29.04.2021
Молодіжна політика в Одесі: пріоритети та перспективи

На початку січня в Одесі розпочала свою роботу платформа "Муніципальний індекс благополуччя молоді". Вона допоможе в режимі онлайн відслідковувати потреби молодих людей. Шляхом анкетування вони отримали можливість висловити свою думку з приводу стану речей Одесі та дати поради, що можна покращити.

Також передбачається, що молодь через Інтернет-опитування зможе впливати на міську молодіжну політику. Проект орієнтується на кращі світові практики, які довели свою успішність в цій галузі. Платформа стартувала за сприяння Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України та Фонду ООН в області народонаселення (UNFPA).
За словами організаторів, проект охопить найважливіші галузі для кожного міста: освіту, медицину, розвиток економіки вплив на в політичне і громадське життя, відкритість влади, створення безпечного середовища для містян. Речі, які гарантовані для кожного, і які не завжди виконуються повною мірою.

Опитування вийшло дуже масштабним. Кожному питанню присвячений окремий блок і саме він дасть можливість оцінити, що треба зробити для розвитку Одеси і які питання є найболючішими. Вищезазначені аспекти, звісно, турбують не тільки молодь. Проте саме вона, найактивніша частина населення, зазвичай має ресурс для втілення змін.
Одеса стала орієнтуватися на міжнародні стандарти формування молодіжної політики. У світовому масштабі дослідники розуміють, які сфери можливі для молоді . Ними були вироблені понад 40 показників, які дають зрозуміти про життя та потреби наймолодшої працездатної частини суспільства. Але це глобальні списки, які можуть змінюватися в кожній державі.

Конкретизація найактуальніших речей допоможе провести суспільно-важливі реформи. Зокрема це важливо для бізнесу, адже молодь формує політику та економіку України, від неї залежить розвиток держави. Централізованої роботи з молодими людьми в Україні, на жаль, не проводиться. Є приклади окремих українських міст, де місцева влада йде назустріч молоді.
Створені активні молодіжні організації, працюють громадські активісти, які подекуди впроваджують позитивні зміни. Але це все окремі проекти, які не об'єднані в злагоджену систему. Тому й на підготовчому етапі збір статистики відбувається непросто. Організатори сподіваються, що "Муніципальна платформа" має показати реальний стан молоді та молодіжного руху в українських містах, зокрема в Одесі. Саме від цього буде відштовхуватись регіональна влада, впроваджуючи молодіжні ініціативи.
"На сьогоднішній день нема розуміння цифр, які б дозволили чітко відслідкувати, як правильно підійти до формування молодіжної політики. Опитування, яке буде проведене, має визначити в якому напрямку розвиватись, щоб молодь почувала себе комфортно. Це не тільки вирішення особистих проблем, але й формування сімейних відносин, участь в економічному розвитку міста, політичному житті та суспільно-громадьских процесах. Молоді люди активно беруть участь у виборах. Від того, як ми на місцевому рівні будемо працювати з ними, будуть залежати рішення, що прийматимуться у Верховній Раді", - каже регіональна представниця Фонду ООН в області народонаселення в Україні Людмила Акімова.

Людмила Акімова
Молодих людей треба чути, щоб на рівні регіональної політики відбувались позитивні зрушення. І звертати увагу не тільки на тих, хто активно відстоює свої права, й тих, хто з певних причин мовчить. Бо якщо студенти та школярі активні, працююча молодь дуже часто фактично виключена з суспільних процесів, не цікавиться політикою та тим, що відбувається в місті.

Але працюючі молоді люди дуже чисельна категорія, яка сплачує податки і інтереси якої необхідно відстоювати.На першому етапі планується опитати 500 людей. Вибірка невелика, але вона задасть напрямок реформування молодіжної політики. За результатами опитування буде проведена оцінка, під її впливом скоригується індикатор, вказаний на сайті.

Отримана інформація передаватиметься до Департаменту молодіжної політики, різних структурних підрозділів Одеської міської ради. Така попередня робота проводитьсядля того щоб почати взаємодію, вирішити питання, які найбільше хвилюють молодь. Ця частина суспільства активно відгукується на будь-які навколишні зміни, а подекуди є їх рушійною силою. Тому думка таких людей дуже важлива для перспектив розуміння розвитку як окремого міста, так держави загалом.
"Питання в анкеті базуються на пунктах, що ставилися глобальним індексом благополуччя молоді. Було виділено 49 індикаторів, які експерти об'єднали в сім груп. Це питання які стосуються формальної та неформальної освіти, здоров'я, ряд пунктів, що стосуються формування здорової поведінки. Можливо, деякі питання треба актуалізувати, доповнити, щоб визначити речі, які актуальні саме для Одеси. Цей проект комплексний і з часом до його роботи мають долучитися різні департаменти Одеської міської ради, депутатський корпус"- говорить координатор проекту "Муніципальний індекс благополуччя молоді" Олександр Гладушняк.

