2020: чим він став для всіх нас?
Вже зрозуміло, що цей рік запам'ятається всім без винятку. Він став безпрецедентним у багатьох сенсах одразу – ми рятувалися від першої на нашій пам'яті пандемії, багато голосували по всьому світу, випробовували себе на міцність, шукали шляхи для подолання психологічної та матеріальної кризи. Разом з тим любили, знаходили радощі в простих речах, занурювались у себе, щоб зрозуміти, хто ми є та які наші справжні цілі у житті.
22 грудня 2020
1
Підсумки без лірики
Саме з коронавірусом пов'язані десятки подій цього року, що фактично стали його наслідками. І я не буду тут детально зупинятися. Бо Україна не стала винятком – у березні уряд оголосив тотальний карантин, зачинивши усі торговельні та розважальні заклади, зупинивши навіть метро і рух наземного громадського транспорту. Потім після трьох місяців локдауну Україна потроху почала повертатися до звичайного життя, і зараз ми стабільно маємо по всій країні певні обмеження. До речі, після православного Різдва їх планують значно розширити.

Що ж, можу сказати, що наразі українці незадоволені діями уряду, не підтримують карантин, причому мають у своїх головах широко розповсюджені міфи, які є у Росії та у світі, і ця дезінформація впливає. Наприклад, листопадове опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва показало, що 45% українців вважають коронавірус наслідком змови великого бізнесу і фармацевтичних компаній (і це — жах!). 36% вважають, що небезпека коронавірусу перебільшена і більшість вмирає від інших хвороб. 58% вважають, що здоровий спосіб життя і здорова їжа рятують від коронавірусу. Ці дані свідчать про те, що суспільство не готове дотримуватися необхідних правил. А тому проблема не тільки у владі.

В інтерв'ю LIGA.net заступник голови НБУ Дмитро Сологуб сказав, що українська економіка відновлюється після падіння другого кварталу швидше, ніж очікувалося: якщо на початку коронакризи НБУ прогнозував обвал ВВП на 6%, то прогноз станом на кінець року – менше ніж 5% навіть з урахуванням карантину вихідного дня. Тотальний карантин у січні 2021 року (якщо він все ж буде) – одному з найбільш спокійних місяців для бізнесу – обійдеться українській економіці в 0,4% ВВП, очікують у Нацбанку. Експериментальний карантин вихідного дня в листопаді забрав не так багато – менше ніж 0,2% ВВП 2020 року.Туризм, одна з найбільш постраждалих від коронакризи сфер. І це те, що 2020-й, на жаль, вкрав у всіх нас — безтурботні мандрівки світом. Дивіться, у 2019 українські туристи витратили за кордоном близько $8,7 млрд, тоді як цього року витрати обвалилися майже вдвічі – до $4,5 млрд. У 2021 НБУ очікує зростання цієї статті витрат до $5-5,5 млрд. Тобто, щоб вийти на показники минулого року країні знадобиться ще 2-3 роки.

Photo by Eugene on Unsplash
Звичайно, пандемія істотно обмежила людей по всьому світу в реалізації їх прав – право на життя, на медичне забезпечення, право на приватність і пересування, в першу чергу. Перші місця в антирейтингу дотримання прав людини директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук віддає доступу до медичної допомоги, правам медиків на безпечні робочі місця і захист, а також погані можливості для реалізації підприємницької діяльності. Пандемія вдарила по найбільш незахищених групах населення і їхні доходи суттєво скоротилися. Це призвело до порушення соціально-економічних прав людей. 8000 гривень одноразової допомоги найманим працівникам чи підприємцям, обіцяні державою нещодавно, на жаль, ніяким чином не поліпшать справи українського бізнесу. Для порівняння, у багатьох країнах Європи виплати підприємцям були суттєві й гарантовані.

До речі, Директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, доктор історичних наук Олексій Гарань, підсумовуючи результати цього року, все ж залишається досить оптимістичним. Тож «всьо не пропало», і країна не завалилася, попри всі проблеми, що перейшли до нас із минулого року. Це спроби монополізації влади та популізм. І неочікувана епідемія коронавірусу, через яку справжні підсумки підбивати ще досить зарано, адже боротьба із пандемією продовжиться і в наступному році.

Олексій Гарань підкреслює, що загалом 2020-тий рік перекреслив багато ілюзій. Вже на початку року кількість тих, хто довіряв Президенту і Парламенту була такою ж, як і тих, хто не довіряє — так званий нульовий баланс. Потім почала переважати негативна оцінка діяльності. Але все ж потенціал до прийняття вольових рішень ще залишається. Проте у наступному році Зеленському доведеться маневрувати, адже зростає його залежність від тих людей, кому він довіряє (а їх дуже мало), від інших ситуативних союзників, що, говорить про те, що, на жаль, можливості для реформ упущені. Їх можна було робити тоді, коли була чітка монобільшість в українському Парламенті, замість того щоб витрачати енергію на популістські рішення. Таку думку з приводу політичної ситуації в країні висловлює Олексій Гарань.

Цього року кількість жертв на Донбасі буде меншою, ніж минулого. І це безумовно позитивний показник. Проте вимоги, які висуває Росія, й досі є неприйнятними, і в регіоні зберігається напружена ситуація.

