Зміни в законодавстві, або як перешкодити рейдерству
Інформація про рейдерські захоплення земель час від часу спливає в новинних стрічках Одеського регіону. Найчастіше такі випадки фіксуються влітку та восени, коли настає пора збирати врожай. Так в серпні 2019 року СБУ затримала велику групу посадових осіб, які відчужували земельні наділи, нерухоме майно та корпоративні права. Офіс зловмисників знаходився в Одесі, але незаконні операції вони проводили по всій Україні. Загалом, випадків таємної перереєстрації було зафіксовано понад триста.
Організатори угруповання, маючи ключі до держреєстрів, вносили фіктивні дані, використовуючи при цьому підробні документи та печатки. Від діяльності рейдерів постраждали сотні людей. Особливо зловмисники допікають фермерам та власникам земельних паїв. Навіть тоді, коли в судах їм вдається довести свою правоту в суді, урожай до того часу виявляється зібраним й той, хто відновив справедливість, лишається ні з чим. Принаймні, до наступного року, якщо рейдерська атака не повториться знову. То як же захистити себе від таких ситуацій? Які реформи потрібно впровадити?
В 2019 році було прийнято зміни в законодавсті щодо протидії рейдерству, які набрали чинності в січні 2020 року. Закон ставить на меті забезпечити захист майнових прав власників та користувачів земельних ділянок. Адже вони нерідко зіштовхуються з протиправним поглинанням та захопленням підприємств в аграрному секторі економіки. Закон вносить ряд системних змін в законодавчі акти України, зокрема до Земельного та Цивільного кодексу.
«Слід почати з того, що реєстрація речових прав на нерухоме майно, відповідно до законодавства України, це офіційне визнання, підтвердження державою фактів набуття зміни, чи припинення прав на нерухоме майно, з внесенням відповідних відомостей до державних реєстрів. Тобто наповнення Єдиної електронної бази записами про права власності та інші речові права. Окремо зазначимо, що крім необхідних документів, до бази вноситимуться заявки, квитанції про сплату, тощо. Відповідно до закону щодо протидії рейдерству, документи в паперовій формі зберігаються у держаного реєстратора протягом трьох років», - говорить заступник начальника відділу взаємодії з суб'єктами державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Віктор Балан.

Віктор Балан
Закон ще буде дороблятися впродовж року, але ті речі, які вже діють, мають серйозно ускладнити роботу рейдерам та їх «помічникам». В новому законодавстві було змінено строк заяви про заборону здійснення реєстраційних дій. З моменту внесення зазначеної заяви до електронної бази даних тимчасово неможливо змінити власника нерухомості. Якщо раніше термін складав 10 робочих днів, то зараз цей строк збільшився на 5 днів. Це зроблено для того, щоб унеможливити шанси зловживаннями під час можливих переєстрацій.
Власники земельних ділянок мають право на розширений перелік послуг безоплатної правової допомоги, зокрема щодо складання позовних документів та представництва в судах. Цікаві зміни були внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Судові рішення, проголошені після 16 січня 2020 року, крім визнання фактів протиправності реєстратора, мають зазначати, до кого переходять майнові права. Це унеможливить зловживання з боку державних реєстраторів внаслідок хибного трактування тих чи інших рішень.
«Скарги у сфері державної реєстрації можна подавати безпосередньо до Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, до його структурних підрозділів, що знаходяться в Миколаївській та Херсонській областях. Крім того, на сьогодні скаргу до Мін'юсту можна подати в електронному вигляді через урядовий портал iGov. На сайті нашого управління розроблені зразки скарг, які можна в сканованому варіанті заповнити та подати на розгляд. Вирiшення скарг у сфері державної реєстрації може здійснюватися суб'єктом розгляду, або колегіально. Міністерство юстиції розглядає скаргу не пізніше одного робочого дня з її потрапляння до відомства. Передусім розглядаються підстави, чи може вона бути задоволена»,- каже заступник начальника відділу розгляду звернень в сфері державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Денис Корсаков.

Денис Корсаков
У розгляді відмовлять якщо документ оформлений невідповідно вимогам, які встановлені законом. Також перешкодою виступає судове провадження з цього питання. Якщо рішення Мін'юсту вже було опубліковане (або коли скарга тільки розглядається), людину теж попросять зачекати . Також не розглядатимуть подання від скаржника, який не має відповідної компетенції і коли строк встановлений законом сплив (60 діб з моменту прийняття рішення або з того часу, коли особа про нього дізналась). Також справу не розглядатимуть, якщо проблемне питання не є сферою компетенції Міністерства юстиції.
До вирішення проблеми рейдерських захоплень, на жаль, ще дуже далеко. З одного боку в держави є розуміння, що без стабільного бізнесу не буде розвитку економіки. З іншого, недосконале законодавство та вразливість баз даних створюють широке поле для фальсифікацій. Працюють антирейдерські штаби, відповідальні структури намагаються оперативно реагувати на факти порушень. Загалом, до остаточного вирішення проблеми потрібно буде чекати ще довго. Але факт визнання – перший крок до її подолання.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук