22.11.2021


НеВІЛьні люди: одеситів запрошують перевірити свій статус
"Чума ХХ сторіччя", "Жінка сіла в кінотеатрі на голку й заразилася", "Невиліковна хвороба". Ці сентенції про ВІЛ та СНІД чув кожен, хто жив на межі двох тисячоліть. Однак за останні 20 років багато чого змінилось в кращу сторону, зокрема стало більше інформації про захворювання. Так виявилось, що вірус імунодефіциту людини нестійкий у зовнішньому середовищі, тому всі розповіді про "заражену голку" можна віднести до міських лякалок. А от ліків проти ВІЛ/СНІД дійсно поки що не винайшли. Медицина може запропонувати тільки ліки, що не дають хворобі розвиватися та шкодити людському організмові.

Для вчасного призначення препаратів важливо діагностувати захворювання на початкових стадіях. З цією метою сьогодні, 22 листопада, в європейських країнах стартував тиждень тестування на ВІЛ. Україна та Одеса зокрема вже не перший рік долучаються до цього заходу. Це робиться для того, щоб акцентувати важливість виявлення ВІЛ, знання кожної людини свого статусу. Обстеження необхідне, щоб виявити вірус якомога раніше. Адже він до десяти років може ніяким чином себе не проявляти.
Людина, сама того не знаючи, може передавати вірус як статевим шляхом, так і вживаючим ін'єкційні наркотики через шприци багаторазового використання. Якщо людина дізнається про свій ВІЛ-статус, то вона зразу стає на медичний облік, отримує специфічну терапію. Носій ВІЛ не доходить до термінальної стадії, спокійно живе. Якщо вірусне навантаження людини не досягає певного рівня, то вона абсолютно безпечна для оточуючих, зокрема й для своїх статевих партнерів.

Влаштування особистого життя є складною темою для ВІЛ-позитивних людей. В нашому суспільстві досі існує упередження щодо осіб з "плюсом" в аналізах. Довгий час вони шукали в собі партнери людей з аналогічним статусом, щоб не наражати інших на небезпеку. Однак з медичної точки зору сьогодні такі обмеження не мають сенсу. Досягнення медицини сприяють тому, щоб люди з різними ВІЛ-статусами могли створювати родини без жодних перешкод. Головне, щоб носій вірусу імунодефіциту людини не нехтував терапією
"У нашому центрі є досвід спостереження за сімейними парами, де один з партнерів має позитивний ВІЛ-статус, а інший — негативний. І в таких пар народжуються абсолютно здорові діти. Такі результати досягаються ефектом раннього виявлення та вчасним початком лікування. В Одесі з 2018 року, після того як мером була підписана Паризька декларація, налагоджена система виявлення, переадресації та взяття під контроль виявлених пацієнтів. Ми досягли того, що 98,7 % людей, в яких виявили ВІЛ, поставлені на облік, отримують антиретровірусну терапію. І в половини цих людей вірусне навантаження не визначається. Вони епідемічно безпечні", - каже директор міського Центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДу Олександр Бабенко.

Олександр Бабенко
Тим, хто хоче перевіритись, варто звертатись до своїх сімейних лікарів для безкоштовного тестування. Медичні заклади, де можна протестуватись, є в усіх районах містах. Законом дозволений анонімний огляд, коли громадянин хоче знати результат тільки для себе. Аналіз буде вважатися анонімним, навіть якщо людина назвала своє справжнє ім'я та прізвище, але не пред'явила документ, що посвідчує особу. Якщо виникне потреба пред'явити цей аналіз в рамках обстеження, то його необхідно буде проходити додатково.

Зміни у діагностиці та попередженні поширення ВІЛ стали можливими тоді, коли реформи в галузі охорони здоров'я були підтримані на рівні місцевого самоврядування. Система раннього виявлення створена в структурі Департаменту охорони здоров'я Одеської міськради, і в ній працює низка фахівців з різних сфер. Адже проблема цього захворювання не тільки медична, але й соціальна.

До роботи залучили мультидисциплінарну команду, в склад якої входять медичний директор лікувального закладу, спеціаліст міського центру за територіальною ознакою та соціальний працівник громадської організації, який на правах "рівний — рівному" залучає пацієнтів до лікування, пояснюючи його важливість. Лікування ВІЛ — це щоденний прийом препаратів, дотримання рекомендацій лікаря, що вимагає спеціального підходу зі сторони пацієнтів. Більшість з яких дізнається про свій статус зовсім випадково.
"Тільки в цьому році, починаючи з першого січня, в Одеській області було виявлено 3700 пацієнтів, в яких були виявлені антитіла до ВІЛ. І це тільки ті люди, кого виявили. А 30 % людей навіть не підозрюють, що живуть з ВІЛ. Лікування для пацієнта зовсім безкоштовне, єдине що необхідно звернутись до свого сімейного лікаря чи спеціалізованого центру, зробити швидкий тест, і в залежності від результату, чекати подальших інструкцій. Помирати від ВІЛ, на мою думку, сьогодні безвідповідально. В часи, коли діагностика безкоштовна і все лікування нічого не вартує", - говорить голова БО "100 відсотків життя. Одеса" Алла Ходак.

Алла Ходак
Пандемія коронавірусу внесла свої особливості до масової діагностики в Одесі. Цьогоріч тиждень тестування відбуватиметься з урахуванням карантинних обмежень. Тому зараз не будуть проводитись експрес-тести для всіх охочих на міських вулицях, як це робилось під час минулих аналогічних заходів.

Бажаючі перевіритись можуть звернутися до найближчого Центру медико-санітарної допомоги та пройти швидкий тест. Тут навіть не потрібна декларація з сімейним лікарем. Для проходження тесту не потрібна попередня підготовка, на кшталт обмеження в їжі чи напоях. Від здачі тесту до отримання результату минає близько четверті години.
Раніше був варіант здавати лише кров в лабораторії, чекати кілька днів, за які пацієнт цілком міг випасти зі спостереження медиків. На додаток до цього, в рамках проведення Європейського тижня, буде організоване тестування охочих у медичних закладах. Додатково медики зателефонують людям з групи ризику. Вони отримають нагадування про важливість перевірки та запрошення протестуватись на ВІЛ/СНІД.

За останні десятиліття ВІЛ перестав бути тією хворобою, яка протягом десяти-двадцяти років поступово вбиває людину. За умови, якщо вона приймає лікування, призначене спеціалістом. Терапія не знищує вірус в організмі, проте не дає йому перейти в СНІД. Останній вже термінальна стадія хвороби, яка виникає тоді коли, людина не лікується чи приймає препарати нерегулярно. Проте за правильної медичної корекції ВІЛ переходить в статус хронічного захворювання, яке принципово не впливає на життя пацієнта.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".