Мандрівник з Китаю
Чи готова Одещина до спалаху коронавірусу?
Нещодавно на нашому сайті вийшов матеріал про те, як діяти одеситам за умов епідемії грипу. Тоді ми писали, що епідеміологічна обстановка стабілізувалась, карантин в школах закінчився, а китайського коронавірусу не те що на Одещині, а й в Україні немає. З часу публікації минуло трохи більше двох тижнів, за які ситуація повернулась на 180 градусів. З початку березня в Одеській області виник новий спалах епідемії грипу, а в Україні з'явились перші хворі на коронавірус.
Станом на 16 березня, виявлено тільки п'ять випадків захворювання, один з яких виявився фатальним для жінки на Житомирщині. Тому враховуючи вищезазначене, повертаємось до цієї теми. Ми живемо в глобалізованому світі, будь-які нові хвороби, що з'явились, поширюються активніше, ніж кілька століть тому. Людство знало багато епідемій, що свого часу охопили весь світ. Так від пандемії «іспанського грипу» у 1918-1919 роках загинуло, за різними підрахунками від трьох до п'яти відсотків населення планети.
Багато в чому така висока летальність була зумовлена соціально-політичними причинами. У ті часи тільки добігла завершення Перша світова війна, люди були виснажені, погано харчувалися, мешкали в скупченості та антисанітарних умовах. Такий стан речей посприяв швидкому поширенню інфекції та високій смертності від неї. Новий китайський коронавірус, за даними ВОЗ, спричинює фатальні наслідки тільки в 3,4 % випадків захворювання (для порівняння, від «іспанки» свого часу помер кожен п'ятий хворий).
«Це не перший та не останній спалах захворювання, який відбуватиметься у світі. Деякі з них, ймовірно, будуть ще агресивнішими та небезпечнішими ніж китайський коронавірус, який наробив стільки галасу. І тут важливо те, як люди будуть діяти за умов епідемії та яким чином вони готові за себе постояти. Наскільки вони будуть зацікавлені у прозорості Уряду, щоб він вчасно повідомляв про спалахи певних захворювань та адекватно реагував на них. Щоб люди не думали, що це чиясь інша справа, що прийде Міністр охорони здоров'я та все вирішить. Що прийдуть лікарі та скажуть, як треба робити. Паралельно з інфекціями потрібно боротись з пандемією дезінформації. Я не розумію, чому населення не лякається грипу, від якого за останній тиждень померло дев'ять чоловік, боячись при цьому здорових людей, що прилетіли з Китаю», - говорить медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

Катерина Булавінова
Консультації за номером 0-800-50-15-50 та 15-50.
Навколо нового захворювання утворилось багато міфів та поширилось багато неперевірених даних. Щоб зорієнтувати людей, як діяти, в Одесі при Центрі невідкладної медичної допомоги була створена «гаряча лінія» з питань коронавірусу. Якщо виникнуть питання, з мобільного телефону туди можна подзвонити за номером 0-800-50-15-50, а зі стаціонарного – за номером 15-50. Всі дзвінки є безкоштовними та приймаються цілодобово.
Реформа медичної системи дозволяє віддалено консультувати пацієнтів. Людям, що мають таку можливість, рекомендовано обмежити пересування громадським транспортом та перейти на віддалену роботу. Потрібно уникати рукостискання, тим, хто за професією контактує з великою кількості осіб, варто зберігати дистанцію як мінімум півтора метри. Але зачинятись вдома теж не треба. Прогулянки на свіжому повітрі не несуть загрози зараження, підвищують настрій та сприяють зміцненню імунітету.
Лікарські заклади, за звітами місцевої влади, готові до боротьби з коронавірусом.
Лікарські заклади, за звітами місцевої влади, готові до боротьби з коронавірусом. Багато уваги приділяється пропаганді гігієни, в місцях скупчення людей вживаються додаткові засоби дезінфекції. В Одеській області дві інфекційні лікарні готові до прийому можливих пацієнтів. Одна з них знаходиться в Одесі, а друга на півдні регіону – в Ізмаїлі. Бокси були обладнані ще в лютому, медпрацівники пройшли необхідну підготовку.
«Нами було закуплено багато масок, халатів, необхідної техніки, дезінфекційних засобів. На одній з останніх сесій міської ради на це були виділені додаткові кошти. Крім того, в школах, дитячих садочках та лікарнях розвішуються інформаційні плакати. В аеропорту та на автовокзалах пасажирам вимірюють температуру. Всім водіям рекомендують проводити дезінфекцію транспортних засобів. Цей комплекс засобів спрямований на попередження поширення коронавірусу в межах Одеси. Інфекційна лікарня має спеціальні бокси, обладнані всім необхідним для прийняття пацієнтів, якщо зараження не вдасться уникнути. Проводиться робота з медичними кадрами, їх навчають надавати кваліфіковану допомогу та не наражатись на небезпеку», - розповідає заступник одеського міського голови Павло Вугельман.

