21 вересня 2020

Маніпуляції та фейки в Одесі мають системний характер
Основним розповсюджувачем фейків та неперевіреної інформації став нардеп від ОПЗЖ з Одещини Микола Скорик
У вересні 2020 року деякі одеські політики та ЗМІ продовжують маніпулювати інформацією, розповсюджуючи повідомлення з ознаками дезінформації та фейків. На цьому тижні кількість новин з маніпуляціями була практично подібною до показників попереднього моніторингу. Основні порушення відбувалися в новинах про політику.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проекту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 7 по 13 вересня було виявлено 27 матеріалів з маніпуляціями, з яких 4 містили фейки.


1
Фейки і дезинформація: про що та від кого?
Як і в минулому дослідженні, основним розповсюджувачем фейків та неперевіреної інформації став нардеп від ОПЗЖ з Одещини Микола Скорик. Політик зробив три заяви з ознаками дезінформації у Фейсбуці. Одна фейкова новина зафіксована на сайті «Таймер».

Твердження політика «Після передачі під зовнішнє управління судової та банківської систем (України - прим. автора)» маніпуляційне та не має жодного підтвердження. Саме по собі воно направлене на консолідацію опозиційного антизахідного електорату.

Не знаходить підтвердження й інша заява політика, що спільне інспектування військ у зоні розмежування на Донбасі не відбулося через страх центральної влади перед «радикалами».

Вкрай маніпуляційно також виглядає допис політика у фейсбуці, де Микола Скорик розмірковує про роль «фашизму» в політичних подіях в Україні та трагедії 2 травня 2014 року в Одесі. Слід відзначити, що попереднього тижня політик вже згадував термін «фашизм», коли цитував нібито фразу американського президента. Але, як показав фактчекінг – переклад фрази російською мовою, поширений в російських ЗМІ, взагалі не відповідає тому, що казав Дональд Трамп.

Сайт «Таймер» Опублікував опитування з ознаками фейку. Дослідження нібито проводив «Київський центр реформ та розвитку», при цьому знайти у відкритих джерелах інформацію про цю організацію, крім реєстраційних даних, не вдалося. В самій новині відсутня технічна інформація щодо опитування – невідома похибка, кількість респондентів та методологія. Слід відзначити, що й тема опитування належить до мовного питання.

У попередньому дослідженні була виявлена певна тенденція до активізації цієї тематики в регіоні напередодні виборів.


Новина на сайті "Таймер"
2
Маніпуляції: заголовки новин та недоречні порівняння
Маніпуляції в одеських медіа поширювали в основному самі журналісти. Більшість з маніпуляцій стосувалися невідповідності назви новини її змісту, перебільшень, оцінок, які подавалася як фактаж. Серед основних тем можна виокремити місцеву політику, коронавірусну інфекцію та права людини.

В новині сайту «048» «В Одеській області вирішили проблему з нестачею тестів на COVID-19, але ненадовго», йдеться про те, що тестів в області наразі вистачить на місяць. Журналісти дають оцінку, що цього недостатньо, не пояснюючи у своєму матеріалі на чому базується їх аналіз.

Сайт «Таймер» у своїй новині маніпулює тим, що в Росії вже існує вакцина від коронавірусної інфекції, але український уряд від неї нібито відмовляється. При цьому в новині не згадується, що дана вакцина не пройшла третьої стадії випробувань, про що повідомляв навіть розробник вакцини.

Ще одна суперечлива новина видання "УСІ" стосується Павла Вугельмана – «Віцемер Одеси заразив коронавірусом своїх співробітників». У самій новині йдеться про те, що захворіли його родичі, секретар та водій. Але теза про те, що саме чиновник заразив своє оточення коронавірусом не розкривається та не обґрунтовується.


Новина на сайті "УСІ"
Як і в попередньому дослідженні, в інфопросторі присутні маніпуляції та фейки в новинах з мовним питанням. Видання «Бесарабія інформ» повідомило, що «80% громадян України не вважають першочерговою проблемою розвиток української мови». У цій маніпулятивній новині використали результати опитування фонду «Демократичні ініціативи» і Центру Разумкова. Соціологи виявили геть інше - проблеми розвитку української мови першочерговими вважають 20% українців. Твердження, що усі інші (80%) не вважають проблему першочерговою - це оціночне судження, яке не є фактом.

