16.06.2021
Будинок для котика
Як одеські волонтери допомагають безпритульним тваринам?
Одеські котики є одним із символів цього міста. Худенькі й товсті, великі й маленькі, білі та чорні (й не тільки). Їх можна зустріти у вигляді малюнків на будинках, бронзових статуй на різних локаціях і, звісно, у кожному дворі. Одесити, загалом, лояльно ставляться до цих одомашнених хижаків й намагаються їм допомогти у скрутному становищі. Так в місті нещодавно стартував проект DomiCat, метою якого є будівництво будиночків для безпритульних котиків. Перші будиночки успішно вже зайняли перші пожильці, зараз проект виходить на новий етап.
«Для мене найважливішим було знайти людину, яка з душею, добротою та відповідальністю поставиться до будівництва цього будиноку. Ми почали розробляти проект, починаючи від кріплень, закінчуючи дахом та системою опалення. Також я спілкувалась з волонтерськими організаціями, які могли б підказати, де встановити такий будиночок. Перший був встановлений на Трасі Здоров'я, потім там з'явився цілий котедж, силами небайдужих громадян. Ми ставимо за мету допомогти тваринам, яким пощастило менше, ніж домашнім, бо вони також потребують людської турботи. Котики не можуть самі забезпечити себе житлом», - говорить авторка проекту Євгенія Харченко.
Зведення таких будиночків вимагає врахування багатьох нюансів. В першу чергу було б правильним не ставити будиночки на землю, через холоди та небезпеку від інших вуличних тварин. В диких умовах багатьом родичам одеських котиків в притаманно ховатись від небезпеки на верхівках дерев. Тому під час проектування одеським котикам надали своєрідне підвищення. А ще будиночок має бути не тільки безпечним, але й стійким до примх одеської погоди.

Ще одним завданням було зберегти будиночок не на один сезон. Обиралася натуральна деревина, що покривалась лаком. Дах спроектований так, щоб не просочилась жодна крапля. Є вентиляція, будиночки утеплені натуральними матеріалами. За підрахунками, такі будиночки можуть простояти на вулицях не менше п'яти років.
Котячий будиночок в одному з районів Одеси. Фото: Animal SOS Odessa
Першому котячому будиночку вже рік, і він знаходиться в гарному стані. Котики не одразу зрозуміли переваги подаруночку для них, але з часом зрозуміли та адаптувались. Вони люблять, бо там є миски з їжею, водою, біля кожного будиночку є відповідальна людина. Навіть вуличним котам важко без людської підтримки.

Тварини можуть постраждати від природних ворогів, хвороб, окремих жорстоких людей. Тварини, що прожили на вулиці не один рік, більш-менш пристосовані до важких умов, проте тривалість їх життя, в кінцевому підсумку, значно коротша ніж в домашніх улюбленців. Ідея знайти кожному безпритульному котику житло — утопічна. Проте навіть тим, кому пощастило менше, можна допомогти покращити якість всіх дев'яти життів.
Одеські котики. Фото: Микита Крячко.
Ще в 2017 році кішки Одеси були визнані міською радою частиною системи екосистеми міста, але це визнання не полегшує їм життя. Попри лояльне ставлення громадян, галузь підтримки безпритульних хвостатих вимагає реформ на всіх рівнях. Опікуються вуличними котиками, переважно, небайдужі волонтери, яких фінансово підтримують одесити.

Існують міські програми, спрямовані на підтримку безпритульних тварин, але обсяг їх фінансування недостатній для вирішення існуючих проблем. Так в 2020 році за кошти міського бюджету було стерилізовано 1800 вуличних котиків. Кількість же безпритульних котячих в усіх районах міста набагато вища.
«Популяція котів в Одесі величезна. Ніхто не рахував точну кількість, вона за певними підрахунками коливається від 50 тисяч та вище. Всі ці коти потребують безпечного середовища, заслуговують мати комфортні умови для життя. Коти на вулиці беззахисні, вони виживають з великими складнощами. Тому задача не тільки волонтерів, але й усіх людей, які мають серце, розуміти що приходять зими, дощі, і якщо котам нема де сховатись, то вони починають швидко хворіти та помирати. Такі будиночки — цивілізований проект, який дає можливість котам безпеки та нормального життя», - вважає представниця громадськох організації «Animal SOS Odessa» Юлія Ігнатенко.
Вона зазначає, що головним бажанням об'єднання є закликати одеситів, різноманітні організації, органи місцевого самоврядування підтримати цей проект. Адже тут стоїть питання не тільки будівництва прихистку для котів, але й прищеплення людині гуманного ставлення для тварин.

Трапляється чимало випадків, коли одна людина будує, а інша — ламає. Не треба руйнувати те, що побудоване руками інших. Більшість людей, ставиться до «братів наших менших» цілком лояльно. Про це можна судити за тим, що котики на вулицях Одеси відчувають себе досить вільно.

Одних закликів до добрих справ замало. Котів потрібно годувати і, звісно, стерилізувати. Волонтери не можуть надати дім кожній безпритульній тварині, однак в їх силах зробити так, щоб нові кошенята та цуценята не з'являлись на вулицях міста.
Волонтерка підгодовує безпритульних котів. Фото: Animal SOS Odessa
Перед захисниками прав тварин стоїть багато завдань. З одного боку — створення притулків, з другого — стерилізація, з третього — вакцинація. Юлія Ігнатенко зазначає, що безпритульні тварини є всюди, навіть в Європі, про яку кажуть, що там немає тварин. У великих містах вони може й відсутні, але в передмістях їх знайти можна, бо вони така ж частина природи, як і люди.

В минулому році Верховна Рада імплементувала положення окремих міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу. Це далеко не найголовніший документ, який приймається в рамках Угоди про Асоціацію, проте він вказує Україні напрямок, за яким варто рухатись країні, яка пропагує дбайливе ставлення до тварин.

Ухвалений законопроект ставить метою впровадити гуманні цінності та стандарті стосовно тварин та привести українське законодавство у відповідність директивам Євросоюзу, які регламентують гуманний підхід до великої кількості представників фауни. Відбуваються реформи в сфері законодавства, захист прав тварин стає не прерогативою окремих небайдужих громадян, але й загальнодержавної політики.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".