Водяні буйволи, незвичні коники та птахи.
В Україні з'явився новий екопарк
Басейн річки Дунай у Європі
27.11.2020

У світі залишилося мало незайманих природних територій, на які не вплинула діяльність людини. Ті ж нечисленні оазиси, де люди не побували, скорочуються в геометричній прогресії. Від цього страждають рослини, тварини і вся планета в цілому. Ситуація нині настільки критична, що вже мало зупинити зникання тих екосистем, що існують.

Сьогодні важливо відновлювати ті екосистеми, які зникли в недавньому часі і які ще можна повернути до життя. Частина таких проектів успішно реалізовується в Україні, за підтримки небайдужих екологів та кошти Європейського Союзу. Так в Одеській області, Європейське об'єднання Rewilding Europe активно займається відновленням природного балансу в дельті річки Дунай.
Дунайські плавні
У 2018-му році громадська організація Rewilding Europe і місцеві партнери отримали грант від Європейської програми Endangered Landscapes Programme (Ландшафти, що охороняються). Фінансування було виділене на масштабне відновлення дельти річки Дунай та її водно-болотних угідь. Через антропогенні фактори біологічне різноманіття цього краю зазнало серйозної шкоди, але сьогодні є шанс, що ситуація зміниться на краще.

Відновлення екосистеми обіцяє велику вигоду для широкого кола осіб. Адже передбачається підтримка не тільки екологічних ініціатив, але і бізнесу, органів місцевого самоврядування. Європейський грант передбачає реалізацію великого проекту з відновлення екосистеми в дельті річки Дунай. Це найбільша програма, яка коли-небудь реалізовувалася в цьому регіоні.

В рамках цього та низки інших проектів на цій території сформувався екопарк "Картал". У 2018 році в парк було доставлено експериментальне стадо з 14-ти європейських водяних буйволів. Наразі народилося ще кілька буйволят, що свідчить про успішну акліматизацію тварин.
На території екопарку розташоване однойменне озеро – це мілководна придунайська водойма площею 16 квадратних кілометрів, яка зв'язана протоками з іншими Придунайськими озерами – Кагул, Кугурлуй та Ялпуг.

Над мальовничим болотом мешканці села на волонтерських засадах збудували вузький місток завдовжки кількасот метрів.

Для туристів створена додаткова інфраструктура над болотом
Підтримка Європейського Союзу допоможе відновити природні ландшафти дельти, її флору і фауну на площі, що перевищує 40 тисяч гектарів. Вчені вважають, що водяні буйволи - бракуюча ланка в місцевій екосистемі. Великі травоядні тварини, які мають великий вплив на розвиток флори в болотних місцевостях, зникли на Дунаї через людську діяльність.

Проект охоплює три країни - Румунію, Україну та Молдову. Програма також сприяє посиленню транскордонного співробітництва у регіоні, підтримуючи біосферні заповідники в цих країнах. Така кооперація буде корисною місцевим територіальним громадам, розвиваючи стійку економіку на основі природних ресурсів. І, найголовніше, без жодної шкоди для природи!
Олег Дьяков
«В нашому проекті є партнери з Румунії та Молдови, ми дивимося на весь регіон, суббасейн дельти Дунаю. В рамках відновлення програми водно-болотних угідь розвиваються екопарки. Поряд з відновленням екосистем розвивається ініціатива щодо підтримки екологічно-дружнього бізнесу. Створення таких парків може бути вдалим прикладом сталого використання природних ресурсів та демонстрації того, як людська діяльність, рослинний та тваринний світ, все біорізноманіття може співіснувати разом. Основна ідея полягає в тому, щоб зберігати не тільки природну, а й культурну спадщину, знайти баланс та використовувати його з точки зору адаптації до змін клімату», - говорить менеджер проектів та спеціаліст з відновлення екосистем громадської організації Rewilding Ukraine Олег Дьяков.
Коні перебувають на карантині до 5 грудня 2020 року
На початку листопада до української дельти Дунаю переїхали польські коники. Вони прибули з Латвії, подолавши понад півтори тисячі кілометрів. Непарнокопитні зараз перебувають в карантинній зоні, де пробудуть до 5 грудня. Після цього вони будуть випущені на свободу в дельті Дунаю, до умов якої цей вид коней добре пристосований.

