансової підтримки. Проте не можна сказати, що не було програм, спрямованих на допомогу. У виграші виявились ті, хто працював офіційно та сплачував податки. Спрощена процедура регуляції цих процесів, вийти на ринок нескладно, легко зареєструватися в електронних сервісах й там подавати всю необхідну звітність, » - говорить заступниця бізнес-обмудсмена Тетяна Коротка.
Підтримка малого бізнесу вкрай важлива для України. Цей вид зайнятості може сплачує не такі великі податки, як серйозні корпорації. Однак невеликі підприємства, передусім, створюють робочі місця, дають людям можливість заробити гроші. Коли є стабільна робота, то громадяни менше потребують соціальної підтримки, більше можуть собі дозволити, що позитивно впливає на розвиток економіки. Яка в Україні, з багатьох причин, перебуває в ненайкращому стані.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".