Паліативна допомога: як вона розвивається в Одесі?
Медична реформа, запроваджена в Україні, прагне зробити медицину доступнішою, щоб люди отримували необхідні види допомоги не витрачаючи останні гроші. Фінансовий фактор часто дуже впливає на те, що люди не звертаються до лікарів та запускають хвороби, які можна було б виявити та вилікувати на ранній стадії. Однак є такі патології, коли лікування не допомагає, та допомогти не може. Мова йде про паліативних пацієнтів.

Паліативні хворі – це люди, що знаходяться між життям та смертю. Рівень медицини недостатній для того, щоб вирішити проблеми таких пацієнтів і вилікувати їх. Але навіть за таких умов можна забезпечити таким важкохворим необхідний догляд, турботу та зробити їх останні дні життя комфортнішими.
Така система підтримки розвивається й в Одесі. Зокрема, Центр первинної медико-санітарної допомоги №4 уклав в квітні 2020 року договір з НСЗУ на новий пакет медичної допомоги – мобільну паліативну допомогу. Такий вид підтримки надавали сімейні лікарі й раніше, але зараз до її складу входить мобільна бригада, що складається з лікарів, медсестер, соціальних працівників та психологів. Надання паліативної допомоги відбувається комплексно.
«Наразі в Київському районі ми надаємо паліативну допомогу 130 пацієнтам. Однак такого виду підтримки потребує набагато більша кількість людей. За приблизними підрахунками, в Київському районі мешкає 500-600 паліативних хворих . Реєстр таких пацієнтів формується через спілкування з сімейними лікарями. Вони видають направлення на надання вторинної медичної допомоги вузькому спеціалісту, який формує реєстр паліативних хворих. Кожного з них навідують, після чого виокремлюється індивідуальний підхід для надання того чи іншого виду допомоги. Комусь потрібна медична підтримка, комусь – соціальна, а комусь – психологічна», - говорить директорка ЦПМСД №4 Тетяна Черненко.

Тетяна Черненко
За сьогоднішніх реалій допомога психолога потрібна не тільки пацієнтам, але і їхнім родичам. Психологи виїжджають за місцем проживання, а також працюють дистанційно. Поки немає можливості кожному з пацієнтів приділяти увагу цілодобово, тому формується телекомунікація, щоб охопити більшу кількість людей, які потребують допомоги. Медичні працівники паліативної бригади проходили спеціальне навчання.

Сьогодні робота організовується так, щоб налагодити контакт з родичами та навчити їх правильному догляду за такими пацієнтами. Найчастіше паліативної допомоги потребують літні люди, але є пацієнти й дитячого віку. Зокрема, в Суворовському районі Одеси такої підтримки потребують близько шістдесяти дітей. З ними працює мультидисциплінарна команда спеціалістів, до якої входять реабілітолог, анестезіолог, невропатолог, педіатр, медсестра. Також в штаті наявні немедичні працівники на кшталт психологів,соціальних працівників, юристів, духовника та водія.
Соціальні працівники допомагають отримати всі необхідні виплати, психологи працюють не тільки з важкохворими дітьми, але й близькими, які ними опікуються, юрист допомагає розібратись в законодавчих колізіях. Паліативна допомога дітям надається не тільки в стаціонарі, але й вдома.

За кошти НСЗУ була закуплена необхідна апаратура. Мова йде про кисневі концентратори, медичні відсмоктувачі, пульсоксиметри, переносні електрокардіографи, дихальні подушки. Також в наявності апарат для скринінгу та визначення дихальної та серцево-судинної недостатності.
«Ми організовуємо стаціонари вдома, або можемо надати стаціонар денного перебування дитини в лікувальних закладах. Але з однією умовою – дитина не потребує цілодобового медичного нагляду. Крім того, ми організували телемедицину. Кожна мама, дитина якої потребує того чи іншого виду допомоги, зв'язується із завідувачем Центру паліативної медицини та надалі в телефонному режимі підтримує контакт з іншими необхідними спеціалістами», - розповідає директорка Дитячої міської поліклініки №2 Катерина Патраманська.

Катерина Патраманська
Паліативна допомога спрямована на зменшення страждань людини, що виникають на фоні прогресуючої невиліковної хвороби. Одеські медики надають підтримку пацієнтам всіх вікових категорій, а також членам їхніх родин. В часи пандемії коронавірусу сім'ї тяжкохворих людей зіштовхуються з тим, що той чи інший вид підтримки стає недоступним. Їм необхідно знати як діяти, та куди звертатись у випадку проблем, що виникають.

Формування паліативних бригад проходить за міжнародними рекомендаціями. Лікарі Одеси намагаються врахувати досвід інших країн, де такі служби вже працюють десятиріччями. Команди, що поєднують спеціалістів з медичною та немедичною освітою, сприяють ефективному наданню паліативної допомоги. Кожна людина має право на гідні умови життя та необхідне лікування за потреби. Власне, заради цього й запроваджується медична реформа.
Можливо, в цій реформі не все так добре, як розраховують люди і не все йде так, як планувалося від початку. Проте це перші кроки до того, щоб удосконалити систему надання лікувальної підтримки. Якщо нічого не робити – змін на краще не буде, якщо намагатись щось змінити, то тут можуть бути варіанти.

На жаль, не всі хвороби, що існують в світі, можливо подолати. Кожен житель України, незалежно від перспектив захворювання, повинен отримувати допомогу, засновану на принципах доказової медицини. Адже її наявність та доступність є однією з ознак здорового суспільства.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".