30.05.2021
Меланома — видима загроза
В Одесі вже настав курортний сезон. Ще кілька днів — до міста з'їдуться відпочивальники з усіх куточків країни. Незважаючи на те, що частина держав відкрила кордони для наших співвітчизників, велика кількість з них продовжує обирати відпочинок вдома. Їх тут очікують море, велика кількість туристичних розваг, одеський колорит. А ще кишенькові злодії, літня спека та сонячні опіки. Останні, до речі, можуть мати віддалені фатальні наслідки.

Чим більше сонця — тим серйозніший ризик зіштовхнутись з онкологічним ураженнням шкіри. Захворюваність на меланому в південних областях, на кшталт Одеської, варієються від 7 до 10 осіб на 100 тисяч населення. За захворюваністю меланома стоїть на 16-му місці серед всіх онкологічних захворювань.
Серед усіх онкопатологій ураження шкіри стоять на першому місці, однак лише 10 % з них перепадає на меланому. Дуже важливо вчасно поставити діагноз та почати лікування. На останніх стадіях пухлина стає дуже агресивною й не завжди лікування буває успішним.

В Одесі працюють дерматологічні відділення на базі всіх лікарень та поліклінік. Для початкових досліджень є сенс звернутись до сімейного лікаря за місцем проживання. В деяких випадках варто звернутись до лікарень, які обладнані необхідною апаратурою, щоб мати можливість зробити якісне зображення підозрілого новоутворення, яке можна показати іншим лікарям. Лише обстеження допоможуть виявити, доброякісне утворення, чи злоякісне, і який метод лікування потрібно застосувати у випадку того чи іншого пацієнта.
"На базі 20 поліклініки є дерматоскоп з фотофіксацією, який дозволяє у випадку сумнівів зробити фотографію та проконсультуватись з іншими спеціалістами, зокрема з окнохірургами. В основному метод лікування — хірургічний, але бувають випадки, коли пацієнт приходить занадто пізно, тоді підключається хіміотерапія. Раніше медикаментозна терапія проти цього захворювання була малоефективною, проте зараз з 'явились препарати, що допомагають навіть на четвертій стадії. Я особисто бачив пацієнтів, що з метастазами на лікуванні живуть два-три роки з моменту постановки діагнозу", - каже головний позаштатний онколог Департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Владислав Севергін.

Владислав Севергін
Варто зазначити, що необхідні обстеження можуть бути пройдені безкоштовно. Це стало можливим завдяки впровадженню медичної реформи. Частину витрат, що раніше пацієнти були вимушені витрачати, бере на себе Національна служба здоров'я України. Програмою медичних гарантій в 2021 році передбачається фінансування нового пакету, який забезпечить безкоштовним лікуванням та супровом пацієнтів, в яких діагностували онкологічні патології.

Так у минулому 2020 році фінансова підтримка лікарень, що спеціалізуються на пацієнтах з онкозахворювання, підвищилася на 70 відсотків, якщо порівнювати з 2019 роком. Ті онкологічні лікарні, в яких був підписаний договір з НСЗУ, завдяки Програмі медичних гарантій отримали грошей більше, ніж в рамках субвенції у 2019 році. В загальній кількості воно склало два мільярди гривень.
Не всі необхідні ліки, зокрема з тих, що відносяться до нового покоління, прописані в програмі. Тому найпростіше лікуватися на ранніх стадіях й не наражати себе на небезпеку. Нові препарати хоч і можуть продовжити життя, проте коштують дуже дорого й допомагають, на жаль, не всім. Простіше й дешевше лікувантися на перших етапах.

Найважливіше для успішного лікування — рання діагностика. І для вчасного виявленняособливо важливо, щоб якомога більша кількість спеціалістів усвідомлювала , що така проблема може бути і щоб якомога краще розуміли, з чим мають справу. Щоб навіть якщо пацієнт приходить до лікаря не з цією проблемою, то він міг би звернути на це увагу.
"Є фактори, на які треба звернути увагу всім людям. Якщо вони є — ви в зоні ризику. Якщо в родині була меланома чи будь-які захворювання — варто бути обережнішим. Також треба бути обережним людям зі світлою шкірою та блакитними очима. Чоловіки після сорока років, жінки, що приймають гормональні препарати, люди з зайвою вагою та цукровим діабетом. Їм варто звернути увагу на свій стан та перевіряти свої родинки. Не ігноруйте свій стан. Чим обачніше ви будете ставитись до свого здоров'я, тим кращою буде ваша якість життя", - говорить директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги №14 Ірина Кедик.

Ірина Кедик
Знання простих правил перебування на сонці, які ще вивчались на шкільких уроках ОБЖ, може значно полегшити життя. Особливо коли мова йде про здоров'я. Медична реформа хоч і зазнає багато критики, подекуди обґрунтованої, проте її необхідність, як така, заперечується мало. Особливо це розуміють ті, кому не пощастило зіштовхнутись з дороговартісними захворюваннями, на кшталт онкології. Зараз в цьому напрямку спостерігається невеликий, але прогрес.

В 2021 році Національна служба здоров'я України підписала угоди за напрямком "онкологія" більше ніж зі ста медичними закладами по всій Україні Загальна сума фінансування перевищила чотири мільярди гривень. Держава ставити в пріоритет ранню діагностику онкозахворювань. Такі послуги сплачуються за підвищеними тарифами. Онкологічні захворювання, зокрема меланоми, краще всього піддаються лікуванню на ранній стадії. Своєчасне виявляення допоможе зберегти не тільки бюджетні гроші, але й людські життя.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".