Туризм має бути безпечним!
Реалії галузі в умовах пандемії.
30.04.2021

Пандемія COVID-19 cтала серйозним випробуванням для світової економіки. Серед перших «жертв», безперечно, була туристична галузь, яка й досі потерпає від ряду обмежень. Однак досвід, напрацьований за минулий рік представниками туріндустрії та поступова вакцинація населення дозволяють сподіватися, що локдауни та самоізоляція не триватимуть вічно.
Назва міжнародної конференції, яка днями відбулася в Одесі, звучала досить оптимістично «Туризм. Restart». До речі, така конференція відбувається в нашому місті вже вшосте, але останніх два роки – із зрозумілих причин – частково онлайн.

Ось і цього разу до участі зареєструвалися представники десяти країн. Серед учасників : представники туристичної галузі, органів влади України та міжнародні експерти з таких міст як Стамбул, Краків, Клайпеда, Йокогама, Циндао, Таллінн, Тбілісі, Констанца, Единбург та Момбаса.

Захід розпочався з онлайн-привітання міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.
Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України
Одеса разом з Києвом та Львовом є одним з трьох найбільших туристичних магнітів України. Всі вже звикли, що сюди можна приїхати влітку. Але вона відома своїми знаковими культурними місцями, які можна відвідати будь-якої пори року. Маю на увазі Одеську Оперу, філармонію, яка буде реставруватися, і багато інших місць. В області також є цікаві проекти. Наприклад, «Дорогами вина і смаку» можуть бути гарним прикладом розвитку нових туристичних маршрутів. Я дуже радий, що ви проводите таку конференцію. Ковід дуже вплинув на туристичну галузь, але з іншого боку – це час нових можливостей , вікно для перезапуску. Це час переосмислити відносини між владою, бізнесом та креативною індустрією.
Як згодом додав пан міністр, в Україні найближчим часом буде розглядатися закон про туризм. Також цього року в держбюджеті України на туристичну галузь вже виділено 100 мільйонів гривень. Вони будуть спрямовані в першу чергу на розвиток нових маршрутів, розширення мережі екскурсійних точок, здійснення рекламо-промоційних кампаній.

Як неодноразово зазначали учасники конфренції , для того , щоб поставити туристичну індустрію на нові рейки, потрібні об`єднані зусилля представників багатьох сфер. Тому, наприклад, заступник голови Мінрегіону України з питань цифрового розвитку Олександр Дудченко говорив про важливість якісного мобільного зв`язку та подальший розвиток систем відеоспостереження, як один з елементів безпеки.

Депутат, член «гуманітарного» Комітету Верховної Ради Дмитро Нальотов акцентував увагу на тому, що проект нового вітчизняного закону особливу увагу приділяє розвитку внутрішнього та в`їзного туризму. Зокрема, планується створення цільових фондів, які будуть наповнюватися з туристичного збору та спрямовуватися на розвиток місцевого туризму.

Місцевий туризм справді став своєрідним рятівним колом для галузі – про це свідчили розповіді не тільки вітчизняних, а й зарубіжних учасників конференції – як з Європи, так із Азії. Ще одним популярним трендом стали онлайн-трансляції. Багато музеїв та культурних установ більш широко представили свої надбання в інтернет-мережі. Адже, якщо безпосередньо зараз потенційний турист і не має можливості вирушити в подорож, все ж в його душу можна заронити мрію про якусь екзотичну поїздку.

Що ж стосується «реального» туризму , то тут в першу чергу пропагувалася безпека: неповне заселення готелів, щеплення працівників, наявність дезінфікуючих засобів тощо.

А ось що говорить про перспективи туристичної галузі керівник Одеського регіону.
Сергій Гриневецький, голова Одеської облдержадміністрації
Якщо говорити відверто, пріоритетом минулого року були стабільність та здоров`я населення, а не туризм. Але наука не стоїть на місці, ми бачимо позитивні зрушення в плані вакцинації. Це має вплив на пересування населення та подальший розвиток економіки. На мій погляд, у нинішніх умовах особливу увагу потрібно приділяти розвитку інфраструктурних об`єктів.

Буквально напередодні конференції я провів робочу нараду з керівництвом Адміністрації морських портів України. Ми відпрацьовуємо проект будівництва сучасного причалу на Дністровському лимані, щоб задіяти як туристичні складові Білгород-Дністровську фортецю, Центр культури вина Шабо, село Маяки та саму Одесу. Яхти та човни могли б відвідувати ці об`єкти.

Серед інших туристичних магнітів Одещини можна назвати Затоку, Вилкове , Ізмаїл. До речі, днями вперше за останні роки до Ізмаїлу прибули румунські туристи з Тулчі. Тобто запрацював і такий маршрут. Гості з Європи після знайомства з пам`ятками Ізмаїлу зможуть замовити тур у дельту Дунаю або відвідати Одесу.

Ви також пам`ятаєте, що минулого року розпочала свою роботу поромна переправа Орлівка-Ісакча. А цього року, за розпорядження уряду Румунії, через неї буде дозволений не тільки вантажопотік, а й проїзд пасажирського транспорту. Це, звичайно, сприятиме розвитку цього напряму.
Своєрідна «криза жанру» змусила представників туристичної індустрії шукати можливості, чим і як зацікавити клієнта. Все більшої популярності набувають такі форми як зелений, аграрний та гастрономічний туризм. А ще – медичний.

Як зазначила Президент Української Асоціації медичного туризму Віолетта Янишевська, минулого року цей напрямок в`їзного туризму в Україні практично не постраждав. І в кращі часи іноземні громадяни охоче приїздили в Україну , щоб скористатися послугами стоматологів, репродуктологів та навіть пластичних хірургів. Співвідношення «ціна-якість» робило таку подорож цілком привабливою.

В епоху пандемії, коли частина іноземних медзакладів «перекваліфікувалася» в інфекційні ковідні відділення, очікувати планового візиту до лікаря можна було місяцями. Тому поїздки в Україну з оздоровчою метою користувалися стабільним попитом.

На думку пані Янишевської, подібна криза дає можливість українським медикам закріпити свої позиції та ринку світового медичного туризму. Якщо ж придивитися до світових трендів та вкласти зусилля ще й у відповідну інфраструктуру (поєднання готелів зі СПА- та медичними центрами), то це означатиме ще ширші можливості.

Та повернемося до одеських реалій.
В будь-якому разі, вже 25 квітня Одеса перейшла з «червоної» зони карантину одразу до «жовтої». На травневі свята вже запланований ряд масових заходів як для жителів, так і гостей міста: починаючи від пасхального перформансу на Дерибасівській, присвяченого останнім дням Христа, до фестивалю OdesaMayFolkFest у Літньому театрі та танцювального сальса-флешмобу.

Чи не доведеться Одесі згодом пожалкувати про таку масовість? Багато що залежить від того, як будуть організовані подібні заходи. Так, люди дійсно втомилися від закриття кордонів, призупинення культурних установ, роботи закладів харчування лише на виніс, заборони на проведення масових заходів. Так, потрібно рятувати економіку, тобто адаптуватися під нові реалії.

Однак забувати про протиепідемічні норми теж не варто. Поживемо – побачимо?
Авторка:
Наталя Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".