07 жовтня 2020

Одеський інфопростір продовжує "маніпулювати" перед місцевими
виборами
Основною темою маніпуляцій, як і під час минулого моніторингового періоду, стала місцева політика. Але багато "фейкували" і про міжрегіональні проблеми. Поширена в попередніх дослідженнях тема охорони здоров'я та коронавірусу також відновила свою актуальність.
На початку жовтня одеські політики та провідні ЗМІ розмістили таку ж кількість замовних матеріалів без належного маркування, що й попереднього тижня. Зазначимо, що ще у середині вересня таких матеріалів в одеських ЗМІ було вдвічі менше.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проекту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 28 вересня по 4 жовтня було проаналізовано 1599 повідомлень в 14 місцевих медіа та 97 дописів у Фейсбуці 6 кандидатів на посаду міського голови. В 67 матеріалах (4,2%) виявлені маніпуляції, з них 7 містили фейк, а 44 публікації мали ознаки прихованої чи невірно маркованої реклами.


1
Проросійські фейки нон-стоп
Минулого тижня командою Infocrime Одеса було виявлено значну кількість фейків, які планово розміщував на своїй сторінці Фейсбук та промовляв на телеканалах кандидат на посаду одеського міського голови від партії "Опозиційна платформа - За життя" Микола Скорик. Політик вже неодноразово розміщував публікації, що містили елементи російської пропаганди, яка використовується у інформаційній війні з Україною. І минулий тиждень не став виключенням.

Так в одній із своїх заяв, Микола Скорик наголосив на тому, що всі закони, які наразі приймаються Верховною Радою України мають за мету передати українську землю в "чужі руки" (іноземцям, - прим. автора), а українська банківська система вже нібито передана під зовнішнє управління. В наступній своїй заяві Микола Скорик зазначив, що в ЗМІ багато пишуть про те, що з набранням чинності "мовного закону" (ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - прим. автора) "по різних організаціях ходять перевіряючі, які намагаються штрафувати громадян за використання російської мови". При цьому ніяких посилань на подібні публікації чи офіційно зафіксовані випадки зроблено не було. У подальшому інтерв'ю каналу "112 Україна" Михайло Скорик сказав про те, що центральна влада нібито під тиском радикалів відмовляється від реалізації Мінських угод. У цій заяві чітко простежується російський наратив стосовно війни на Донбасі. І на додачу, Микола Скорик також запостив на своїй сторінці у Фейсбук роздуми на тему Голокосту, зазначивши, що в Україні наразі "робляться спроби реабілітації нацизму та його пособників" через перейменування вулиць та нібито заборону говорити російською мовою.

Також було зафіксовано фейкову заяву у соратниці Миколи Скорика по партії "ОП-ЗЖ", народної депутатки Тетяни Плачкової. Політикиня висловила свою стурбованість неврожаєм та засухою в Одеському регіоні, зазначивши, що у Подунав'ї сталася нібито "повна втрата врожаю озимих, соняшнику, кукурудзи, баштанних, овочів", а "аграрії Бессарабії перебувають у критичному стані". Однак, згідно з інформацією, отриманою у вересні від аграріїв Одещини, загалом без обмолоту залишилось близько 40% врожаю пшениці. Окремі дрібні аграрії не змогли зібрати до 80% свого врожаю. Проте, за попередніми підрахунками, засуха забрала до 20% майбутнього врожаю зернових по країні. Щодо державної підтримки одеських фермерів, то вже в кінці вересня Мінекономіки було прийняте рішення про реструктуризацію 80% проблемних кредитів та звільнення аграріїв від сплати ПДВ.


Новина на сайті "Бессарабія Inform"
Минулого тижня також була зафіксована новина, що містила перекручені або недостовірні дані соціологічних досліджень. Одне з таких, відсутнє у публічному доступі, оприлюднило результати опитування мешканців Одеси, за якими нібито перше місце з 25% підтримки серед інших кандидатів отримав чинний голова "Української морської партії" Сергій Ківалов. Йому нібито навіть вдалося на 1% обігнати чинного голову Одеської міської ради Геннадія Труханова, який посів друге місце із 24% голосів респондентів. Однак, згідно з нещодавнім опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) в Одесі, найбільшу підтримку одеситів здобув Геннадій Труханов (46,6% опитаних). Сергій Ківалов посів лише сьоме місце із результатом у 3,3%.


2
Маніпуляції та "джинса" в місцевих ЗМІ
Заангажовані експерти також ставали героями одеських ЗМІ минулого тижня та дуже емоційно коментували передвиборчий процес в одеському регіоні. Нагадуємо, що слід обережно ставитися до публікацій, в яких представлена лише одна експертна думка.

Новина про відмову київського кисневого заводу заправляти одеські ШВЛ, яку розповсюдила блогерка та активістка Катерина Ножевнікова, навела шуму в одеських ЗМІ минулого тижня. Але, на жаль, не всі видання спромоглися взяти коментар у представників заводу або Одеської ОДА, залишивши читачів у невизначеності стосовно того, де одеські медичні заклади будуть у подальшому заправляти апарати ШВЛ. Як виявилося, кисень для лікарень, у якому було відмовлено Києвом, Одеса отримуватиме з Дніпра.


