Протидія домашньому насильству в Одесі: що робити та де шукати підтримки
Джерело: unsplash
Тема домашнього насильства, на жаль, актуальна для багатьох українських міст. Найчастіше постраждалими від домашнього насильства стають жінки та діти. Ті, від кого ми очікуємо підтримки, можуть стати найбільшими кривдниками. У цьому переконалась і Марія (ім'я змінене), мати двох дітей.

Жінка вийшла заміж в 19 років і вперше чоловік побив її відразу після весілля. Свій вчинок він мотивував ревнощами. Потім випадки жорстокого поводження продовжились, чоловік за роки шлюбу постійно знаходив приводи побити жінку. Він за будь-якої можливості звинувачував її у подружній зраді, однак сам не вважав за потрібне берегти вірність. Чоловік мав позашлюбну дружину та дитину. Згодом почав випивати, не переставав бити Марію. Після чергового побиття жінка наважилась піти від чоловіка.

Ми не вказуємо, звідки ця жінка, щоб зберегти її конфіденційність. Але такі та подібні їй історії зустрічаються в кожному регіоні. Згідно з даними Головного управління Національної поліції в Одеській області, у 2020 році із заявами про вчинення домашнього насильства в Одесі звернулася 9441 особа. У порівнянні з 2019 роком кількість таких повідомлень зросла майже на 50%. За кожним з таких статистичних випадків — тисячі людських доль, які страждають від тих, від кого очікується найбільша підтримка.

Комплексно протистояти домашньому насильству Одеса розпочала з 2017 року. Були запроваджені перші послуги для постраждалих від насильства, з'явилися мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, які надають юридичні та психологічні консультації.

За цей час вдалося відкрити центр для постраждалих осіб «Розірви коло» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA Україна). Тут постраждалі від домашнього насильства можуть отримати правову, соціальну допомогу, кризове консультування, адвокатський супровід, а що найголовніше – безпечне проживання. Крім того, з потерпілими працюють психологи. Також центр за необхідності перенаправляє постраждалих до притулку для жінок з дітьми.

Таким центром скористалась і Марія. Представники UNFPA Україна знайшли притулок для жінки в іншому регіоні, бо в рідному місті чоловік її переслідував. Туди вона потрапила в синцях, які ще не встигли зійти з останнього побиття чоловіка. Дивом їй вдалось дістатися до будинку батьків, які надали їй свою підтримку. Нині Марія намагається відновити свою скалічену душу, мріє про роботу кухаркою і спокійно жити зі своїми дітьми в себе вдома, не боячись побоїв та погроз колишнього чоловіка.

Фото: Facebook Людмили Акімової
Нині Одеська міська рада активно долучена до ініціатив, які в місті підтримав UNFPA Україна. Із 2020 року в рамках проєкту «Міста вільні від домашнього насильства» Одеса – місто-партнер Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. За підтримки регіональної влади продовжує розвиватися спільна система надання допомоги постраждалим. Налагоджена система співпраці багатьох експертів, які можуть бути залучені до порятунку потерпілих від домашнього насильства. Це адвокати, правоохоронці, медичні працівники. Також підтримують ініціативу і міські центри соціальних послуг, місцеві організації, які працюють з цією проблемою.
Фото: Facebook Людмили Акімової
«Одеса стала одним з тих міст, яке є прикладом для інших. Вона активно розвиває на локальному рівні послуги з надання допомоги постраждалим від насильства. У рамках проєкту "Міста вільні від насильства" існують не тільки соціальні послуги, а й проводяться навчання спеціалістів. Усі міста-партнери працюють у різних умовах і мають різні успіхи. Одеса досягла одних з найбільших. Крім того, тут прийнято міську програму, на яку з бюджету виділили 10 мільйонів гривень, що дозволяє створювати і надавати все нові послуги», — коментує Костянтин Бойчук, регіональний координатор UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, координатор проекту «Міста, вільні від насильства»
Проєкт «Міста вільні від насильства» діє в 15 містах України. Він передбачає реалізацію низки ініціатив, які можуть попередити та зменшити кількість випадків жорсткої поведінки вдома. Але жодна міжнародна ініціатива не зможе допомогти, якщо не буде підтримки на місцях. В Одесі таке розуміння є. Або, принаймні, є прагнення його досягти.
«Основна проблема полягає в тому, що представники поліції не завжди знають, як ідентифікувати факти домашнього насильства. Ми проводимо навчання, тренінги, навчаємо фахівців і плануємо це продовжувати робити в майбутньому. Створена мережа установ, які працюють з постраждалими особами. Є дві мобільні бригади, які їздять на виклики. Тому сподіваємось, що разом з громадськістю та депутатським корпусом ми продовжимо реалізовувати цю політику. У Приморському районі міста працює притулок, ще один такий заклад планується відкрити в Суворовському районі», — говорить заступниця директора Департаменту праці та соціальної охорони Одеської міського ради Наталія Лисенко.
Постраждалі від домашнього насильства мають в Одесі доступ до якісної спеціалізованої допомоги. Якщо склалась ситуація, що ви потребуєте захисту, звертайтесь за контактами, що вказані нижче.
1. Одеський міський денний центр соціально-психологічної реабілітації «Розірви коло» для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Правова, соціальна, психологічна допомога, можливість перенаправлення постраждалих до притулку для жінок з дітьми. Безпечне поселення, кризове консультування, адвокатський супровід постраждалих. Адреса: м. вул. педагогічна, 24. Контакти: (048) 705 54 13; (048) 705 54 12.

2. Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Контакти: (048) 793 46 02; (048) 793 46 03; (048) 793 46 04; (048) 793 46 05.

3. Громадська організація громадський рух «Віра, надія, любов». Правова, соціальна, психологічна допомога, можливість перенаправлення постраждалих до притулку «Софія» для жінок з дітьми (Безпечне поселення постраждалих жінок з дітьми у разі неможливості розміщення у комунальному притулку: за відсутності документів, відсутності місць у КЗ , адвокація потреб постраждалих перед владними структурами. Адреса: м. Одеса, вул. Преображенська, 60. Контакти: (048) 777 25 17.

4. Благодійний фонд «Шлях додому». Правова, соціальна, психологічна допомога, можливість перенаправлення постраждалих до притулку центру захисту жінок «Урсула» (Безпечне поселення постраждалих жінок з дітьми у разі неможливості розміщення у комунальному притулку: за відсутності документів, відсутності місць у КЗ, адвокація потреб постраждалих перед владними структурами). Контакти: 095-009-20-30; 098-009-20-30; 093-009-20-30.

5. Кімната дружня до опитування дитини (на базі КУ «Дитяча поліклініка №3). Адреса: м. Одеса, вул. Єврейська, 11. Контакти: (048) 797 29 79.

6. Центр по роботі з кривдниками Центру соціальних служб Одеської міської ради. Адреса: м. Одеса, вул. Івана і Юрія Липи, 38-а. Контакти: (048) 784-92-65.

7. Одеська міська гаряча лінія протидії домашньому насильству (запрацює з квітня 2021р.). Контакти: (048) 73 73 103.

Якщо ви або хтось із ваших знайомих зазнали домашнього насильства, зверніться на Національну гарячу лінію із подолання та запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильству – 116 123 (безкоштовно, анонімно, конфіденційно) та заходьте на сайт rozirvykolo.org у вкладку «Допомога».

Окрім цього, не забувайте, що в критичних ситуаціях завжди необхідно звертатися до Національної поліції за номером 102.

*Партнерський матеріал
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".