Гордість без упередження
Як в Одесі відстоюють права людей для ЛГБТ+
Колона збирається в Грецькому парку (Фото - Ігор Кравець)
30.08.2019

Наприкінці серпня відбувся фестиваль квір-культури «Одеса-Прайд 2019». Захід був закликаний привернути увагу до проблем ЛГБТ-спільноти. Адже люди, що дотримуються менш традиційних поглядів ніж інші, сьогодні все ще стикаються з дискримінацією. Їм доводиться чути погрози на свою адресу, а подекуди зіштовхуватися з фізичним насильством через свою «іншість».

Тому 31 серпня в центрі міста відбувся Марш Рівності, де представники ЛГБТ та солідарні з ними люди вийшли на вулицю, щоб привернути увагу до існуючих проблем. Противники акції, звісно, можуть заперечити: мовляв, дискримінація надумана, геї та лесбійки вимагають для себе особливих прав. Але якщо ніяких утисків немає, чому учасників ходи охороняв від агресивного натовпу цілий загін поліції?

Люди, що називали себе прихильниками традиційних цінностей, всіляко намагалися завадити проведенню акції.
Противники маршу перекривають ходу на Приморському бульварі. Фото - "Думська"
Вже на Приморському бульварі, звідки стартував марш, з'явилися перші затримані зі зворотнього табору. Поліція вивела з натовпу протестуючих противника маршу, який аж занадто сильно вигукував образливі слова. Та й взагалі того дня без конфліктів між учасниками і противниками Маршу Рівності не обійшлося.

Справа обмежувалася словесними суперечками, до фізичного насильства не доходило. Особливо агресивних противників Маршу (таких виявилося троє) навіть довелося затримати. Поліція всіляко перешкоджала будь-якому прояву негативу. Тому невдоволені райдужною ходою кричали, що Одеса не Содом і не Гоморра. Учасники ж відповідали тим, що Одеса - вільне місто, де повинні захищатися права кожної людини.




«Це правозахисна акція, яка має на меті привернути увагу до існуючих проблем, які не вирішуються. А проблем, насправді, вистачає, їх всі можна поділити на три групи. Перша – це відсутність громадянських партнерств, що реєструються, друге – дискримінація, третє – захист від злочинів на ґрунті ненависті. За всіма трьома позиціями держава фактично нічого не робить. Хоча останніми роками є рух в сторону того, що в різні підзаконні акти увійшли поняття сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності», - говорить фахівець зі зв'язків з громадськістю та ЗМІ асоціації ЛГБТ «Ліга» Іван Терещук.
Учасники маршу (Фото - Ігор Кравець)
Учасники Маршу рівності зібралися в Грецькому парку: серед них були як представники ЛГБТ-спільноти, так і люди, що підтримують реалізацію рівних прав та можливостей. Всього на акцію прийшло близько 300 осіб. З великим райдужним прапором вони пройшли маршрутом, складеним заздалегідь.

Серед учасників були й приїжджі з інших міст і навіть країн. Спеціально на марш прибула делегація з Мюнхена в складі тридцяти осіб. Також у ході взяли участь представники шести європейських посольств (щоб засвідчити, як захищаються права людини в Україні). Країни ЄС вже пройшли цей шлях кілька десятиліть тому, і зараз там складно уявити, що хтось когось буде відкрито принижувати через сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність.

Зараз мова йде тільки про те, щоб заявити про себе та перестати ховатися від суспільства.
Організатори та участники Маршу рівності просили не називати свій захід «гей-парадом». Класичні гей-паради справді існують в європейських державах та країнах Північної Америки, однак люди туди приходять просто повеселитися та гарно провести час. В українських умовах, коли представники ЛГБТ-спільноти зіштовхуються з дискримінацією та проявами насильства, про веселощі говорити зарано.

Зараз мова йде тільки про те, щоб заявити про себе та перестати ховатися від суспільства. А воно в багатьох випадках ставиться до людей, які хоч в якомусь аспекті інакші, негативно. Ситуація потрохи змінюється, представники ЛГБТ стають відкритішими, бо розуміють, що вони ніякі не збоченці і не злочинці, які погано впливають на дітей.

«Ми такі, як і всі інші, ходимо одними й тими самими вулицями, разом працюємо та сидимо в кафетеріях. Ми не якісь містичні геї, що захоплюють Україну. Ми звичайні люди, як і всі інші, нас багато і на наші права треба зважати. Само собою мені хочеться, щоб мої стосунки були юридично захищені в майбутньому», - говорить учасниця Маршу Антоніна Караковська, яка свого часу зрозуміла, що її приваблюють дівчата.
Марш рівності в Одесі
Марш Рівності досить швидко закінчився. Учасники порахували великим досягненням факт, що його маршрут був довший, ніж у минулі роки. Багато в чому зіткнень вдалося уникнути завдяки злагодженій роботі правоохоронців. Безпеку ходи забезпечували 500 співробітників національної гвардії і поліції.

Залишалася ймовірність провокацій, організатори перед маршем рекомендували учасникам взувати зручне взуття і давали поради, як уникнути проблем у вуличних бійках. Але ті, хто прийшов, не побоялися заявити про себе, відстоюючи права не стільки ЛГБТ-спільноти, скільки всіх людей, які так чи інакше знаходяться в меншості і схильні до дискримінації.
«Було багато поліції порівняно з минулими роками. Це така тактика правоохоронців, щоб працювати на випередження. Вони знали, де будуть працювати ці групи, що будуть агресивно поводитися, і вони їх просто обмежували та стримували від агресивних дій. Таким чином, вони зовсім не заважали проведенню прайду», - підвела підсумки регіональна координаторка взаємодіїї з громадскістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Людмила Ямщикова.
Марш рівності в Одесі. Відео - Ігор Кравець
Марш рівності в Одесі
Ще в 2016 році Марш Рівності, який повинен був відбутися в рамках «Одеса Прайд», навіть намагалися заборонити. Міська влада, побоюючись можливих провокацій, обмежила проведення будь-яких громадських масових заходів в центрі Одеси. Однак після недовгих переговорів з ЛГБТ-спільнотою мерія швидко знайшла компроміс, даючи людям можливість заявити про себе.

Учасники акції запропонували інший маршрут, після якого міськрада визначила, що марш буде безпечним. Але навіть в останній момент деякі противники рівних прав та можливостей дізналися про зміну маршруту і намагалися не в найцензурніших виразах донести свою думку до учасників акції.

Три роки тому учасники Маршу пройшли тільки від Дюка до Приморського бульвару. Зараз їх маршрут став значно довшим: від Приморського бульвару до Пушкінської вулиці. І дивлячись назад можна побачити, що підтримка ЛГБТ-спільноти в Одеському регіоні зростає. Вони мають підтримку найпопулярніших регіональних ЗМІ (починаючи від тематичного марафону на «Першому міському радіо» та закінчуючи райдужним банером на сайті видання «Думская»).

Правоохоронці вже вкотре успішно захищають учасників соціальної акції на вулицях міста. А одеський ресторатор Алекс Купер запропонував всім, хто підтримує Марш рівності, келих безкоштовного просекко на Міському ринку їжі. Загалом, в день проведення акції було випито близько тисячі келихів ігристого вина. Кожен з них став свідченням того, що відвідувач підтримує права людини для ЛГБТ. Навіть якщо він із якихось причин не був учасником Маршу рівності.

Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Марія Шевчук