Українське IT: що нового у світі українських "єдинорогів"?

Цей рік є плідним для вітчизняних розробників у сенсі фінансів, але ніхто не очікував, що і кризовий 2020-й стане настільки ж насиченим. В Україні — розвиток технологій і популярність інноваційних способів оплати через NFC-платежі, QR-коди. Відбувається стрімка токенізація всієї країни, тобто впровадження технології легкої оплати в один клік, один рух. Карантин став причиною безпрецедентного буму електронної комерції в Україні.
І це ще не всі новини!
12 серпня 2021
1
Українські стартапи are back!
Торік суми інвестицій дійсно були рекордними: за даними Української асоціації венчурного і приватного капіталу, вітчизняні стартапи зібрали до $510 млн, додавши 50%. На наших очах руйнується звичний банківський сектор. На його місці народжується креативна галузь, у якій українські IT-технології — серед законодавців фінансової моди, пише журнал НВ.

Під фінтех розуміють майданчики online-banking, платіжні, кредитні системи тощо. Згідно з дослідженням Mastercard Digitalization Trust Survey, 58% власників банківських рахунків в Україні користуються платіжними застосунками. «Це другий результат у Європі, — підкреслює Інга Андрєєва, гендиректорка Mastercard в Україні та Молдові. — Вище проникнення тільки в Австрії».

Це найпомітніший тренд в індустрії грошей. «Ті банки, які відсторонилися, і кажуть: ми займаємося тільки платежами, — вони вже на узбіччі», — робить висновок Христина Кармазіна, керівниця департаменту розвитку продуктів електронної комерції ПриватБанку. Банківські мобільні застосунки стають головним алгоритмом життєдіяльності українців, яким мало однієї лише послуги переказу грошей із картки на картку.

Але ж на питання "Чи будуть традиційні банки витіснені з ринку фінтех-компаніями?" СЕО ПриватБанку Герхард Бьош, говорить, що більшість фінтех-компаній оперують лише кількома сервісами, тому ні. Звичайно, вони гнучкіші, ніж банки, але і більше схильні до ризику падіння. Перевага банків у тому, що вони можуть надавати клієнту всі необхідні сервіси. Фінтех ніколи не зможе стати таким.

2
Бум електронної комерції
Крім карантину є і глибинніші причини зростання фінтеку — бум електронної комерції. Ажіотаж навколо неї ідеально ілюструє вхід шведської IKEA до України. Від середини травня продажі тут відкрито тільки через інтернет. За кілька тижнів потоки покупців обвалили сервіс. Тепер на порталі IKEA висить оголошення, де білим по зеленому написано: «Інтерес до наших товарів значно перевищив наші найоптимістичніші очікування. Поки що ми не можемо в повному обсязі задовольнити цей неймовірно високий попит».

В Україні — розвиток технологій і популярність інноваційних способів оплати через NFC-платежі, QR-коди. Відбувається стрімка токенізація всієї країни, тобто впровадження технології легкої оплати в один клік, один рух. Україна тепер входить у топ-7 країн із найвищим рівнем токенізації платежів.

Минулий рік був рекордно плідним для вітчизняних розробників у сенсі фінансів, але ніхто не очікував, що і кризовий 2020-й стане настільки ж насиченим. Єдина відмінність — якщо раніше попит мали розробки для індустрії цифрових розваг, то нині гроші заходять у «серйозні» продукти для життя і ділової активності. Багато в чому це відбулося завдяки фінансово-технологічному проєкту Revolut, який отримав $500 млн на побудову цифрового банку у Великій Британії. Серед засновників британського Revolut є й українець Владислав Яценко.

Але деяким технологічним компаніям пандемія навіть підіграла. Наприклад, вітчизняному освітньому маркетплейсу Preply — він допомагає зв'язати репетиторів різних мов із потенційними клієнтами, навіть якщо ті й інші перебувають у різних куточках планети, і забезпечує онлайн-навчання. Я й сам займаюся англійською із викладачкою із ПАР завдяки цьому сервісу. Тереза, якщо слухаєш подкаст, привіт!

Навесні, в умовах глобального карантину, Preply підняв свій найбільший раунд інвестицій — $10 млн. Лід-інвестором виступив лондонський венчурний фонд Hoxton Ventures, який дебютував на українському ринку. COVID-19 перемістив людей в онлайн, і в таких умовах подібні платформи добре позиціонуються, розповідали раніше НВ у Hoxton Ventures. Фонд відстежував прогрес проєкту протягом кількох років, відзначаючи величезне зростання і прогнозуючи подальше посилення тренду на дистанційне навчання.

Більш як половина інвестицій у вітчизняні стартапи - гроші ззовні, від іноземних венчурних фондів. Це підтвердження зрілості українських проєктів. Багато хто, особливо європейці, вже розуміють, що в Україні є талановиті розробники, а технологічне виробництво дешевше. «Єдине, чого в країні не вистачає, так це досвіду підприємництва», — зазначає Стас Матвієнко з Allset.

Photo by KOBU Agency on Unsplash
Олександр Замковой
Автор Ukrainian Unleashed, журналіст та економічний оглядач (FB)
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".