Євробачення 2021: трансформація Європи та нова українська музика
Незважаючи на те, що його часто висміюють за манірність і сумнівну музичну цінність, «Євробачення» зазвичай привертає більше 100 мільйонів глядачів щорічно і вважається найбільшим європейським культурним проектом, що викликає загальний ажіотаж. Пісні Євробачення - це як зліпок епохи, а пісні, що перемогли - це квінтесенція політичних, соціальних і економічних змін не тільки на європейському континенті, а й в усьому світі. Нерозумно це заперечувати. Ну що, подивимося на Євробачення через призму трансформації самої Європи?
30 травня 2021
1
Європейська культурна революція
22 травня в Роттердамі пройшов фінал Євробачення 2021. Конкурс виграла італійська рок-група Maneskin, друге місце зайняла французька співачка Барбара Праві, третім став швейцарець під псевдонімом Gjon's Tears. Україна офіційно зайняла 5 місце, неофіційно за балами від глядачів - друге. Тепер, коли голосування журі та голосування глядачів розділене на дві різні категорії, можна побачити, хто насправді сподобався людям, а хто - не дуже. Вперше за 17 років на сцені головного музичного конкурсу прозвучала повністю україномовна пісня, яка викликала фурор у всьому світі. Такого успіху, мабуть, не було з часів «Диких танців» виконавиці Руслани, яка перемогла на «Євробаченні» в 2004 році.

Якщо подивитися на першу п'ятірку виконавців, то можна помітити, що сучасна європейська поп-музика викликає і у журі, і у глядачів лише втому. Найяскравіші її представники опинилися у другій частині десятки лідерів - це і Литва з їх досить модним звуком, і Греція з її переконливим зображенням звуку вісімдесятих, і навпаки, Мальта з її сучасними тенденціями. Але варто відзначити, що все-таки перші місця дісталися неотрадиційній європейській поп-музиці. Швейцарія і Франція виступили зі спокійними номерами, розрахованими в першу чергу на міць вокалу виконавців. Ісландія привернула увагу глядачів яскравими костюмами, витонченою сценографією і не самою стандартною структурою пісні - можна з упевненістю сказати, що як мінімум любов користувачів TikTok дісталася саме їм. Одні з явних фаворитів - Україна, яких журі багатьох країн обійшли стороною, записали найгучнішу пісню конкурсу: прекрасний електропоп, заснований на народній пісні.

Але перше місце зайняли переможці «Сан-Ремо» цього року, італійці Måneskin. Хоча самі музиканти говорять про вплив на їхню музику самих різних стилів, в першу чергу вони надихаються рок-н-ролом - намагаючись надати йому абсолютно новий зміст. Переможна пісня «Zitti e buoni» вихваляє всіх, хто йде проти течії, хто намагається бути не таким як усі. І про це в ній говориться прямим текстом.

Måneskin своїм зовнішнім виглядом показали, наскільки важлива в сучасному світі відсутність бінарності, в чомусь наслідуючи естетику жанру "глем". Андрогінність виконавців, зміна гендерних ролей, натяки на занепад і декадентство в текстах - все це своїм корінням відсилає нас саме до музики сімдесятих. При цьому в Америці "глем" був відомий в першу чергу не своєю першою хвилею, орієнтованою на арт, а скоріше другою, де музика тяжіла вже до хард-року - і Måneskin теж туди прагне.

Число країн-учасниць неухильно зростає з моменту заснування конкурсу в 1956 році, і тепер взагалі не обмежується тільки Європою. Але за всі роки проведення двох півфіналів це — другий випадок, коли переміг представник «великої п'ятірки», тобто переможець не виступав у півфіналі. Уперше це сталося 2010 року в Осло, коли перемогла Лена з Німеччини.

Із п'яти конкурсних пісень, що посіли п'ять найвищих місць, була лише одна англомовна — ще дві французькою, одна італійською й одна українською. Можна прогнозувати, що наступного року на «Євробачення» повернеться мовне розмаїття — адже й переможна пісня була італійською мовою.

indiewire.com
2
Українська музика ломає кордони
Перемога італійської рок-групи це не тільки історія про те, наскільки важливо для перемоги працювати з залом і влаштувати справжнє шоу - але і про те, наскільки журі та глядачі втомилися від класичної поп-музики. Можна по-різному ставитися до «Zitti e buoni», порівнювати її з The 1975, пізніми Panic! At The Disco, Muse і Placebo (в разі останніх двох - скоріше в естетиці, ніж в музиці), можна знаходити її просто нудною. Однак не можна заперечувати, цього разу на «Євробаченні» перемогла країна, що раніше вважалася однією із головних поряд зі Швецією поп-країн Європи - і перемогла з рок-піснею! Здебільшого країни в цьому році намагалися йти по лекалах вже успішних хітів - і, як ми бачимо по першій десятці, це зовсім не спрацювало: люди краще оцінюють оригінальність, а ось конкурсанти це поки не розуміють.

