28.03.2022
Тварини під час війни
Врятувати не можна залишити
В Україні на час воєнного стану майже немає обмежень на перевезення домашніх тварин. Головне мати переноску та, за можливості, ветпаспорт. Якщо виникла потреба евакуюваюватись з домашнім улюбленцем за кордон, то поцікавтесь правилами перевезення до обраної країни. Більшість прикордонних держав зараз зняли для українців з тваринами всі обмеження та документи. Але все одно, пересування країною з домашніми улюбленцями вимагає деякої підготовки. Хоча вона й спрощена, порівняно з мирними часами.
Одеситка Вікторія за всі документи для домашнього улюбленця потурбувалась заздалегідь. Напередодні війни жінка підготувала свого кота до можливої евакуації за кордон. Оформила ветеринарний паспорт, поставила всі щеплення, навіть зробила чіп. Все для того, щоб переїхати з домашнім улюбленцем до іншої країни. Жінка готувалась до військового вторгнення, в яке мало хто хотів вірити, але яке, на жаль, відбулось.
"Я читала новини, зокрема міжнародні, й це викликало в мене тривогу. Одні говорять одне, інші — зовсім друге, а потім декларація намірів та вчинки, що були за ними, змінюються. Було якесь відчуття трагічних подій, не знаю навіть, звідки воно взялось. Багато хто вважав, що я панікую, що нічого не буде, але я відчувала, що щось має статися, тому підготувалась наперед. Через це всі документи в мене на тварин були готові, на все про все пішов десь місяць. Зараз я в Румунії, прихистили добрі люди. Як бачите, це знадобилось, не даремно все робила. Але по факту, ніхто документи на тварин й не питав. Тут всім дуже добре допомагають, за що можна тільки подякувати", - каже Вікторія.
У Юрія з Харкова ситуація була протилежна. 24 лютого вранці він прокинувся від вибухів, які лунали за вікном й відразу зрозумів, що почалась війна. Посадив сина та дружину до першої-ліпшої автівки, сам залишився вдома з котом. Набрав води в тази, боячись що в боях переб'ють водогін і він залишиться без цього ресурсу. Дістав розморожено м'ясо, та поїхав до рідних в село за документами, плануючи повернутись того ж дня додому. Але через обстріли та авіанальоти до своєї кварти повернувся тільки за тринадцять днів.
Розстріляний Харків.
Чоловік згадує, як думав, що війна закінчиться за кілька днів. Проте коли почав збігати другий тиждень він зрозумів, що ситуація надовго. Район, де Юрій мешкав з родиною, зазнав ударів ворожої артилерії. Село, де він перебував, здригалось від авіанальотів. Виїхати не було жодної можливості. Але в харківській квартирі, в одному з найобстрілюваніших районів міста, залишався кіт. В нього були запаси їжі та води (які Юрій готував для себе, а виявилось, що для кота), проте вони вичерпувались. Чоловік зрозумів, що не пробачить собі, якщо з домашнім улюбленцем щось станеться, тому вирішив діяти. Рятувальна операція відбувалась в кілька етапів.
"До нас ніхто не хотів їхати, дивом я знайшов таксиста, який за п'ятикратним тарифом вивіз мене до Зміїва (населений пункт на Харківщині - прим. ред). А там підключились мої друзі, які відвезли мене до Харкова. Військовий на блокпосту, дізнавшись до якого району міста ми їдемо, назвав нас божевільними. Однак попри все ми, як герої бойовика, повз розтрощені будівлі, дістались до місця призначення. От тільки це був не бойовик, а моє рідне місто, зруйноване місто. Моя квартира зустріла мене протягом, розбитими шибками, які винесло вибуховою хвилею. А кіт — радісним навчанням, яким він зустрічав мене завжди, як я приходив з роботи", - згадує Юрій пережиті події.
Після майже двох тижнів розлуки кіт поєднався із сім'єю.
Чотирихлапий був шокований ситуацією, що склалась, в переноску його вдалось запхати з великими складнощами. Разом з домашнім улюбленцем, чоловік поїхав до своїх дружини та сина, яких не бачив майже два тижні. Зараз всі вони разом перебувають в безпечному місці, й очікують можливості повернутися додому. Незрозуміло, коли це стане можливим, яким буде їхній дім. Всі плани, надії на майбутнє зруйнувала війна, розв'язана Росією.

Наразі Юрій з родиною вибрались з-під обстрілів. Вони лишаються в Україні й далеко від дому їхати не збираються. Проте часто буває і так, що люди обирають шлях евакуації, зокрема в західні регіони нашої держави та за кордон. Який би маршрут чи вид транспорту ви б не обрали, важливо щоб подорож була максимально комфортною. Звісно, наскільки вона може бути комфортною в ситуації, що склалась. Дотримання нескладних рекомендацій значно спростить пересування.
Для подорожі з твариною варто підготуватись заздалегідь. Візьміть необхідний запас ліків, ветпаспорт (за наявності), засоби, що обмежать пересування тварини. Забезпечте улюбленця їжею та водою як мінімум на тиждень, мисками, засобами туалету для котів та собак, сміттєвими пакетами, паперовими рушниками, вологими серветками, дезінфекторами, іграшками. Не забудьте залишити позначку з вашими контактами. Адже буває, в тисняві та паніці тваринки губляться.

Подбайте також про те, щоб ваш улюбленець не завдав зайвих клопотів попутникам. Адже будь-яка евакуація великий стрес для кожного, хто її переживає. Песиків варто тримати на повідку, котиків чи дрібніших тваринок - в переносках. Господареві варто проявити терпіння та бути готовим до того, що тварина буде поводити себе неадекватно. Особливо часто проблемна поведінка виникає в натовпі людей чи під час вибухів. Розгляньте можливість дати тварині ефективне заспокійливе. І хай подорож мине якомога спокійніше.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".