ЄС проти COVID-19
Яку підтримку отримує Україна?
19.04.2020

Коли в 2020 році ВООЗ оголосила пандемію COVID-19, не всі поставились до неї серйозно. Хтось заперечував існування вірусу, хтось визнавав, що хвороба є, але не дуже усвідомлював її наслідки. Але минув рік, українські лікарні стали переповнені, більша частина регіонів опинились в червоній зоні за рівнем небезпеки.

Коронавірус виявився фатальним для багатьох людей, паралізував економіку та оголив проблеми в соціальній та медичній сферах, що були в Україні довгий час. За таких скрутних умов виникла потреба в міжнародній допомозі і наша держава її отримала. Зокрема, з фондів ЄС.
Європейський Союз почав надавати підтримку Україні ще в минулому році. У вересні до українських регіонів, що найбільше постраждали від COVID-19, було закуплено партію кисневих концентраторів. Обладнання придбала ВООЗ за фінансового сприяння Європейського Союзу. Концентратори надійшли до 44 лікарень, куди госпіталізували пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

Допомогу отримали Львівська, Чернівецька Харківська, Івано-Франківська області та місто Київ. Але на цьому надання допомоги не завершилось. Так нещодавно Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас навідав Умань з робочим відпядженням.

Під час візиту Маасікасом був переданий апарат штучної вентиляції легенів. Він знаходиться у відділенні інтенсивної терапії Уманської міської лікарні. Сьогодні це один із двадцяти медзакладів, які отримують апарати ШВЛ в рамках проектів «Солідарність заради здоров'я» і #TeamEurope, метою яких є подолання коронавірусної інфекції в усіх країнах.

Наявність такого медобладнання є надзвичайно важливою для лікування пацієнтів із важкою формою COVID-19. Незважаючи на те, що більшість випадків коронавірусної інфекції характеризуються легким протіканням, кількості тяжкохворих пацієнтів вистачає, щоб паралізувати усю медичну систему.
Новий ШВЛ в Уманьській лікарні
Посол ЄС в Умані

В рамках реформи місцевого самоврядування Умань стала центром одного великого району. Саме тут створюються умови для того, щоб пацієнти з усіх навколишніх населених пунктів мали змогу отримати кваліфіковану медичну допомогу жителям навколишніх населених пунктів.

У місцевій лікарні зібрані досвідчені спеціалісти, які серед іншого мають боротися з наслідками коронавірусної інфекції. Брак необхідного обладнання відчувають майже всі лікарні, розташовані за межами обласних центрів. Регіональних бюджетів на все необхідне не вистачає. І тут на допомогу приходять міжнародні програми.
"Ми дуже вдячні за підтримку Євросоюзу. Нам привезли апарат штучної вентиляції легенів, який конче потрібен на час пандемії, коли хворіє велика кількість людей. Гостро стоїть проблема забезпечення пацієнтів киснем. Наш медзаклад є опорним, в ньому лікуються хворі з усього новоствореного Уманського району. В нашій лікарні є 200 ліжок, які можуть прийняти хворих на COVID-19 і вони не всі заповнені. Така ситуація вже тримається кілька тижнів й такого сплеску, як в Києві, в Умані немає. Ситуація в місті на даний момент стабільна", - зазначає очільниця міста Умань Ірина Плетньова.

Ірина Плетньова
Медичну апаратуру для українських лікарень закупило Європейське регіональне бюро ВООЗ за підтримки Європейського Союзу. Торік загальна вартість обладнання склала 78 тисяч євро. Кисневі концентратори вкрай необхідні в медзакладах, де лікують хворих на коронавірус.

Вони допомагають отримати кисень пацієнтам, що відчувають труднощі з диханням через коронавірусну хворобу. Забезпечення додаткового кисню є одним з найважливіших кроків для лікування хворих на важку форму COVID-19. Якщо пацієнт має низький рівень насиченості киснем крові, йому для збереження життя та здоров'я необхідна саме така терапія.
Спеціалісти налаштовують новий ШВЛ в Умані
Пандемія коронавірусної інфекції давно перестала бути проблемою окремої держави, на кшталт Китаю чи Італії. COVID-19 за короткий час встиг стати проблемою міжнародного масштабу, вплинувши на багато сфер суспільного життя. Закриті кордони, робота в режимі он-лайн, захисні маски в громадських місцях... Ці речі стали для нас звичними за дуже короткий час.

Про подолання епідемії найближчим часом говорити рано. Винахідники розробляють вакцини від коронавірусу, а тим часом світом поширюються нові штами COVID-19, які продовжують робити внесок у сумну "ковідну статистику". Україна, як і більшість країн світу, виявились до цього виклику неготовими.
"Коли в минулому році нас всіх накрила пандемія COVID-19, ми всі думали, що вона закінчиться швидко. Але вона продовжується і ми вже втомились рахувати хвилі пандемії. Ця ситуація з пандемією потребує від нас довготривалішого підходу. Європейський Союз розпочав надавати допомогу Україні восени, після того як почалася пандемія. ЄС мобілізував 190 мільйонів євро на допомогу Україні, щоб вона боролась з COVID-19. Сьогодні Євросоюз вносить власний внесок у глобальний міжнародний проект COVAX, який сприятиме вакцинації. Також нещодавно Євросоюз надав підтримку країнам Східного партнерства у розмірі 40 мільйонів євро " - зазначає Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Матті Маасікас
Як показує історичний досвід, всі небезпечні епідемії рано чи пізно йдуть на спад. Пандемію COVID-19, за всіма біологічними законами, очікує та ж сама доля. Інша річ, з якими результатами світова спільнота подолає цю хворобу. Які будуть наслідки для економіки, здоров'я людей, системи соціального та медичного забезпечення.

Ліків від коронавірусу не винайдено, але залишаються правила безпеки та заходи профілактики, дотримання яких може врятувати безліч людських життів. Більшість небезпечних хвороб, що століттями дошкуляли людству, були подолані антибіотиками, вакцинацією, покращенням рівня медичної діагностики та розробкою нових методів лікування. Такі комплексні речі дали шанс на життя тим людям, які б за інших обставин загинули.
Пандемія коронавірусної інфекції виявилась для світових держав серйозною проблемою, яку не так просто подолати. В Україні епідемія додатково наклалась на другий етап медичної реформи. За останній рік медики зіштовхнулись з великою кількістю викликів, пов'язаних як з епідеміологічною обстановкою, та і зі змінами в державі.

Ситуація з COVID-19 , що склалась, не стала приводом для скасування чи призупинення реформ. Навпаки, вона вже на початковому етапі продемонструвала чимало "слабких місць", які потрібно ліквідувати для успішного впровадження змін.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Авторка
Павло Колотвін
Редактор, візуалізація
Олександр Замковой
Обробка відео
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".