25.04.2021
Сміттєвий розподіл
Як реалізується схема санітарного очищення Одеси?
У впровадженні реформ Україна орієнтується на Європу. Наша держава в рамках міжнародних зобов'язань взяла на себе відповідальність наблизити українські закони до європейських. Зокрема, це стосується нормативних актів щодо охорони навколишнього середовища. Попереднім Урядом була розроблена стратегія з управління побутовими відходами. Далі був затверджений Національний план, розрахований до 2030 року.

Зараз очікується, що буде ухвалене "рамкове законодавство". Законопроект "Про управління відходами" викликав чимало суперечок в профільних комітетах. Але його прийняття є важливим в рамках імплементації Угоди Україна-ЄС та наближення системи переробки відходів до міжнародних нормативів.

Поки на державному рівні намагаються впорядкувати закони, регіональна влада робить спроби запровадити зміни на місцях. Не стала тут винятком і Одеса. З'являються ініціативи з роздільного збору сміття, заохочується дбайливе ставлення до навколишнього середовища, пропагується підтримка чистоти на вулицях.

Робіт доведеться провести чимало, бо за багатьма показниками Одеса відверто відстає. Деякі кроки, що були запроваджені в інших обласних центрах, Одеса поки не здійснила. Зовсім нещодавно в міській раді презентували схему санітарного очищення міста. А в мегаполісах на кшталт Харкова чи Києва ці проекти працюють вже давно.

Схема санітарного очищення — це документ, де засоби та обсяги дій із санітарного контролю іллюструються графічними та текстовими матеріалами. Надаються інструкції щодо систем і методів сміттєзбору, збереження, перевезень, обробки та утилізації відходів. Окрема увага приділяється знешкодженню та захороненню відходів, які можуть становити небезпеку для людей та екології.

Обґрунтовується доцільність технічного обладнання, важливість проектування, будівництво та реконструкція сміттєпереробних об'єктів. Це робиться з розрахуванням економічної складової необхідних робіт та розумінням додаткових заходів, які потрібно вжити для успішної реалізації.
"Ми вивчили досвід досить багатьох європейських країн, маємо бачення, якою повинна бути сміттєпереробка в Одесі. Санітарна очистка — тільки перший етап, всі поставлені завдання ми плануємо вирішувати поступово. Тема захоронення побутових відходів стоїть окремо, але нам вже зараз є що продемонструвати, досить велика робота вже пророблена. Нині працюємо за схемою санітарного очищення, по районним адміністраціям міста поширюємо інформацію й готуємось поставити роботу на нові рейки", - пояснює план дій заступник Одеського міського голови Дмитро Жеман.

Дмитро Жеман
За словами Дмитра Жемана, сьогодні в Одесі технічні побутові відходи вивозять чотири компанії, затверджені на конкурсах місцевих райдержадміністрацій. Часто «сміттярі» не можуть впоратися з поставленими завданнями. Зокрема, спостерігається перенакопичення відходів, сміттєві баки розставлені як доведеться. Логістика розрахована з урахуванням інтересів сміттєвивізного підприємства, а не споживачів послуг.

Окремою проблемою для всіх районів міста є практична відсутність контейнерів для роздільного збору сміття. Індивідуальниї баків, які подекуди розставлені, не вистачає для того, щоб всі одесити мали можливість сортувати побутові відходи. Навіть якщо вони й прагнуть жити екологічно.

Також однією з серйозних проблем є практична відсутність окремих контейнерів для суб'єктів господарювання. Наприклад, у центрі міста велика кількість приватних закладів, місць громадського харчування, розважальних локацій не мають особистих контейнерів. Для своїх потреб вони користуються безпосередньо баками жителів сусідніх будинків.

Сміттєвивізні компанії не займаються установкою додаткових контейнерів, в результаті чого існуючі виявляються переповненими. Така ситуація дуже негативно впливає на чистоту міста. Особливо сумна картина спостерігається в розпал туристичного сезону, що не додає привабливості іміджу Одеси.
"Схема санітарного очищення Одеси дає нам можливість чітко затвердити кількість контейнерів, потрібних в тому чи іншому районі, зоні багатоквартирної забудови, приватного сектору, кількість спеціальної техніки, необхідної для вивезення відходів міста. Розрахована кількість контейнерів, орієнтованої на збір вторинної сировини. Довгий час така схема в Одесі не діяла. Нині укладаються договори зі сміттєзбиральними компаніями щодо збору контейнерної сировини. Наразі на кожному контейнерному майданчику повинен стояти такий контейнер, і відповідальні компанії зобов'язані сортувати сміття роздільно вже на стадії збирання", - говорить директорка департаменту міського господарства Одеської міської ради Наталія Мостовських.

Наталія Мостовських
Проблеми охорони навколишнього середовища та переробки сміття тісно перекликаються одна з одною. Вони потребують комплексного вирішення, яке починається від запровадження нормативних документів органами влади, закінчуючи громадськими ініціативами на місцях. Це комлекс змін, для впровадження якого робота повинна провадитись за усіма напрямками.

Для успішної реалізації проекту має бути як підтримка державних структур та місцевих мешканців. Тільки за таким умов можна бути впевненим, що Україна досягне успіхів в реформі, виконає зобов'язання перед міжнародними партнерами та покращить якість життя своїх громадян у кожного регіоні.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".