АКТУАЛЬНО
Безробіття та коронавірус
Що робити тим, хто втратив роботу внаслідок карантину?
Карантинні заходи, введені в зв'язку з пандемією коронавірусу, перевернули доґори дригом життя та плани багатьох людей. Скасовуються закордонні відпустки, похід до кафе чи кінотеатрів вже другий місяць є недоступними, навіть звичайні прогулянки свіжим повітрям проходять з обмеженнями. Багато людей встигли адаптуватись до цих змін, але є речі, до яких пристосуватись неможливо.
Втрата роботи та джерел доходу здатна підкосити навіть тих, хто не бачить в добровільній самоізоляції проблем.Точки громадського харчування, торгівельні центри, магазини створювали робочі місця для великої кількості людей. Після впровадження карантинних обмежень більшість таких закладів залишились без можливості заробітку й виплачувати зарплатню працівникам.
Людям, які працювали неофіційно, в більшості випадків лишається розраховувати тільки на себе. Вони можуть стати на облік до Центру зайнятості та отримувати мінімальну допомогу з безробіття розміром в тисячу гривень. А ті, хто був зареєстрований та сплачував всі податки, можуть отримувати значно серйозніші виплати. Їх розмір прямо залежатиме від заробітку та стажу людини, що стоїть на обліку. Але отримувана допомога не має перевищувати восьми з половиною тисяч гривень.
За даними Одеського обласного центру зайнятості, на кінець квітня в регіоні зареєстровано понад 18 000 безробітних. Для порівняння, в минулому році в аналогічний період на обліку перебувало 11 тисяч людей. Найбільше людей втратили роботу в сферах послуг, туристичній галузі. Зараз Центр зайнятості працює в дистанційному режимі, використовуючи засоби комунікації, електронну пошту, телефони. Українським безробітним дещо спрощує подолання бюрократичних перепон реформа адміністративних послуг, яка дозволяє багато операцій робити віддалено.
«В більшості випадків ми зараз реєструємо людей, які були скорочені з державних підприємств. Але поки, на сьогодні, ми не можемо вести пошук роботи. Реєструємо людей, підбираємо їм вакансії, але зараз підприємства не хочуть брати нових співробітників. Вся робота йде на перспективу. З кандидатами зустрічаються, ведуться співбесіди в телефонному режимі, заклади теж працюють дистанційно. Лишається очікувати завершення карантину», - говорить начальниця відділу організації сприяння працевлаштуванню Одеського обласного центру зайнятості Наталія Акунц.

Наталія Акунц
Оцифровування великих баз даних дозволило відповідальним структурам працювати в режимі онлайн. Зокрема, доступ до додатку «Дія» значно спростив систему постановки на облік. Раніше треба було приносити трудову книжку, дипломи про освіту, паспорт та ідентифікаційний код. Сьогодні достатньо залишити заявку на сайті Державної служби зайнятості про надання статусу безробітного, про призначення та поновлення допомоги з безробіття.
Отримані дані надсилають електронною поштою, заявка протягом дня обробляється, і вже далі з кар'єрним радником ведуться розмови. Для тих же, хто не має доступу до мережі, є скринька при центрі зайнятості, куди людина може кинути свою заявку в письмовому вигляді. Зміни також торкнулися виплат. Раніше людина отримувала їх на восьмий день після отримання статусу безробітного, а зараз виплати призначаються з першого дня.
Люди, що приходять ставати на облік, зазвичай орієнтуються на вакансії, за якими працювали раніше. Для прикладу, сьогодні на облік стають багато продавців, перукарів, які на ринку праці є перспективними. Також з'явилось багато кочегарів, що лишились без роботи після закінчення опалювального сезону. Найбільше вакансій в сфері сільського господарства, будівництві. Потрібні банківські працівники, медики, дезінфектори.
Загалом, в обласних центрах, на кшталт Одеси, багато людей втратили роботу в сфері послуг. На час карантину з'явився попит на кур'єрів, доставників харчових продуктів. Робота досить специфічна й не кожному підійде. Та й «гарячих» вакансій не вистачить, щоб працевлаштувати всіх, хто втратив роботу. В регіонах з пошуком робочих місць ситуація складніша. Однак і там можна знайти джерела заробітку під час кризи.
«Станом на 24 квітня, в Овідіопольському районі було зареєстровано 186 безробітних осіб. А на початку січня 2020 року таких людей було 120, що свідчить про зростання кількості безробітних на 55 відсотків. Але ці цифри не остаточні і будуть зростати. Так нещодавно багато людей позвільнялись з центральної районної лікарні та заводу гончарних виробів. У нас наразі є 58 вакансій, частина з яких заморожені на час карантину. Однак лишається попит на робітничі професії, некваліфікованих працівників. Гарячі вакансії – водії, дорожні працівники, продавці продовольчих маркетів», - каже директорка Овідіопольської районної філії Одеського ОЦЗ Вікторія Ільніцька.

Вікторія Ільніцька
Безробіття в часи карантину вдарило по багатьох сферах зайнятості. Хтось продовжив працювати у соціально важливих сферах, як і раніше, комусь вдалося налагодити віддалену роботу. Але деяким лишається сподіватися, що криза якомога швидше мине й не призведе до довготривалих наслідків. Реформа адміністративних послуг, що робить допомогу держави доступнішою, звісно, добре. Однак для повноцінного існування потрібно мати можливість забезпечити себе самостійно.
З 12 травня в Україні очікуються послаблення карантинних заходів. Чимало установ, що два місяці простоювали, знову почнуть приймати своїх клієнтів. І, звісно, ці сфери потребуватимуть робочих рук. Якщо подивитися вакансії на Work.ua по Одесі за останній тиждень, то можна помітити, що шукають не тільки кур'єрів. З'явились вакансії в закладах громадського харчування, магазинах одягу, торгівельно-розважальних центрах. Бізнес поступово повертається до життя, тому можна сподіватись, що проблема безробіття буде поступово зменшуватись.
Авторка
Наталя Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".