Олександр Гладушняк
Цей проект має створити умови для розвитку молодіжного руху. До кінця січня будуть відвідані всі загальноосвітні заклади Одеси для підключення різних учасників молодіжного руху. Це допоможе оцінити, що потрібно для того, щоб молодь була почута та мала вплив на те, що відбувається в місті. У січні завершується тільки перший етап анкетування. Він допоможе зорієнтуватися, в яких напрямках необхідно розвивати молодіжну політику і на чому зосередитись.

Одеса бореться за статус громади, яка дружня до молоді та дітей. Але важливо, щоб це звання не стало формальністю, ще одним приводом заробити гроші для зацікавлених сторін, які не зацікавлені в своїй справі. Молодь часто звинувачують в пасивності, але останні роки показують, що їй небайдужа доля країни та держави загалом.
Відкриття у 2012 році
Важливим чинником розвиту молодіжної політики у регіоні грає Інформаційний центр ЄС при ОНЕУ який пропонує усім бажаючим (студентам, вчителям викладачам та усім мешканцям міста Одеса та області) доступ до інформаційних матеріалів: книжок, буклетів, довідників, Євробюлетнів. До послуг молоді є література, в можна знайти інформацію про Європейський Союз, Європейський Парламент, Європейську Раду, Представництво Європейського Союзу в Україні, країни-члени ЄС та країни-кандидати на вступ до ЄС, відносини ЄС та України, програми технічної допомоги ЄС в Україні, різні інформаційні джерела про ЄС, Євробюлетні, Дні Європи, ключові факти Європи та європейців та безліч іншої корисної інформації.

Література подана на українській, російській, англійській, німецькій мовах. Матеріали постійно оновлюються Представництвом ЄС в Україні та Європейською Комісією.



При цьому в Інформаційному центрі ЄС в Одесі до послуг усіх бажаючих і безкоштовно:
всеосяжна та структурована інформація про діяльність ЄС;
фонд основних та офіційних документів, що публікуються та розповсюджуються ЄС;
інформація про проекти та програми ЄС;
інформація про потенційних партнерів з країн ЄС – для розвитку міжнародного співробітництва;
інформація про потенційних партнерів з країн ЄС – для розвитку міжнародного співробітництва;
інформація, що надходить з мережі інформаційних центрів в інших країнах та від партнерських організацій;
підтримка постійних контактів з учасниками мережі інформаційних центрів Європейського Союзу з метою обміну інформацією.
аналітика, статистика, актуальні огляди;
При координації Інформаційного центру ЄС, 20 квітня 2021 року відбувся захід "День кар'єри Європейського Союзу для молоді". В заході прийняли участь представники делегації Європейського Союзу в Україні, студентська молодь, представники громадських організацій, підприємці, держслужбовці та активні молоді люди.

В ході заходу всі бажаючі ознайомилися з пріорітетами політики Європейського союзу в освітній та робочій сферах, тенденціями та програмами ЄС, які існують в Україні для підтримки професійних можливостей молоді.
Повний запис заходу
Неформальна освіта Мережі
Цікавим прикладом розвитку молоді на Одещині є реалізація проекту мережі випускників EU4Youth. У лютому і березні 2020 року нещодавно створене за підтримки ЄС об'єднання організувало стартові навчальні курси в Руставі, Грузія, і Одесі. Метою курсів було розвиток компетенцій членів мережі в роботі з молоддю і роботі з уразливими молодіжними групами.

Мережа випускників EU4Youth об'єднує молодих фахівців з проекту "EU4Youth", "Erasmus + Молодь в дії", Європейського корпусу солідарності і мережі "Посли європейської молоді" в Східних країнах-сусідах ЄС. Мережа спирається на ентузіазм і добровольчий дух своїх членів, сформований в ході їх участі в програмах мобільності неформальної освіти. Мережа спрямована на підтримку залучення вразливою молоді в регіоні в програми мобільності ЄС. В даний час мережа нараховує 70 членів - по 10 з кожної Східної країни-сусіда і 10 з Росії. Всі учасники були обрані шляхом відкритого відбору.
Молодіжна політика в більшості українських міст перебуває на етапі зародку. Проте є розуміння, що цей напрямок необхідно поширювати, залучаючи досвід як країн Європейського Союзу, так і успішніших українських міст.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Авторка
Павло Колотвін
Редактор, візуалізація
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".