Давайте підіб'ємо підсумки України на конкурсі цього року. Глядачі всіх країн Європи без виключень підтримали Україну хоча б одним голосом. Такого не було навіть в переможні роки для нашої країни. 12 балів нам дали глядачі п'яти країн: Ізраїль, Польша, Італія, Франція та Литва. 10 балів дали Австралія, Молдова, Португалія, Фінляндія, Чехія та Бельгія. Загалом друге місце за голосуванням глядачів. І "Шум" навіть опинився в топі європейського Spotify!

Україна на Євробаченні вкотре показує себе як один з світових лідерів у сучасній музичній культурі. Пісня Go-A не просто україномовна. Вона приклад, як з фольку можна зробити суперсучасну і круту електронну композицію, здатну захоплювати мільйони. Цей факт показує, що з 2014 року українська пісенна культура стрімко розвивається. Я не знаю, чи поїхав би гурт Go-A на конкурс, якби не було прозорого і чесного конкурсу на незалежному Суспільному мовнику. І до речі, я не впевнений, чи було б так багато нових талановитих гуртів, якби не квоти україномовних пісень.

Перш ніж опинитися на сцені серед тріумфаторів Євробачення 2021, український гурт GO_A пройшов довгий шлях: напружений нацвідбір в Україні, в якому і журі (Андрій Данилко, Тіна Кароль та Віталій Дроздов), і глядачі поставили групі найвищі оцінки; хвилю критики і навіть хейта як на адресу самих переможців нацвідбору, так і на адресу журі та організаторів конкурсу, телеканалу СТБ і національного мовника UA: Суспільне; скасування Євробачення 2020 через пандемію Covid-19 і заміну пісні за умовами конкурсу.

GO_A дуже постаралися, щоб написати не менш сильну пісню, ніж "Соловей". Чому "Шум" став для українського журі лідером? У цій пісні є хук ("сію-вію"), що відразу чіпляє і залишається в підсвідомості, є лейтмотив етносопілкі, є характер, нестандартні уповільнення і прискорення із зупинкою - це вже драматургія. І дуже крутий рейв в фіналі - це відмінне рішення колективу, на яке звернули увагу журі деяких країн і писали мені про це під час конкурсу. А ідеальне володіння Катею вокалом в такому жанрі дорогого коштує.
Руслан Квінта
музичний продюсер
І результат не змусив себе чекати. Крім високих результатів на самому конкурсі, пісня GO_A - Shum в Apple Music потрапила в топ-100 в багатьох європейських країнах. Так, в Литві вона займає четверте місце, Нідерландах - шосте, Естонії - сьоме, Швеції - восьме, Фінляндії - 10-е, Бельгії - 12-е, Греції - 15-е, Норвегії - 16-е. В українському чарті пісня опинилася на сьомому місці.

Це був дуже гідний виступ. І п'яте місце - це, безумовно, успіх! Чи могли ми вчора виграти? Не факт. Могли бути ще вище в турнірній таблиці? Так! Однак, судді з різних країн влаштували нам "холодний душ", поставивши вище нас в рейтингу, наприклад, Болгарію. Наспіваєте її пісню, без попереднього перегляду в ютубі?
Сергій Притула
шоумен, коментатор Євробачення 2021
Та навіть сам Президент України Володимир Зеленський захоплено відгукнувся про виступ групи: «Група Go_A - крутий виступ і гідний результат на Євробаченні. Чудове просування України в світі. Чудова пісня із присмаком душі нашої країни », - написав він у своєму акаунті Інстаграм.

А ще конкурс став контрпропагандою для тих, хто вважає, що арабські іммігранти перетворюють Європу на пекло й є надзвичайною загрозою. Річ у тім, що мера Роттердама звуть Ахмед Абуталеб, народився він у Марокко в сім'ї мусульманського священника високого сану, а в Нідерландах працював телевізійним та радіожурналістом. І його внесок в організацію конкурсу був винятковим. Шкода, що наші ЗМІ не акцентували увагу на цьому факті.

З погляду пісень і виступів конкурс у Роттердамі був, поза всяким сумнівом, найсильнішим принаймні за останнє десятиліття. Адже у «середньостатистичному» конкурсі щонайменше сім-вісім виступів, у тому числі й український, цілком могли би претендувати на перемогу.

Утім, є й інший — втішний — бік медалі. Вєрка Сердючка не перемагала, але стала легендою «Євробачення». 1974 року на конкурсі у Брайтоні, коли перемогу здобули шведи «АВВА», другою фінішувала британка Олівія Ньютон-Джон. Велика Британія, господарка конкурсу, у відчайдушних спробах витягнути Олівію на перше місце не дала тоді шведам жодного балу — це залишилося одним із найганебніших фактів в історії «Євробачення». Однак навіть посівши друге місце, Олівія Ньютон-Джон стала суперзіркою, а її дует із Джоном Траволтою з фільму «Бріолін» став класикою.

От і тепер: навіть не перемігши, український гурт GO_A звернув на себе увагу — тож тепер треба тільки вміло скористатися цим шансом.

Photo: eurovisionworld.com
Олександр Замковой
Автор Ukrainian Unleashed, журналіст та економічний оглядач (FB)
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".