Вікторія Алєксєєнко
ВІДРОДЖЕННЯ ВИНОГРАДАРСТВА – ДОБРА ОЗНАКА РОЗВИТКУ РІДНОГО КРАЮ

20.04.21

…Пам'ятаю часи, коли в рамках боротьби з алкоголізмом почали знищувати унікальні виноградники. Ще моя бабуся гірко тоді зітхала: "На безголов'я це роблять! Хто пиячив, той і буде пиячити! А благородна виноградна лоза страждає…"

А згодом радянський союз розвалився, бабусі моєї теж не стало…

Зникли колгоспи. Виноградна галузь на Татарбунарщині (Одеська область) зовсім занепала. Вивезли на металобрухт обладнання з винзаводу. Навіть не знаю, якого українського президента треба звинувачувати, аби виправдати місцевих керманичів за те, що розвалили тут виноробну галузь. Хоча є позитивні приклади розвитку виноградарства і виноробства у сусідньому Болградському районі, або у селі Шабо Білгород-Дністровського району. Тобто, там, де вболівають за розвиток територій і населених пунктів, там знаходять можливість розвивати цю прибуткову галузь.

І ось нарешті позитивні новини знайшлися і в Татарбунарах. І стосуються вони саме виноградарства. Державний навчальний заклад «Татарбунарське професійно-технічне аграрне училище» впроваджує проєкт регіонального розвитку, який реалізовується за рахунок коштів, отриманих від Європейського Союзу.

Майбутні врожаї
Цей проєкт має назву: «Підготовка робітничих кадрів з професії "Виноградар" на базі ДНЗ «Татарбунарське професійно-технічне аграрне училище» з метою відродження виноградарства регіону». Загальна вартість склала 5 594782 гривень: з них із державного бюджету 4 800 000 гривень (отримані від ЄС) та 794 782 гривень з районного бюджету вже колишнього Татарбунарського району.

Два роки тому на базі Татарбунарського ПТАУ було вперше відкрито набір учнів на професію «Виноградар», підготовка кадрів за якою здійснюється за кошти державного та обласного бюджетів.

Завдяки проєкту «Виноградар» поповнилася матеріально-технічна база навчального закладу технікою для проведення агротехнічних робіт на виноградниках: було придбано два трактора, плуг, дискову борону, бочку для поливу, оприскувач, ямокопач, залізобетонні стовпчик та головне - саджанці винограду сорт Аліготе та Одеський чорний.

При цьому вже у 2021 році 90 осіб отримають диплом кваліфікованого робітника-виноградаря.
Висадка саджанців винограду у відкритий грунт
В рамках Проєкту заплановано збільшення площі молодих насаджень винограду в Південному регіоні Одещини. Восени минулого року розпочався найвідповідальніший етап реалізації Проєкту – висадка саджанців винограду у відкритий грунт. Працювали завзято й наполегливо в умовах адаптивного карантину, і вже висаджено виноград сорту «Аліготе» на площі 12 гектарів.

Донор Проєкту – Європейський Союз, а через Міністерство розвитку громад та територій України (Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України) донор імплементує цю важливу справу.

Ініціатором проєкту виступила Одеська обласна державна адміністрація.



Ось що каже директор професійно-технічного аграрного училища Олег Кабак:

Важливо, що ми майже завершили реалізацію нашого Проєкту. Наразі молодь продовжує навчатися за новою для нас професією, і 2020 року в червні дипломи кваліфікованого робітника з професії «Виноградар» отримали 27 осіб. У квітні ще маємо довисадити зі «школки» саджанці сорту «Одеський чорний» та будемо встановлювати шпалери на винограднику. В рамках Проєкту придбано нову техніку, оснащення, саджанці. Вкладено багато зусиль та праці, адже ми всім колективом – адміністрація, учнівська молодь, викладачі, техперсонал закладали молодий виноградник. В Татарбунарську громаду від Євросоюзу залучено понад 5,5 мільйонів гривень.