2
Чим заспокоювалися українці у 2020?
Життя — це не тільки виклики, але й повсякденні речі, які дарують нам задоволення: музика, кіно, спорт, професійні та творчі проєкти. Здається, що самоізолюючись, ми трохи втратили усвідомлення того, як живуть люди поза нашим близьким колом. І це нормально. Адже у періоди найбільшої напруги ми здебільшого піклуємося тільки про себе та найближчих родичів, а інформацію отримуємо переважно від найближчих нам людей. Тож питання про загальні тренди 2020 - поки залишається відкритим. Тож давайте його закриємо. От, наприклад, компанія Google оприлюднила список найпопулярніших пошукових запитів 2020 року серед українців. А тут і питання «що таке пандемія, коронавірус, локдаун, дефолт» (ну тобто звичні нам речі), але також «що таке ауф, снюс, краш та кринж» (тут вже, думаю, приєдналося молодше покоління). Я, до речі, про снюс та кринж взагалі нічого не чув. Знову ж таки довелося гуглити. Тож тепер ми знаємо, як підлітки, можливо, могли проводити свої карантинні будні.

На питання «чому?» діапазон тем виявився дещо ширшим: користувачі шукали, зокрема, пояснень чому вирують лісові пожежі в Австралії, що зумовлює зростання курсу долара, а також цікавилися причинами відставки ексглави Офісу президента Андрія Богдана.

В категорії "Фільми" українці найчастіше шукали фільм 2011 року Стівена Содерберга "Зараза", який розповідає про поширення планетою загадкового вірусу. Ну це й не дивно! Також українці шукали корейський фільм "Паразити", який на початку року отримав премію "Оскар".

Що ж до серіалів, то в цій категорії користувачі з України найчастіше шукали іспанську кримінальну драму "Паперовий будинок", український серіал "Спіймати Кайдаша", російську багатосерійну стрічку "Гра на виживання", а також серіали Netflix "Відьмак" та "Ферзевий гамбіт".

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash
Якщо ж звернутися до музичної статистики Spotify, то побачимо, що топ-5 виконавців в Україні цього року — також російські репери. Це kizaru, MORGENSHTERN, Скриптоніт, Макс Корж, ЛСП. А от топ-5 найпопулярніших виконавиць в Україні — усі західні зірки. Це Billie Eilish, Zivert, Ariana Grande, Dua Lipa та Halsey. Цікаво, чи то немає достойних реперів серед західних виконавців (на думку українців), чи російські поп виконавиці не такі переконливі? І тут, до речі, в українців повний збіг зі світовим рейтингом, де лідирують ті ж музичні виконавиці.

Найбільше мене потішив список персоналій, яких найбільше гуглили українці впродовж цього року. Топ-10 запитів були такими:

Олексій Навальний
Джо Байден
Олександр Лукашенко
Михайло Єфремов
Кім Чен Ин
Артем Дзюба
Дональд Трамп
Геннадій Кернес
Моргенштерн
Біллі Айліш

Тож 4 з 10 найбільш популярних запитів все ж стосувалися зірок російського інформаційного простору. Це цікавий факт, адже таким чином ми можемо спостерігати наскільки українці цього року зналися на подіях, які відбувалися у Росії. І це десь корелює із реальною статистикою, адже відсотків 40 українців все ж продовжують слідкувати за російськими ЗМІ.

3
Інший погляд на 2020 рік
Вже зрозуміло, що цей рік запам'ятається всім без винятку. Він став безпрецедентним у багатьох сенсах одразу – ми рятувалися від першої на нашій пам'яті пандемії, багато голосували по всьому світу, випробовували себе на міцність, шукали шляхи для подолання психологічної та матеріальної кризи. Разом з тим любили, знаходили радощі в простих речах, занурювались у себе, щоб зрозуміти, хто ми є та які наші справжні цілі у житті. І все це було не дарма, хоч і кожному з нас, певне, прийшлося за це заплатити. Але тим ціннішими будуть набуті знання.Нещодавно я думав над тим, що можливо 21 століття по-справжньому настає тільки зараз? Два десятиліття ми жили відлунням століття двадцятого, думаючи, що глобалізація та інтернет — це вже двадцять перше століття. Але ж це все породження кінця 90-х. Як і багато інших речей, які нас оточують.

2020 рік — це ніби хвіст комети 20 століття, яка вже догорає. Бачите, як старі герої йдуть в минуле всюди: в кіно, музиці, політиці? А технології стають розумніші за нас. Ми втрачаємо анонімність, стабільність та правдивість. Навіть перебуваючи в обмеженому колі спілкування, навіть не змінюючи свого місця розташування. І можливо у нових реаліях ми повинні бути дійсно гнучкими та готовими до змін.

До речі, ви знаєте, що пару днів тому дослідницький інститут Pantone обрав два кольори 2021 року — це «досконалий сірий» (Ultimate Gray) і «яскравий жовтий» (Illuminating). «Поєднання стійкого "досконалого сірого "яскравого жовтого" опромінює та "задає позитивний настрій, підкріплений силою духу», - пояснила вибір 2021 року виконавчий директор Pantone Леатріс Ейсман. Цікаво, а в яких кольорах ви бачите наступний рік?

Олександр Замковой
Автор Ukrainian Unleashed, журналіст та економічний оглядач (FB)
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".