UA YouTube: чим живе україномовний ютуб?
Україномовний ютуб – це вже давно не просто смішні відео. Це навчання, розваги і цінності, які доносять відеоблогери. Це корисний контент, який змагається за увагу з російськими відео і починає їх перемагати. Ютуб — це в будь-якому випадку розважальний ресурс. І щобільше розваг на вибір має український глядач, тим краще для кожного українського ютубера.
28 вересня 2021
1
YouTube в Україні
Україномовний ютуб – це вже давно не просто смішні відео. Це навчання, розваги і цінності, які доносять відеоблогери. Це корисний контент, який змагається за увагу з російськими відео і починає їх перемагати. Ютуб — це в будь-якому випадку розважальний ресурс. І щобільше розваг на вибір має український глядач, тим краще для кожного українського ютубера.

2 млрд користувачів заходять на YouTube щомісяця. Це в 45 більше, ніж населення України. Люди дивляться більше 1 млрд годин відео в день. В середньому український користувач щодня проводить в YouTube більше 55 хвилин. За останній рік кількість українських каналів з 100 000+ підписників зросла на 35%, а каналів з 1 мільйоном підписників і більше - на 45%.

Я маю два Ютуб-канали (поки що не мільйонники) і сам постійно стежу за трендами Ютубу. І, скажу я вам, це ой як не просто в епоху надлишку інформаціїї і постійної зміни фокуса глядачів. Але, тримаймося, бо це вже дуже цікаво! Мені подобається як Ютуб звертається до своїх авторів - він називає нас Content Creators - тобто творці контенту. Мотивує, коли чуєш, що ти реально створюєш якийсь суспільний продукт.

До речі 18 вересня у Києві пройде перший фестиваль україномовного відеоблогінгу UaTube, який збере все найкраще з україномовного ютубу в одному місці. Тож україномовний ютуб дійсно виходить на новий рівень. За останні три місяці більше 1 млрд користувачів по всьому світу дивилися канали українських авторів. Серед найпопулярніших мов (крім української та російської), на яких ведуть свої канали українські креатори: англійська, іспанська, хінді та арабська.

Лише 6-7 років тому україномовний ютуб тільки зароджувався, лише 3-4 — почав розвиватися. До того моменту більшість українців, в тому числі тих, хто спілкується в побуті саме рідною мовою, залюбки споживала російськомовний контент. Просто ще 4 роки тому (а багато в чому навіть сьогодні) для Ютубу Україна залишалася країною колишнього СССР. Що поділяє російські контентні інтереси, російську інформаційну повістку та не потребує власного контенту. Завдяки роботі українських блогерів цю систему вдалося трохи виправити. Зараз в українські тренди потрапляють україномовні відео, а в рекомендаціях можна знайти нові цікаві канали талановитих авторів.

Лише нещодавно в Україні популярності набув Патреон, лише нещодавно алгоритми Ютубу стали більш чутливими до нашої мови. Тому десь до 2018-2019-хх років україномовний ютуб залишався полем для справжніх суперменів та вандервумен: людей, що готові були створювати контент для аудиторії невеликого розміру, усвідомлюючи, що принаймні в найближчий час вони не матимуть з цього ніякого особистого профіту. Це люди, які любили мову настільки, що вагому частину вільного часу покладали на її популяризацію. Та на те, щоб український глядач мав що подивитися.

Україномовні блогери не додавали теги українською і навіть описи своїх відео зазвичай писали російською. Та з кожним роком українських каналів більшало. З'явився новий формат летсплей — відеоролики про проходження комп'ютерних ігор.

3
Культурний розрив
Український ютуб має проблеми. Він лише формує тренди та власні правила. Але це все підліткові проблеми, проблеми росту та розвитку. Це все переживав і англомовний ютуб, і російськомовний. Це етап, що триватиме декілька років. Підростатиме покоління, що народилося після Помаранчевої революції, зростатиме потенційна аудиторія. Ростимуть перегляди, з'являтимуться нові формати. Щобільше Україна віддалятиметься від Росії, тим більші гроші з'являтимуться в україномовному ютубі. Зараз тренди ютубу досі ранжуються за тим, що дивиться більшість українців. Оскільки багато українців російськомовні (або україномовні, але звикли шукати і дивитися відео російською), то в тренди потрапляють російські відео.

Бо навіть сьогодні культурний розрив з країною-агресором став достатньо вагомим, аби в Тік-Току були тисячі орієнтованих виключно на українського глядача мікроблогів. Отож верховенство форми над суттю — це лише ще один симптом росту. В 2012 році Майкл Щур почав вести Телебачення Торонто. Першу свою передачу він назвав «Чим живеш, Україно?», а наступного року створив шоу «Файні новини». Це шоу зразу стало популярним, його усі дивилися, поширювали, обговорювали.

Зараз український ютуб росте. І ростиме надалі, цей процес вже ніяк не зупинити. Це стало можливим завдяки людям, які розвивали його за рахунок власних часу та інших ресурсів. Тож дивіться українською. Поширюйте українську. Підтримуйте україномовних блогерів. Бо їхній внесок в нашу справжню Незалежність можна буде оцінити лише згодом. А ось ваші внески у вигляді підписок, лайків, коментарів та донатів потрібні їм вже сьогодні.

Олександр Замковой
Автор Ukrainian Unleashed, журналіст та економічний оглядач (FB)
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".