05.02.2022

Молодіжне самоуправління: яка роль йому відведена в Одесі?
Знати, за що саме відповідає місцеве самоврядування корисно для кожної людини, навіть якщо вона й не збирається пов'язувати своє життя з політикою. Коли громадянин орієнтується в своїх правах, розуміє, на що він може розраховувати від місцевої влади, а на що — ні, йому легше орієнтуватись в житті міста.

Контролювати процеси, які відбуваються в радах, обирати кращих політиків, вимагати виконання зобов'язання від влади. Тому знання меж відповідальності вкрай важливе. Кращий спосіб їх отримати — побачити роботу зсередини. Українці віком від 14-35 років можуть здобути такий досвід, попрацювавши в Молодіжних радах у своїх громадах.
В таких організаціях молодь може повчитися самоуправлінню щоб зрозуміти, якими методами його можна покращити. Їм пропонують довідатись про роль місцевого самоврядування, дізнатись які способи є для того, щоб зробити його кращим. Це повноцінна освітня програма на взаємодію.

Чимало політиків вважає, що хлопці й дівчата, залучені до молодіжної діяльності, отримають можливість працюючи — навчитись. Зрозуміти, як працюють органи виконавчої влади та підпорядковані їм структури. Маючи таке розуміння, вони можуть вступати в комунікацію, робити конкретні пропозиції, розробляти програми, подавати ініціативи, які разом з представниками органів місцевого самоврядування будуть реалізовані.
« У квітні був ухвалений закон про засади молодіжної політики. Ми синхронізуємось з європейським простором, бо така політика - це політика участі. Її ідея в тому, щоб кожна молода людина могла впливати на життя громади, в якій вона живе. Ми створюємо Національну раду з питань молоді, яка буде рекомендувати міністрам, Кабміну, як працювати з молоддю. Молодіжні ради будуть створюватись на рівні ОТГ, громад, вони можуть безспосередньо впливати на участь в місцевому самоуправлінні. А ще ми першими в Європі формалізували поняття вуличної культури, щоб держава цілеспрямовано могла виділяти на неї кошти », - говорить народний депутат України Василь Мокан.

Василь Мокан
Довгий час в нашій державі молодіжні ради не були самостійними Тим часом в ЄС молодь вже давно залучають до ухвалення рішень. Понад тридцять років тому була розроблена Європейська. хартія участі молоді, а в 2003 році Конгресом місцевих та регіональних влад Європи була ухвлане її оновлена версія.

До України цей документ дійшов тільки в 2014 році, після того як вона взяла курс на Європейський Союз. Тоді ж ж у нас був виданий посібник «Скажи своє слово», в якому перелічувались основні положення хартії. Вона передабачає поступове включення молоді до роботи в органах місцевого самоврядування.
Запорука ефективної роботи з молоддю — постійне спілкування, де сторони чують один одного та готовi допомагати. Важливо, щоб діалог з місцевою владою носив конструктивний характер. Цьому має передувати велика робота, яка не завжди проводиться якісно.

З одного боку, є чиновники, що намагаються не перейматися проблемами громадян. З іншого — вистачає й звичайних жителів, які упереджено ставляться до абсолютно всіх людей у владних кабінетах. Часто нерозуміння виникає через те, що не завжди люди знають, за що відповідає певна структура.
Звичайно, в кожній галузі люди, що не люблять свою роботу, намагаються уникнути своїх зобов'язань. Проте дуже часто буває, що той чи інший чиновник відмовляється допомогти не через свою байдужість до долі пересічного люду, а тому, що не має жодних інструментів для цього.

Та чи інша проблема може не відноситись до підпорядкування представника влади, він не має повноважень вирішити певні питання. А люди, що звернулись за підтримкою, вважають що представник влади просто не хоче працювати. Їм просто бракує інформації, хто за що відповідає і до кого звертатись. Такі знання можуть зекономити час, і якщо є така можливість, варто їх отримати.

Об'єднання молоді в багатьох містах своєрідною школою для активних соціальних громадян. Саме вони є ініціаторами реформ, які відбуваються як в містах, так і по Україні в цілому. Але для їх успішного втілення потрібна кооперація з управлінськими органами.
У великому масиві інформації є багато непорозумінь, і комунікацію з владою багато хто сприймає в негативному контексті. Чим більше скандалів, істерик, взаємних звинувачень та протистоянь спостерігається в органах місцевого самоврядування — тим більше про них чують. Але ж крім корупційних та інших скандалів є й позитивні речі, про які чути менше.

Молодіжна рада в Одесі працює з 2007 року. Кожен про неї чув, та не кожен може сказати, що було зроблено за її підтримки. Не всі делегати ради пішли в політику, проте кожен з них отримав цікаві знайомства, певний досвід, який приносить користь в подальшому житті та кар'єрі. Та й загалом діяльність цього органу в багатьох моментах була суперечливою.

Пандемія коронавірусу суттєво вплинула на роботу молодіжної ради, частина проектів виявились замороженими. Проте коли ситуація покращиться вже не доведеться починати з чистого листка. Досвідом, набутим попередніми делегетами молодіжних рад, можуть скористатись наступники.
« Були налагоджені шляхи до співпраці з молодіжними радами не тільки інших міст, але й країн. Через ситуацію з епідемією коронавірусу не вийшло продовжити цей напрямок, але перші кроки вже зроблені. Також був реалізований проект "Школа молодого політика", який зібрав дуже багато зацікавлених людей. Це були не тільки члени молодіжної ради, а просто громадяни, які цікавляться політикою, хотіли поспілкуватись з чиновниками, депутатами, та з мером міста безпосередньо. Є ряд проектів, які можна продовжити, і створене поле для діяльності нових цікавих програм », - каже голова комісії з питань PR-комунікації та роботи зі ЗМІ Марія Яницька.

Марія Яницька
Кожній громаді, щоб успішно розвиватися, потрібно підтримувати ініціативних молодих людей. Саме вони часто приносять свіжі ідеї та виступають провідниками реформ, що відбуваються у державі. У них є бажання змін та прагнення працювати заради них, хоча тільки цього мало для успішного втілення ідей.

Не завжди молодь розуміє, в якому напрямку ефективніше працювати, що зробити для втілення тієї чи іншої програми, через що багато ініціатив лишається на папері. Проте ті з них, хто отримав освіту, активно бере участь у суспільній роботі, можуть досягти великих результатів.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".