06 липня 2021

Липневі маніпуляції в одеських медіа — джинса, ретрансляція фейків та регіоналістика
На початку липня в одеському медіапросторі збільшилася кількість прихованої комерційної та політичної реклами у порівнянні з попереднім моніторинговим періодом. Протягом тижня зафіксовано 24 повідомлення з ознаками джинси. З них 6 новин стосувалися політиків. Лідерами із розповсюдження прихованої політичної реклами цього тижня, стали народні депутати з Одещини Тетяна Плачкова (ОПЗЖ), Артем Дмитрук (Слуга народу), Антон Кісе (За майбутнє), Анатолій Урбанський (За майбутнє). Зафіксовані подібні повідомлення й від місцевих політиків Сергія Ківалова та Юрія Дімчогло. Серед різноманіття комерційної прихованої реклами зафіксовані кілька повідомлень й від місцевих навчальних закладів — розпочалася вступна кампанія.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 28 червня по 02 липня було проаналізовано 1170 повідомлень в 14 місцевих медіа, 275 дописів у їхніх Телеграм-каналах та 47 постів у Фейсбуці 6 місцевих політиків, активних у соціальних мережах. У 37 матеріалах (2,5% від усіх проаналізованих) виявлені маніпуляції.

Крім комерційної джинси, основною темою маніпуляцій стала політика (30% від усіх новин з порушеннями стандартів), одним з тригерів для звиклих вже маніпуляторів регіону став новий закон про статус корінних народів. Зафіксовані також порушення у новинах, пов'язаних з освітою та криміналом. Протягом моніторингового періоду фейки не були виявлені.

1
Нові закони стали тригерами для маніпуляцій
Декілька медіа регіону ретранслювали хибну думку нардепа від партії "Слуга народу", що росіяни не зможуть мати всі права і свободи відповідно до прийнятого закону про статус корінних народів. У новині "Нардеп партії Зеленського повідомив, що відтепер росіяни в Україні - громадяни другого сорту" йдеться про фейкову тезу від нардепа Олега Семінського, але в ній відсутня згадка про "сортування". Це - інтерпретація заяви нардепа редакцією ЗМІ. В самій новині журналісти критично відносяться до позиції політика але додають оціночні судження на кшталт "Сам факт того, як сприймають ситуацію члени «Слуги народу» і які методи вирішення національного питання підтримують, представляється цікавим", що не відповідає стандартам новинного матеріалу.

Використав у своїх цілях цю заяву й нардеп з Одещини Микола Скорик (ОПЗЖ). У своєму дописі у Фейсбуці він опублікував фейкову цитату Олега Семінського із маніпуляційними твердженнями, що "Знищення російської мови — проблема. Героїзація зрадників і перекручування історії — проблема".

В іншій новині "Верховна Рада затвердила судову реформу: головну роль віддали іноземцям", йдеться про новий закон в якому описана діяльність Вищої ради правосуддя та ролі експертів міжнародних організацій в ній. Але заголовок новини не зображає дійсності оскільки в міжнародних організаціях працюють не лише іноземці, але й громадяни України.

Новина на "Таймер"
2
Регіональні маніпуляції та дискримінація
Досить тривалою, а тому й вже звиклою стала маніпуляція одного з місцевих медіа, яке систематично використовує пресрелізи, які стосуються всієї країни, відокремлюючи при цьому одеситів від українців. І цей тиждень не став винятком. Одразу було зафіксовано п'ять подібних схожих між собою повідомлень. Наприклад новина "Для щеплених від коронавірусу одеських мандрівників спрощується в'їзд до Кіпру" ґрунтується на офіційному повідомленні посольства і стосується всіх вакцинованих у країні. Той самий принцип спостерігається у новинах про "збільшення соціальних виплат одеситам" та "кількості вихідних, у належить відпочивати одеситам у липні". З елементами регіонального протиставлення зафіксована новина під назвою "Відпочивальник розбагатів прямо на Білгород-Дністровському ... базарі", оскільки у повідомленні кілька разів наголошується на регіональній приналежності героїв статті (Західна Україна), а термін "супруга западянина" некоректна та взагалі має ознаки мови ворожнечі. Крім того, у новині відсутні джерела інформації, що вказує на неповноту та порушення основних журналістських стандартів.

Новина на "Odessit.ua"
Новина на "Топор"
З маніпуляціями опублікована новина "У громадах Болградського району - криза влади?", оскільки декілька суджень журналістів подаються як факти. Теза, що за посаду сільголови борються, а за посаду старости ні, "що наочно показує значущість цих посад і їх можливості", засновується на власній інтерпретації подій журналістами.

Не обійшлося цього моніторингового періоду й без сексизмів. В тексті новини "Одеситка штрикнула співмешканця ножем через влаштований ним скандал" журналісти фокусуються не на факті самого злочину, а на тому, що жінка "загуляла з подругами", через що й відбувся кривавий конфлікт з чоловіком.

Новина на "УСИ"
Рекомендації

  • Перевіряти заяви політиків у соціальних мережах перед їхньою публікацією в медіа. Такі заяви можуть містити неправдиві факти, перекручені цифри. Потрібно додавати бекграунд з підтвердженням або спростуванням такої інформації.

  • Шукати першоджерела цитат та робити власний переклад з мови оригіналу.

  • Більш відповідально ставитися до написання заголовків та змісту новин.

  • Уважно опрацьовувати статистику, особливо показники кількості інфікованих на коронавірус. Інформацію про показники варто перевіряти в таких джерелах: Міністерство охорони здоров'я України та Офіційний інформаційний портал Уряду

  • Маркувати політичну рекламу зрозумілим для аудиторії способом.

  • Уникати мови ворожнечі.

Формувати більш згуртовану регіональну спільноту журналістів, які могли б самостійно виявляти «джинсу» та фейки на місцевому рівні та контролювати одне одного.



*Дослідження охопило період з 28 червня по 02 липня 2021 року. Загалом було проаналізовано 1445 повідомлення в стрічках новин та Телеграм каналах 10 медіа «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Таймер», «Бессарабія інформ», «Пушкінська», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор» та 4 телеканалів (підсумкові випуски за тиждень) – «Думська ТВ», «Odesa.Live», «7 канал», «Перший міський». До моніторингу також потрапили 47 дописи у Фейсбуці 6 місцевих політиків.



З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.



** Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.