Альтернативна енергетика: чому вона необхідна Одещині?
Територія Одеської області вважається однією з потенційно привабливих для розвитку альтернативної енергетики в нашій державі. Переважаюча кількість сонячних днів (особливо в південних районах) передбачає вигоду для будівництва сонячних станцій. Для степової зони характерні сильні вітри, які теж можна використовувати для видобутку електроенергії. Цей факт привертає увагу великої кількості інвесторів з Канади, Сполучених Штатів та країн Європи. Вони залучають мільярди євро до сфери альтернативної енергетики.
Старокозацька СЕС
Сім років тому компанія «Activ Solar» (Австрія) запустила сонячну електростанцію в Білгород-Дністровському районі, в селі Старокозаче. Старокозацька СЕС запрацювала на Одещині однією з перших. Локація була вигідною для зведення такого об'єкту через те, що тут змогли забезпечити доступ до загальної мережі й налагодити передачу енергії на кілька районів. Місць роботи на СЕС для місцевих мешканців небагато. Це приватний проєкт, створений передусім для заробітку компанії, що побудувала станцію. Однак частина доходів перепадає й бюджету громади.
«На території Старокозачого розташована електропідстанція, яка здатна прийняти таку велику потужність від СЕС. Також серйозну роль відіграє рельєф місцевості. На жаль, станція не забезпечує село великою кількістю робочих місць, адже на постійну роботу потрібні тільки охоронці. На сьогодні там працює 7 мешканців громади. Наші сонячні панелі займають 80 гектарів. На сьогодні це друга за потужністю СЕС в Одеській області. Вся електроенергія державі продається за «зеленим тарифом», а надходження до бюджету від станції складають близько 2 мільйонів гривень», - говорить заступник голови Старокозацької громади Павло Осматескул.

Павло Осматескул
Податки, які громада отримує від станції, надають 10 відсотків коштів до сукупного бюджету. Для Старокозачого, яке два роки тому стало центром ОТГ, це виявилось серйозною фінансовою підтримкою. Адже тепер селу треба самостійно вирішувати проблемні питання, лагодити об'єкти соціальної інфраструктури, що вимагає значних грошей. В Старокозачому планують збільшувати надходження до бюджету від промисловості, зменшуючи питому вагу від сільського господарства.
Громада має великі площі, які не обов'язково повністю віддавати під випас худоби чи вирощування пшениці. Галузь землеробства досить примхлива, залежить від багатьох чинників, зокрема й погоди. Минулий 2019 рік для місцевих фермерів видався неврожайним, але ж громаді треба на щось жити, реконструювати дороги чи годувати дітей в дитячих садочках. Їм необхідно шукати додаткові джерела надходження коштів, щоб нормально працювати.
Вітрові та електричні станції не зменшують тарифи для мешканців міст та сіл, де вони встановлені. Ці об'єкти лише використовують площі населених пунктів. Останні для цього виділяють території, отримують податки, однак вироблена енергія переходить до загальноукраїнської мережі. Але коли на землях міста чи селища з'являються сонячні чи вітрові електростанції, громада отримує з цього прибуток значно більший, ніж просто від сільськогосподарських територій.
Пелети.
Значну увагу громади Одеської області приділяють використанню альтернативних видів палива для зігрівання будинків. Такі технології допомагають не тільки заощадити кошти, але й менше шкодити навколишньому середовищу. Деякі населені пункти зробили альтернативну енергетику джерелом доходу місцевих підприємців. Так в селі Коноплянка Іванівського району почало працювати виробництво з виголотовлення пелетів. Громада ж отримала й підприємство з новими робочими місцями та продукцію, що збувається безпосередньо тут.
«В Одеській області за останні десять років котельні установки масово переводять на пелетні брикети. Це гранульовані відходи продуктів сільського господарства, які можна використати для опалення будівель. Подібний перехід пов'язаний з багатьма причинами. Серед них те, що частина Одеської області негазифікована й традиційно опалювалась вугіллям. Відходдження від цього виду палива сприяє економії коштів, утилізації залишків та використанню сировини власного виробництва. Значна частина об'єктів соціальної сфери на півдні Одещини переведені на альтернативне біопаливо. П'ятирічний досвід експлуатації оновлених котельних установок говорить про те, що це гарна заміна вугіллю», - зазначає радник голови Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Лейвіков.

Сергій Лейвіков
Сьогодні багато населених пунктів Одещини, які хочуть працювати з енергоефективними технологіями, шукають нові способи опалення приміщень. Також вони активно співпрацюють із зацікавленими інвесторами, які хочуть побудувати сонячні чи вітрові електростанції. Підприємці отримують заробіток, а населені пункти – ресурс для розвитку. Через реформу місцевого самоврядування багатьом містам та селам в регіоні треба самостійно шукати кошти для того, щоб забезпечити себе. При тому вони володіють значними територіями, на яких можуть розміститися подібні промислові об'єкти.
Галузь альтернативної енергетики в Одеській області активно розвивається. В 2013 році на території регіону з'явилась перша соняча електростанція, а зараз їх працює понад десять. У вересні 2019 року в Овідіопольському районі завертілися лопаті першої вітрової станції на Одещині. Схожі об'єкти незабаром мають з'явитися в інших районах області, зокрема Білгород-Дністровському та Арцизькому. Тому вже зараз можна резюмувати, що південь України активно освоюється в новому високотехнологічному напрямку.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук