26.01.2021
Врятувати бізнес та здоров'я: як вижити в карантин?

За даними опитування Спілки українських підприємців, втрати прибутків великого бізнесу під час весняного локдауну 2020 року сягнули 10-25 відсотків. Малі підприємства заявляли про зменшення доходів на 90-100 відсотків від старту введення карантинних обмежень. Деякі підприємці замислилися про згортання своєї роботи, а багато з них вже встигли збанкрутувати.
Ситуація, що склалась, є критичною для українського бізнесу.

З початку пандемії, на Одещині було зареєстровано понад 80 тисяч випадків COVID-19. І, незважаючи на певний спад, загроза не зникає. 25 січня добіг кінця післяноворічний локдаун. Його ввели відразу після свят, з метою запобігання поширенню коронавірусу. Такі заходи були обґрунтовані тим, що на свята люди роз'їхались різними регіонами до родичів та на відпочинок, і це може спровокувати новий сплекс захворюваності.
Під ударом опинились ті категорії бізнесу, які постраждали найбільше під час весняних обмежень: фітнес-клуби, розважальні заклади, кафе та ресторани. Це заклади, на перший погляд, не першої необхідності, без яких можна прожити. Проте ці заклади дають робочі місця людям, сплачують податки не кажучи вже про те, що завдяки ним дозвілля громадян стало насиченішим за останні двадцять років.

Через карантинні обмеження ці заклади вимушені були обмежити роботу або й зовсім припинити її. Порушників штрафують, але й разом з цим виникли деякі законодавчі колізії. Деякі норми, що існують зараз, потребують реформ, чіткого визначення та інструкцій, що робити далі. Не завжди правоохоронці розуміють, де порушення, а де — дозволена робота.

Підприємці не завжди знають, яким чином можна захистити свої права, якщо вони були порушені. Українські бізнесмени в останній рік живуть за нових умов, до яких потрібно пристосовуватись. В такий час держава і приватні структури повинні працювати разом, заради спільних інтересів. Проте на практиці це не завжди легко реалізувати.
З одного боку, бізнес відправляється на карантин,в той час як підприємці скаржаться на утиски з боку владу. Всеукраїнською асоціацією підприємців була створена ініціативна група для захисту інтересів бізнесменів, щоб вберегти їх від неправомірного штрафування. Дії відбуваються в рамках чинного законодавства, всі вони обґрунтовані та спрямовані на те, щоб представники бізнесу та перевіряючих органів мали можливість ефективно співпрацювати.

Підприємці вважають, що українську економіку в умовах що склалися, можуть врятувати тільки податки з бізнесу, який зараз працює. Якщо він не буде отримувати допомогу, а навпаки піддаватиметься тиску, то він не витримає. З іншого боку, існує розуміння, що пандемія коронавірусу — не всесвітня змова, а нова хвороба, яка може бути смертельною для деяких категорій населення та яка не має специфічного лікування.

Реформи, що відбуваються в медицині, орієнтовані на те, щоб зберегти здоров'я громадян. Вдається це з мінливим успіхом і необхідне розуміння суспільства та його відповідальність, щоб зміни впроваджувались швидше. Однак знищувати бізнес та позбавляти людей джерел доходу справа теж невдячна. Потрібно шукати баланс між тим, щоб зробити роботу безпечною як для потенційних клієнтів, так і самих працівників. Тим паче що методи роботи доводять, що при певній організації праці є шанс зберегти те, що вже напрацьоване і не прогоріти.
"В першу хвилю багато хто дивився на ситуацію з пандемією з деяким скепсисом, не розуміючи, на скільки ситуація є загрозливою. А вже зараз наші близькі починають хворіти та помирати, ми відгукнулись на прохання рестораторів про організацію майданчиків для збирання допомоги нашим лікарням. Насправді це дуже важливо впровадити, тому що в бізнесу є ресурси це зробити. Це йде від прагнення допомогти тим, хто цього потребує і розуміння факту, що чим швидше налагодиться ситуація з коронавірусом, тим швидше запрацює бізнес", - говорить президент Всеукраїнської асоціації підприємців Борис Емельдеш.

Борис Емельдеш
Навіть зараз, попри сезонний спалах захворюванності, заходи не такі серйозні, як були раніше. Певні послаблення почали відбуватися наприкінці травня 2020 року. Почали відкриватися фітнес-клуби, з обмеженням кількості відвідувачів на квадратний метр. Кафе та ресторани почали працювати спочатку з літніх майданчиків, потім поступово почали запускати людей до приміщення, попередньо вимірюючи температуру. Так продовжувалось до осени і сезонні спалахи вірусних захворювань, до яких приєднався й коронавірус, змусили Уряд вжити серйозніших заходів.

Останній місяць минулого року вийшов для підприємців досить важким. Карантини вихідного дня, загрози повного локдауну. А 2021 рік почався з двохтижневого простою. Борис Емельдеш згадує, що робота почалася з карантину вихідного дня. А сьогодні ініціативна група займається питаннями безпеки бізнесу та його захисту від держави. Люди не знали що робити, як працювати, мобільні групи асоціації підприємців надали їм підтримку та підказали шляхи роботи. Заклади харчування не закрились, продовжуючи працювати на виніс, організовуючи доставку. Це дало суттєву фінансову підтримку для бізнесу, якої він так потребував.
"Сьогодні для бізнесу важкі часи, суджу навіть за своїми ресторанами. Коли ми зачинялись весною, то такого страху в людей не було. Вони не вірили в коронавірус, думали що це якесь шоу, спокійно собі переміщувались в масках. Хвороба і тим паче смерть від неї була десь далеко, але зараз вона дуже близько. Кожен може згадати ім'я людей, яких вже сьогодні немає разом з нами через коронавірус. Люди настільки налякані, що ресторанному бізнесу дуже важко протриматись. Допомога, що надають правозахисники, сьогодні безцінна", - зазначає одеський ресторатор Роман Виноградов.

Роман Виноградов
Коли закінчиться пандемія COVID-19, ніхто точно сказати не може. На світовому ринку почали з'являтись вакцини від коронавірусу, на які всі країни покладають великі надії. Є ймовірність, що щеплення дійдуть до українських громадян вже в цьому році. До того часу підприємцям варто протриматись, поки небезпека не меншиться. Однак чимало з них припинили вже свою роботу вже зараз, не отримуючи заробітків та втрачаючи кошти. В Україні основному це були власники невеликих бізнесів, які є основними наповнювачами місцевих бюджетів. І вид цих втрат наша економіка буде оговтуватись ще довго.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".