12.04.2022
Україна та Греція
Як в скрутні часи європейська держава може допомогти Одесі та Маріуполю?
Україна сьогодні зіштовхнулась з найбільшим для себе викликом за тридцятирічну історію Незалежності. 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення на територію України. Держава, що довгий час називала українців "братнім народом", яка мотивувала свою агресію захистом російськомовного населення, почала руйнувати російськомовні міста, руйнуючи їх артилерію, авіабомбами, руйнуючи їх інфраструктуру. При цьому, офіційні "кремлівські голови" продовжують казати, що стріляють тільки високоточною зброєю по військовим об'єктам, щоб уникнути втрат серед цивільного населення.

В такий скрутний час нам не обійтись без міжнародної підтримки. Адже російська агресія становить велику загрозу для системи світової безпеки. В цьому достатньо переконатись, побачивши фрагменти з російських пропагандистських роликів, де агресивні ведучі закликають прорубати "сухопутний коридор до Калінінграду", чи прямо говорять, що Україною не будуть обмежуватись. Однією з країн, що прийшла нам на допомогу, стала Греція.
Ця держава дуже болісно переживає події, що відбуваються на півдні та сході країни. Одним з перших під удар окупантів потрапив Маріуполь. Майже півмільйонне місто на узбережжі Азовського моря стало кривавою раною для нашого суспільства. Його трагедія змусила здригнутись весь світ, показавши жорстокість окупантів та показавши, яку серйозну небезпеку для світу становить сучасна Росія. Вона вже не приховує своїх намірів зруйнувати Україну та знищити наш народ.
"Греція буде закликати міжнародну спільноту до розслідування військових злочинів в Маріуполі. Наша країна має особливий інтерес до цього регіону через те, що тут мешкає спільнота більше 100 тисяч греків. Я буду закликати своїх союзників з Альянсу, щоб вони спромоглись захистити Україну, захистити Одесу, щоб вона уникла долі Маріуполя. Для цього треба надати адекватні засоби для оборони міста, які воно попросить. Я був днями в Одесі, спілкувався з українцями і хочу сказати, що вони готові захистити місто. Але для цього їм треба допомогти", - каже Mіністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас.

Нікос Дендіас
Греція однією з перших стала присутньою в Одесі після початку ескалації зі сторони Росії. Так, керівник МЗС Греції Нікос Дендіас доставив зі своєї держави гуманітарну допомогу не лише для етнічних греків, а й інших мешканців Одеси. Разом із цією підтримкою було анонсовано, що консульство Греції знову запрацює. Воно призупинило свою діяльність напередодні війни.

Робота консульства допоможе ефективніше розподіляти гуманітарку та створити евакуаційні коридори для грецької громади з будь-якого українського міста через Одесу. Якщо така потреба буде. Такий крок наголошує на історичній присутності в Одесі. Адже вона дуже важлива для грецької історії та культури. Без неї, можливо, не було б тої сучасної Греції, яку ми зараз знаємо. Збереження Одеси є дуже важливим для грецької спільноти.
Понад двісті років тому Південна Пальміра відіграла важливу роль в утвердженні такої незалежної держави, як Греція. Саме в Одесі у 1814 році з'явилась підпільна організація "Філікі Етерія". Вона ставила за мету звільнення країни від турецьких загарбників, від яких Греція на той час потерпала. Цікаві історичні паралелі, правда? Організацію створили на основі масонської моделі, проте не всі її учасники належали до масонських лож. До того ж, не всі вони були представниками діаспор та держав, якими керувала Османська імперія.

"Філікі Етерія" об'єднала «аристократів», консерваторів, «олігархів» військових, що служили в західних країнах та Російській імперії, представників духовенства, радикалів, інтелігентів, купців і моряків і т.д. До визвольної боротьби також долучились патріоти з Балканського півострова, які теж боролись проти османського ярма. За таких обставин було багато суперечок, як вести роботу. Одні учасники вважали, що революція вимагає ретельної підготовки, щоб забезпечитись дипломатичною підтримкою та досягти найкращих результатів. Були й такі, що прагнули діяти швидко та рішуче.
В підсумку, саме найпоміркованіші учасники посіли керівні позиції в організації, однак радикальніші учасники змогли залучитись народною підтримкою. Через шість років, в березні 1820-го, найсміливіші скористались положенням османів через повстання Алі-Паші, і загальним революційним духом, який захопив Європу після повстань в Неаполі та Іспанії. Зрештою борцям за незалежність вдалося налаштувати організацію «Філікі Етерія» і весь грецький народ до революційних дій.

Це тільки один приклад тісного зв'язку, який об'єднує Грецію з Україною та Одесою зокрема. А ще можна згадати поселення давньої Елади, сліди якої продовжують досліджувати археологи. Ці знахідки доводять важливість північного Примор'я для людей античності, які тут жили, мандрували через моря та приносили свою культуру. Територія сучасної Одещини глибоко просякнута давньогрецькою цивілізацією, що знаходить відлуння навіть тисячі років потому. Наша держава прагне жити в цивілізованому світі, користуватись кращими надбаннями людства, щоб жити й розвиватись.
"Зв'язок України та Греції настільки давній, що зараз вже й неможливо знайти його початок. Грецькі поліси на узбережжі Чорного моря, культурний обмін та торгівля, співіснування громад — все це тисячі років історії. Грецький Херсонес зображений навіть на нашій національній валюті — гривні. Саме з Греції йде розвиток християнства, і не тільки в нашій державі. Україна одна з найбільших країн православ'я, і хрещення було принесено сюди греками. Якщо б ми вирвали з історіх української культури грецьке коріння, ми втратили б фундаментальну частину себе", - заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі до грецького парламенту.

Володимир Зеленський
Одеса є багатонаціональним містом, де мирно співіснують десятки народів. Україна продемонструвала свій європейський вибір, прагнення захищати свободу та права кожної людини. Російська Федерація напала на нас не через мову, а через те, що в нас з ними різні цінності. Але щоб їх відстояти, нам потрібна допомога, й передусім — зброя. Останню ми, судячи з останніх новин, почали отримувати. Головне, щоб вона не прийшла до нас занадто пізно.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".