Мова ворожнечі та нетолерантні терміни зафіксовані в новинах «ЛГБТ, негри і інваліди: в США назвали нові умови для отримання «Оскара» та «Київський професор: хасиди розносять коронавірус по Україні за підтримки президента-єврея». Маніпуляційний заголовок має новина видання «Таймер» «Турецькі спецслужби знову викрали людину в Одесі». У тексті повідомлення вказується, що іноземець був офіційно затриманий під час спільної спецоперації українських та турецьких спецслужб.

Не відповідає назва новини її змісту і в повідомленні сайту «048» «В Одеській області шанувальник зламав носа продавчині квітів». Чому нападнику дана оцінка у вигляді «шанувальника» в тексті не роз'яснюється, хоча в самій новині дається посилання на правоохоронців, які називають чоловіка правопорушником. Дісталося і Президенту України Володимиру Зеленському, який відвідав Одещину в період моніторингу. В новині «Зеленський в Одесі: без пробок, на буксирі, з вітерцем під сонцем і з «аканням» надається оціночне судження щодо акценту президента, який досить поширений в різних регіонах країни.


Новина на сайті "Таймер"
Продовжує розповсюджувати неперевірені твердження в регіональних ЗМІ Давід Жванія – «Екс-соратник Порошенка назвав Зеленського «підробленим президентом» і розповів про махінації глави НАБУ». Як і в попередніх повідомленнях, в цій новині немає жодних суттєвих доказів, окрім гучних заяв на кшталт "САП, НАБУ і так званий Вищий антикорупційний суд — це фактично одна структура, яка не підкоряється законам України", "Кого обслуговує дана структура? («НАБУ». - Прим. Автора) Перш за все, звичайно, іноземних господарів України". Дані звинувачення Жванії не засновуються на будь-яких розслідуваннях, неопубліковані підтверджуючі документи. Риторика політика знаходиться в контексті російської пропаганди про зовнішнє управління України.

Дещо провокаційною виглядає назва новини «Вибори 2020: Стало відомо, хто з депутатів в Одесі змінив орієнтацію». В заголовку не уточнюється, що мова йде про політичну орієнтацію, а не, на приклад, сексуальну. Інформація подана таким чином щоб грати на цій термінології та збільшувати трафік.


Рекомендації

  • Перевіряти заяви політиків у соціальних мережах перед їхньою публікацією в медіа. Такі заяви можуть містити неправдиві факти, перекручені цифри. Потрібно додавати бекграунд з підтвердженням або спростуванням такої інформації.

  • Шукати першоджерела цитат, та робити власний їх переклад з мови оригіналу. Дослідження виявило, що маніпуляції і неточності часто містилися в перекладах з іншомовних медіа.

  • Більш відповідально ставитися до заголовків та змісту новин.

  • Уважно опрацьовувати статистику, особливо показники щодо кількості інфікованих. Інформацію про показники варто перевіряти в таких джерелах: Міністерство охорони здоров'я України та Офіційний інформаційний портал Уряду

  • Маркувати політичну рекламу зрозумілим для аудиторії чином.

  • Уникати мови ворожнечі.

  • Обережно ставитися до оціночних суджень.

  • Формувати більш згуртовану регіональну спільноту журналістів, які могли б самостійно фільтрувати «джинсу» та фейки на місцевому рівні та контролювати одне одного.



*Дослідження охопило період з 7 по 13 вересня 2020 року. Загалом було проаналізовано 2015 повідомлень у стрічках новин 10 сайтів «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Таймер», «Бесарабія інформ», «Пушкінська», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор» та 4 телеканалів – «Думська ТВ», «Odesa.Live», «7 канал», «Перший міський». До моніторингу також потрапили кілька десятків дописів місцевих політиків у соціальних мережах.

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.


** Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.