Польські коники в тому числі прибули на заміну великих травоїдних, що колись мешкали на цій території. Вільний випас сприяє створенню та підтримці біологічного різноманіття флори та фауни. Таким чином, екосистемі простіше відновлюватись в умовах змін клімату. Також в дельті Дунаю з'являються пугачі, осетри та пелікани.
В рамках створення екологічного парку береги озера Картал засадили додатковими плантаціями верби, яку місцеве населення обрізатиме через рік, отримуючи паливо для опалення своїх будинків. Окрім того, плантації дерев абсорбуватимуть у водно-болотних угіддях надмірну вологу. Пелети з енергетичної верби будуть використовуватися для опалення соціальних об'єктів. Так, в рамках реалізації проекту у сільському Будинку культури ввели в експлуатацію твердопаливний котел на пелетах.
Верби в парку
Отриманню фінансуванню від ЄС передувала ретельна робота експертів та громадських організацій. Довгий час українська сторона вела переговори з партнерами в дельті Дунаю, в Україні, Румунії та Молдові. Від ідеї до детальної розробки плану минуло більше двох років. Всі сторони узгоджували напрямки роботи, проводили зустрічі, визначали пріоритетні напрямки та розробляли кошторис.

Аналогів цьому проекту з відновлення природного середовища на цих територіях ще ніколи не проводилось, тому не можна було однозначно сказати, чи буде затверджена програма, чи ні. Але в кінцевому підсумку фінансування було отримане, роботи розпочались. Проект розрахований на п'ять років, робота перебуває в самому розпалі.
Михайло Нестеренко



«Загальний обсяг гранту трохи перевищив два мільйони доларів США, він розподіляється на три країни, більша частина цих коштів залишилась саме в Україні. Почалися роботи з реінтродукції диких тварин на кшталт латвійських коників, відновлення водних угідь в Дунайському біосферному заповіднику. Проект триває з 2019 по 2024 рік. Пріоритетом відновлення є дельти Дунаю, заплавів, річок та озер. Для того, щоб відновити природний ландшафт, треба відновити не тільки болота, але й степові та лісові зони, що в минулому там існували. Низка цікавих ландшафтів, які треба відновити з партнерами», - говорить виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко.
Роботи з відновлення екосистем дельти Дунаю йдуть повним ходом, але на цьому шляху виникає багато проблем. В багатьох випадках умови гранту передбачують, що певний відсоток фінансування має бути докладений з власних джерел. В закородонних партнерів ці клопоти бере на себе держава. В Україні, на жаль, немає цілеспрямованої державної підтримки. Особливо це помітно під час реалізації транскордонних проектів. В сусідній Румунії над грантовими заявками працює ціла група людей, які шукають кошти на реалізацію проектів в Євросоюзі.
Якщо румунська сторона отримує грант, то з державного бюджету їм автоматично виділяють додаткові двадцять відсотків необхідних коштів. В Україні фінансування потрібно шукати самостійно. Так Дунайський біосферний заповідник заробляє на зеленому туризмі, проведенні екскурсій. Отримані кошти працівники намагаються вкладати в програми розвитку природоохоронного середовища. Наразі туристичні візити, через пандемію, практично зупинилися і тварини отримали можливість відпочити від черезмірної уваги з боку візитерів.

Наша редакція рекомендує відвідати цей парк, але при посередництві туристичних організацій, оскільки "Картал" створювався в першу чергу для тварин і підготовлена для візитів частина складає лише 200 метрів з десятків тисяч гектарів заповідних урочищ . В такій ситуації безпосередній контакт з водяними буйволами та іншими особливими тваринами не гарантований.

Поява всіх цих нових видів сприяє відновленню біологічного різноманіття в дельті Дунаю, допомагає відновити природні ландшафти, що існували тут століттями. Наразі в країні з'являється ще більше подібних ініціатив які за підтримки європейських та українських організацій розкривають туристичний та екологічний потенціал регіону та всієї країни, грають важливу роль в транскордонних проектах та міжнародному співробітництві.
Виготовлення цієї статті стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю сайту Informer та необов'язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".