Новина на сайті "Бессарабія Inform"
Катерина Ножевнікова також минулого тижня звинуватила міську лікарню №5 в недбальстві, через яке лікарі "ледь не загубили життя краєзнавця і вчителя географії Дмитра Жданова". Така інформація була розповсюджена місцевим ЗМІ з посиланням на допис у Фейсбук. Але ніяких коментарів у представників лікарні або місцевої влади журналісти так і не взяли, що загалом надає подібним новинам досить маніпулятивний характер.

Майбутнім "переформатуванням" ринку наркоторгівлі в регіоні лякало читачів видання Бесарабія Інфо, розповідаючи про смерть одного з "авторитетів, який впливав на наркобізнес в Бесарабії". Проте ніякої доказової бази до публікації долучено не було, за коментарями до правоохоронних органів журналісти також не звернулися. Викладена інформація здебільшого бралася із анонімних джерел, що зовсім не додало об'єктивності цій публікації. Схожа за структурою новина на тому ж сайті містить чисельні звинувачення на адресу одного з кандидатів до Одеської обласної ради від партії "ОП-ЗЖ" Костянтина Дядіністова, але не приводить ніяких доказів. Уся інформація також взята із анонімних джерел.


Новина на сайті "Бессарабія Inform"
Микола Скорик, який досить жваво "фейкував" минулого тижня, також розповів, що нібито у ряді регіонів територіальні виборчі комісії здійснюють протиправні дії щодо кандидатів від "ОП-ЗЖ", не реєструючи їх з надуманих причин. Все це, на думку народного депутата, відбувається з подачі провладної партії. Однак ніяких кейсів чи роз'яснень з приводу конкретних відмов у реєстрації політик не приводить.

Видання Таймер минулого тижня розповсюдило заяву служби зовнішньої розвідки Росії щодо того, що США нібито планує використовувати білоруських священиків для майбутніх провокацій в Білорусі. У матеріалі новини міститься коментар генерального вікарія Мінсько-Могильовської архиєпархії, який назвав цю заяву «фейком і безглуздістю». Зазначимо, що видання Таймер вже не вперше публікує заяви російських та білоруських владних посадовців.


Новина на сайті "Таймер"
Щодо економічної ситуації в країні минулого тижня висловилося видання Бесарабія Інфо на підставі статистичної інформації, отриманої в Державній службі статистики. Однак, заголовок новини явно мав відтінок маніпуляції, адже зазначене скорочення доходів населення України стосувалося другого кварталу 2020 року і порівнювалося із аналогічним періодом 2019 року. Проте із назви новини можна зрозуміти, що мова йде про останні місяці.

Зафіксовані також маніпуляції із назвами публікацій і в інших місцевих медіа, які подекуди спотворюють розуміння змісту новин. Так експертами проекту Infocrime Одеса було зафіксовано чотири інші маніпулятивні заголовки - із оціночними судженнями:

● про те, що російську вакцину від коронавірусу будуть тестувати на білорусах (маніпуляція у заголовку)

● про активіста-вбивцю (Стерненка, - прим. автора) (судовий розгляд продовжується і називати активіста вбивцею є порушенням журналістських стандартів)

● про те, як "мислячі" люди повинні проводити свій час (узагальнення та недоречне твердження)

● про те, що засуха в Одеському регіоні "спалила все" (використовується експресивна лексика та простежується навмисне формування негативного образу Києва у свідомості читачів)


Новина на сайті "Думская"
Рекомендації

  • Перевіряти заяви політиків у соціальних мережах перед їхньою публікацією в медіа. Такі заяви можуть містити неправдиві факти, перекручені цифри. Потрібно додавати бекграунд з підтвердженням або спростуванням такої інформації.

  • Шукати першоджерела цитат, та робити власний їх переклад з мови оригіналу. Дослідження виявило, що маніпуляції і неточності часто містилися в перекладах з іншомовних медіа.

  • Більш відповідально ставитися до заголовків та змісту новин.

  • Уважно опрацьовувати статистику, особливо показники щодо кількості інфікованих. Інформацію про показники варто перевіряти в таких джерелах: Міністерство охорони здоров'я України та Офіційний інформаційний портал Уряду

  • Маркувати політичну рекламу зрозумілим для аудиторії чином.

  • Уникати мови ворожнечі.

  • Обережно ставитися до оціночних суджень.

  • Формувати більш згуртовану регіональну спільноту журналістів, які могли б самостійно фільтрувати «джинсу» та фейки на місцевому рівні та контролювати одне одного.



*Дослідження охопило період з 28 вересня по 4 жовтня 2020 року. Загалом було проаналізовано 1599 повідомлень у стрічках новин 10 сайтів «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Таймер», «Бессарабія інформ», «Пушкінська», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор» та 4 телеканалів (підсумкові випуски за тиждень) – «Думська ТВ», «Odesa.Live», «7 канал», «Перший міський». До моніторингу також потрапили 97 дописів у Фейсбуці шести кандидатів на посаду голови міста Одеса (Генадій Труханов, Олег Філімонов, Петро Обухов, Микола Скорик, Євген Червоненко, Сергій Калінчук).

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.



** Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.