Павло Вугельман
Не забувають про заходи профілактики й в Одеській області. Днями в Ізмаїлі було госпіталізовано хлопця 2005 народження з підозрою на коронавірус. Він тиждень пробув в Італії, а одразу після повернення додому в нього з'явились симптоми хвороби. Підлітка направили до на лікарні, взяли аналізи, які передали на розшифровку до Києва. Коронавірус не підтвердився. Юний пацієнт «підхопив» грип H1N1, за яким в області перевищений епідеміологічний поріг. До речі, в 2009 році саме цей вірус змусив Україну вжити аналогічні обмежувальні заходи, а людей змотивував скуповувати в аптеках річні запаси оксалінової мазі та захисних масок.
Днями, 13 березня, з'явився ще один привід для паніки. У жінки з села Новоселівка Саратського району медики виявили двостороннє запалення легень. За день до шпиталізації вона повернулась додому з Італії, де довгий час перебувала на заробітках. Жінку доставили до інфекційної лікарні міста Ізмаїл, де їй надають всю необхідну допомогу. Але без спеціальних тестів важко визначити, на що хворіє людина. У жительки Саратського району взяли аналізи, які направили на перевірку до вірусологічної лабораторії в Києві. Те, що в жінки коронавірусу немає, стало відомо тільки через три дні. В Одеській області поки немає тест-систем, що дають можливість діагностувати це захворювання.
«Ми рекомендуємо використовувати швидкі тести на визначення імуноглобулінів. Вони вже закуплені на Київщині та Житомирщині, в Одесі вже дійшли фіналу перемовини про їх доставку. Такі тести дозволяють виявити антитіла, що з'являються в організмі людини внаслідок інфікування коронавірусом. Єдине зауваження до цих тестів полягає в тому, що результат можна отримати тільки на п'ятий день після зараження. Дослідження на полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР-тест) здатно виявити вірус на перший-другий день після інфікування, але його для масового скринінгу використовувати недоцільно. Обстеження дороговартісне та потребує кількох годин роботи. Його застосують у випадку того, якщо експрес-тест покаже позитивний результат на коронавірус», - зауважує в. о. Генерального директора Центру громадського здоров'я України Ігор Кузін.

Ігор Кузін
Правила захисту від нового коронавірусу аналогічні профілактичним заходам, які вживаються для попередження грипу та інших ГРВІ. Фахівці Центру громадського здоров'я рекомендують регулярно мити руки. Така звичка домомагає уникнути інфікування не лише новим коронавірусом,але й багатьма іншими хворобами. Руки треба мити з милом та теплою водою протягом 20 — 40 секунд. Якщо такої можливості немає, скористайтесь антисептиком, в якому вміст спирту складає мінімум 60 %. А от масово скуповувати медичні маски не варто - вони не захищають від зараження. Користуватися ними мають особи, що відчувають симптоми ГРВІ, медики, та люди, що піклуються про хворих.
Звісно, адекватні правила безпеки ніхто не скасовував. Навіть якщо загрозливі прогнози виявляються безпідставними, це не привід облизувати поручні в громадському транспорті, приставати на пропозицію безхатьків випити разом з ними та чхати на всіх в буквальному сенсі цього слова. Але коли десь чуєш чи читаєш щось на кшталт «в Італії третина заражених на коронавірус померла» – варто поцікавитись, звідки такі дані.
«На сьогоднішній день ситуація в Україні щодо коронавірусу доволі спокійна. Більшість тестів, які робилися на підтвердження коронавірусу, не показали його наявності. Велике прохання до засобів масової інформації не підхоплювати речі та не роздмухувати того, чого немає. На жаль, в нас дуже багато медіа розповсюджують інформацію, яка не відповідає дійсності. Паніка ні до чого. Нічого страшного, пов'язаного з коронавірусом, не відбувається. Днями була зустріч з представником ВОЗ який зазначив, що всі заклади в Україні дотримуються необхідних правил для протистояння вірусу», - каже Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Олексій Данілов
На жаль, сьогодні поширюється багато хибної та перекрученої інформації, що може ввести в оману людей. При читанні новин (особливо передрукованих) варто звертати увагу на першоджерела, для моніторингу ситуації треба слідкувати за ресурсами офіційних органів влади.

Міністерство охорони здоров'я створило сайт http://covid19.com.ua/ та телеграм-канал Коронавірус_інфо. Тут будуть оперативно писати про поточну ситуацію та останні дані про перебіг коронавірусу в Україні. Також в цих джерелах ви знайдете поради як вберегтись від нової інфекції та спростування міфів, що поширюються в мережі. Інформаційна гігієна в умовах паніки не менш важлива, ніж лікувально-профілактична.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".