Запрошуємо випускників середніх шкіл усього нашого регіону продовжити навчання у Татарбунарському професійно-технічному аграрному училищі та здобути професії, які є затребуваними саме тут, на Бессарабії. І професія виноградаря в переліку інших сільськогосподарських ремесел у нас користується попитом та повагою.

Олег Кабак
"У 2017 році, коли я очолював Татарбунарський район, постало питання про додаткове залучення коштів для розвитку нашого професійно-технічного аграрного училища та створення нового напрямку у професійній спеціалізації, яка має перспективи у аграрній галузі – це виноградарство. Саме в той час в обласній державній адміністрації були оголошені різноманітні проєкти підтримки виноградної галузі, і, звичайно, розвиток професійно-технічної освіти, – Розповідає Олександр Кривенко, голова Татарбунарської РДА (2017-2018 роки, – Разом з керівництвом Татарбунарського ПТАУ ми зголосилися розробити такий проект, і спільними зусиллями це вдалося зробити. Варто відзначити вагомий внесок у розробку проєкту «Виноградар» усього колективу училища: для них він вдався дуже цінним і у плані отримання додаткових коштів, і в плані отриманого досвіду. Варто враховувати суттєві поправки, які внесла в цей проєкт світова ковід-пандемія та карантинні обмеження, а також безпрецедентна посуха, яка для багатьох сільськогосподарських галузей на Бесарабії виявилася фатальною. Сподіваюсь, що цей проєкт Татарбунарського професійно-технічного аграрного училища, підтриманий Європейським Союзом, стане своєрідним маяком для інших училищ Одещини, і матиме своє логічне продовження у Татарбунарах. Колективу Татарбунарського ПТАУ бажаю подальших успіхів".

Олександр Кривенко
Вирощення продукції передбачається лише з органічних добрив та з використанням екологічних технологій
В рамках проєкту була оновлена та розвинута науково-освітня інфраструктура для підготовки виноградарів регіону. Слід відзначити, що наразі ця діяльність відноситься до категорії гостродефіцитних в Україні та входить в перелік пріорітетних професій загальнодержавного значення.

На півдні України ще залишаються величезні вільні площі земель під виноградарство - лише у даного навчального закладу 119 га земель які можна використовувати для навчання та культивації нових сортів. Більше того, проєктом передбачено, що кошти отримані за реалізацію продукції будуть надходити безпосередньо на спец рахунки ПТУ на його розвиток. В паспорті проєкту на сайті Міністерства регіонального розвитку зазначається, що вирощення продукції передбачається лише з органічних добрив та з використанням екологічних технологій.

Дорога вина та смаку Української Бессарабії
На думку Катерина Морозової, керівниці Південноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації, на Одещині необхідно розвивати винний туризм, до прикладу шляхом популяризації в Україні та просування в країнах ЄС поїздок за вином і оригінальними крафтовими продуктами. "Так, в Україні діє проект ЄС "Географічні зазначення", одним із елементів якого є розробка, впровадження та розвиток еногастрономічних туристичних маршрутів України. Подібні маршрути вже давно існують в Європі й користуються неабиякою популярністю у туристів. Існування такої дороги спрощує туристу відпочинок, адже в маршрутах враховано все: як доїхати, на чому дістатися, де оселитися, куди піти, де смачно поїсти і випити", - вважає експертка.

Крім того, створення туристичної карти допоможе розвинути сільські території та пробудити інтерес до продуктів регіону. Наразі в Одеській області реалізується пілотний маршрут "Дорога вина та смаку Української Бессарабії". Він являє собою організований за європейськими стандартами еногастрономічний маршрут, який презентували наприкінці 2019 року. Він гарантує туристу, що його подорож буде смачною, безпечною, соціально відповідальною, автентичною та екологічною. Експерти проекту ЄС "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні" прогнозують збільшення попиту на внутрішній туризм.

Влітку 2020 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні».

Відродження виноградарства у нашому регіоні – це добра ознака позитивних змін в нинішніх умовах невизначеності та всесвітньої пандемії. Є надія, що наш рідний край нарешті розпочне свій розвиток.

Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Редактор, візуалізація
Вікторія Алєксєєнко
Авторка
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".