РЕКОРД, ТУРИЗМ І ЄВРОПЕЙСЬКІ ГРОШІ
ЯК КОВБАСНИЙ ФЕСТИВАЛЬ У ЛЮБАШІВЦІ ДАЄ НОВИЙ ПОШТОВХ ГРОМАДІ
19.10.2021
Фестиваль-ярмарок «Любашівка – столиця української ковбаси» у селищі на півночі Одеської області пройшов вже вчетверте. Цього року організатори, Любашівська селищна рада, не тільки зібрала гостей на свято народних традицій, а й встановила цілий рекорд України, виготовивши найбільшу карту країни… з ковбасної нарізки. Громада залучає громадськість і бізнес навколо спільної мети: відродити старовинні традиції краю, аби вони стали надійним джерелом доходів для місцевих мешканців.
Любашівська громада - одна з найбільших на півночі Одеської області. Традиційно наприкінці вересня це старовинне селище відзначає свій день народження. Як і в минулі роки, ярмаркову площу облаштували поблизу траси Одеса-Київ, прикрасивши її наметами, фотозонами, розмістили торгові місця.

Це дещо символічно, бо багато років поспіль, неподалік від цього місця працював славнозвісний любашівський «базар на трасі». Виробники ковбаси продавали там свою домашню м'ясну продукцію, випічку, чай-каву, саме тут завжди зупинялись мандруючі, щоб привести додому гостинців.

Проте, коли збудували новий шлях, це були 2003-2005 роки, дорога Одеса-Київ «обійшла» місце торгівлі, внаслідок чого сюди перестали заїздити постійні покупці, зупинятись автобуси, тож ринок став занепадати.
Щоб відродити традиційну справу і повернути цим місцям колишню славу кращих м'ясних смаколиків місцева влада вирішила кілька років тому. Створити свій власний бренд навколо духм'яної ковбаси голові громади підказала директорка Одеського обласного центру культури Валентина Вітос. Адже гастрономічний потенціал у Любашівки – величезний, а зробити з ковбаси родзинку, як би це дивно не лунало, - вдалося.
«Любашівка здавна славилась ковбасою. Ми хочемо поновити роботу нашого ринку на одеській трасі. Бо роз'їхалися наші ковбасники в Троїцьке, Старі Маяки, Новогригорівку, був час, коли ми поступово здавали позиції. Але виробництво ковбасних виробів у нас навпаки збільшується, і стає все смачніше. Тому наша головна ідея – завдяки бренду любашівської ковбаси розвивати торгівлю, туризм, і навіть приваблювати інвестиції», - ділиться Любашівський селищний голова Геннадій Павлов.

Геннадій Павлов
Цього року на свято завітало багато гостей, серед них - керівництво Подільського району та області, приїхали очільники сусідніх громад, як то кажуть, позичити досвід проведення фестивалю. Гостинно привітали усіх присутніх на вході господині в національних костюмах, провели екскурсію до справжньої коптильні, аби познайомити з процесом визрівання домашньої ковбаски. А старостинські округи Любашівської громади з Іванівки, Троїцького, Сергіївки, Агафіївки з віршами й піснями презентували свої садиби.
Виробники ковбаси про свою продукцію
Так як готують ковбасу у Любашівці, ніхто точно в Україні не вміє. Саме смаком місцевих копченостей справдавна славляться ці місця. Цього року на ярмарок з'їхались виробники домашньої ковбаси не тільки з Любашівки, а й Зеленогірська, Кривого Озера, Первомайська. Торгували – і ділилися секретами.

«Ще наші предки, дід з бабою робили це, я ще з малого себе пам'ятаю, цим рецептам непевно вже по 100 років, мабуть. Так що працюєм, для себе, для людей трошки, стараємся», - каже Ольга Медведенко, яка разом з чоловіком виробляє домашню ковбасу.

«Мені дуже подобається цей фестваль, кожен рік приїжджаю. Дуже смачна ковбаска, всі хваляьт мою ковбаску, вона славиться вже в Одесі, і в Києві, дзвонили мені люди, дякували, просили щоб я цей рік знов приїхала, от я постаралася й приїхала знов на фестиваль», - ділиться Лариса Кір'єва, виробник домашньої ковбаси з Зеленогірського.

Крім копченої та кров'яночки, торгували ще й свіжиною, підчеревком, бужениною, ще гарячими реберцями, салом! Поряд – величні білі любашівські хліби, короваї, випічка, якою славляться місцеві господині. А ще – мариновані помідори, кислі огірки, аджика, часник та фрукти, зібрані дбайливими руками місцевих господарів.

А головною подією ярмарку стало встановлення Національного рекорду «Найбільша карта України з ковбасної нарізки». Аби його офіційно зафіксувати, з Києва прибула делегація від Національного Реєстру Рекордів України.

У присутності гостей фестивалю Лана Вєтрова зробила заміри ковбасного панно і оголосила Любашівку переможцем у категорії "фуд-арт"."Карта представляє модну сьогодні тенденцію, це фуд-арт, інсталяція, створена із продуктів харчування. Коли говорять про те, що мовляв, дарма переводять продукти, я хочу наголосити, що навпаки, - за нашими правилами ці продукти будуть роздані людям для реалізації, пробуйте смакуйте - і робіть висновки, наскільки якісні продукти місцевого виробництва!", - пояснила Лана Вєтрова, директорка Національного реєстру рекордів Кураїни (м. Київ)
Карта України з ковбаси
Параметри ковбасної карти сягають 2 метри 90 см у довжину, 1 метр 77 см у ширину, а на виготовлення пішло аж... 25 кг ковбаси! Завдяки фестивалю, який прославив Любашівку на всю країну, місцева громада прагне заробляти на туризмі, залучати інвесторів, популяризувати свій край. А все це рано чи пізно наповнить місцевий бюджет, переконаний голова Любашівської громади Геннадій Павлов.

«Зараз ми плануємо з Європейським банком та Укравтодором поновити роботу ринку на одеській трасі, тому здійснити цей дуже важливий для нас проєкт", – поділився мер.

Нова споруда буде збудована при підтримці ЄС та Європейського банку розвитку та реконструкції
А проєкт полягає в тому, щоб збудувати в районі старого ринку новий пішохідний міст. Днями Любашівська селищна рада отримала позитивну відповідь на своє звернення до Служби доріг стосовно облаштування пішоходного переходу на трасі Одеса-Київ, яка проходить по її території. Нова споруда буде збудована при підтримці ЄС та Європейського банку розвитку та реконструкції (ЄБРР).

Тож місцеве керівництво планує обладнати нові місця для торгівлі і сподівається, окрім створення безпечного середовища на швидкісній магістралі, ще й повернути своїх виробників м'ясних копченостей, якими вони здавна приваблювали подорожуючих та гостей.

Тим часом фестиваль продовжили майстерні виступи до дня селища під назвою «Любашівка вітає та пригощає». Глядачів розважали майстер-класи, частували смачними стравами від професійних шеф-кухарів.



А ще було незвичайне шоу духового оркестру, виступи наймолодших любашівців та Одеського Центру української культури, хореографічного колективу "Натхнення Савранщини", шоу театру на ходулях та живих скульптур, а зі сцени лунали пісні співачки Натаніки, Олександра Кварти, народного артиста Миколи Янченка. Завершився фестиваль вогненним шоу та феєрверком.
Текст та візуалізація
Оксана Піднебесна
Авторка
Павло Колотвін
Редактор, візуалізація
Олександр Замковой
Обробка відео
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".