22.03.2022
Журналісти на війні
Різні долі та різні регіони.
Медійники не залишились осторонь подій російсько-української війни. Їх зброя — слово, диктофони й камери. Це озброєння може уразити тисячі життів, однак дуже часто лишає людину уразливою до небезпек. Журналісти у цій війні мають теж свій невидимий інформаційний фронт. Чимало з них, ризикуючи життям, опиняється в центрі найбурхливіших подій, щоб донести іншим людям інформацію, що відбувається насправді.

Ми хочемо показати вам обличчя медійників, які висвітлюють найгарячіші події. Деякі з них, пройшовши крізь пекло, продовжують працювати далі. Чиясь доля лишається невідомою, а хтось із них загинув, виконуючи професійний обов'язок. Це різні люди, з різних регіонів, які ймовірно й незнайомі між собою. Але в скрутний для країни час вони продемонстрували приклад справжньої громадянської мужності, сміливості та бажання донести інформацію попри все.
Катерина Єрська
Онлайн-видання "Маяк"
Журналістка переїхала до Маріуполя наприкінці минулого року, планувала залишитись там надовго. Але війна перекрутила всі плани. З перших днів російського вторгнення медійниця висвітлювала події в місті, яке на своїх мітингах дало зрозуміти, що Маріуполь — Україна. Катерина висвітлювала все, що відбувалось в місті, яке щільніше змикало вороже кільце. Доти, доки з журналісткою на початку березня не урвався зв'язок. Майже два тижні Катерина була в блокаді, фіксуючи всі жахіття, що відбуваються в Маріуполі. Днями стало відомо, що Катерині вдалось вирватись з оточеного міста. Дорогою машину, в якій вона їхала, обстріляли, куля пройшла буквально в десяти сантиметрах від голови дівчини. Зараз вона в безпеці і рухається туди, "де найбільше потрібно". Проте в оточеному Маріуполі досі лишаються близькі їй люди, що продовжують боронити місто.
Олег Батурин
Газета «Новий день»
Журналіст з Каховки з перших днів окупації висвітлював, що відбувається в Херсонщині та на околицях. Розповідав, як росіяни блокують захоплені міста, завдають руйнування селам. У самій Каховці на той момент не було російських військових на постійній основі , однак вони тимчасово окуповали сусіднє місто Нова Каховка. Там були спроби створити військово-цивільну адміністрацію, яку контролювали окупанти. Дванадцятого березня увечері чоловік вийшов до місцевої автостанції, де його викрали російські військові. Олег Батурин вісім днів був в полоні у окупантів де його, за зізнанням, били та принижували за громадянську позицію. Тримали майже без їжі і без води, намагались зломити. Довгий час про його долю не було нічого відомо, проте днями прийшли радісні новини. Чоловіка звільнили з полону, зараз він продовжує висвітлювати події на Херсонщині.
Вікторія Рощина
Громадське телебачення
Дівчина з перших днів війни була "на передовій". Вона робила репортажі з гарячих точок на сході й півдні України. Зокрема, її остання публікація була присвячена життю в Енергодарі, який знаходиться в тимчасовій окупації. Вікторія не боялась відверто й писати й говорити про те, що бачить. Вона планувала дістатись до одного з найнебезпечніших міст в Україні, Маріуполя, щоб показати, що відбувається в оточеному місті. Однак дорогою до місця призначення зв'язок із журналісткою пропав. Востаннє вона контактувала із редакцією увечері, 11 березня. Днем пізніше свідки бачили дівчину в тимчасово окупованому Бердянську. Тільки 16 березня стало відомо, що журналістку затримало російське ФСБ. Дівчина кілька днів перебувала у загарбників в полоні, сьогодні стало відомо, що її було звідти звільнено.
Олександра Кувшинова
Телеканал Fox News
Дівчина супроводжувала іноземних колег та допомагала їм правдиво висвітлювати російську агресію в Україні. Вона допомагала знімальним групам орієнтуватися в Києві та його околицях, збирала інформацію та спілкувалась із джерелами. З самого початку активної фази війни медійниця постійно працювала безпосередньо з усією командою Fox News. За згадками колег, Cаша працювала цілодобово й постійно була на зв'язку. Не тільки через трудоголізм та відданість роботі. Дівчина просто хотіла переконатися, що весь світ знає про страшні події, які відбуваються в її країні. Вона не боялас бувати в найгарячіших точках, що стало для неї фатальним. Під час зйомки у селі Горенка, під Києвом по автомобілю, де перебувала медійниця, російські окупанти відкрили артилерійський вогонь, від якого дівчина і загинула. Олександрі Кувшиновій було всього лише 24 роки.
Віктор Дудар
Газета «Експрес»
Деякі журналісти опинилися на передовій буквально, пішовши обороняти країну зі зброєю в руках. Одним із таких є Віктор Дудар. Він змінив своє амплуа з першого дня російського вторгнення, промінявши роботу в газеті на фронт . 24 лютого, після початку відкритого російського вторгнення, Віктор пішов у військкомат, щоб захистити свою країну. Він мав військовий досвід, у 2014-2015 роках чоловік уже був добровольцем на Донбасі. Пізніше Віктор пішов у резерв, ставши працювати в газеті Експерс. Протягом цих років журналіст публікував журналістські розслідування, висвітлював тему війни. Він не міг залишитись осторонь, коли вона прийшла в його дім. Чоловік загинув на початку березня в Миколаївській області, у боях в з ворогом. Герой похований в рідному місті Жовква, на Львівщині.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".